AnnonsIca Malmborgs

80-talet och kopparhuset på Erikslust

En handlares historia del 3. Om man kör Erikslustvägen rakt fram, med havet i ryggen, kommer man förr eller senare fram till rondellen vid Erikslust. Här, precis till höger, ligger kopparhuset där Malmökonserternas högborg, Kulturbolaget, var inhyst under många år. I samma byggnad ligger Malmborgsbutiken där stora skyltar signalerar att man har öppet sju dagar i veckan.

En lång ström av nyfikna Malmöbor köade utanför Malmborgsbutiken Erikslust inför öppningen 1966.

Bild: Bilder i Syd

Här finner man Tom Lundin, en trevlig man i sjuttiårsåldern, tidigare ICA-handlare med en gedigen Malmborgshistorik i ryggen och tillika ett stycke levande Malmölegend. Tom arbetade under många år som färskvaruchef på Malmborgsbutiken på Caroli City. När butikschefen på Erikslust blev sjuk 1981 tog Tom Lundin över driften av butiken på Arne Malmborgs inrådan.

Malmborgsbutiken på Erikslust har en lite annorlunda utformning, den är långsmal och sträcker sig längs en 400 metersbana, från entrén och mjölkavdelningen ner till barnmaten längst bort i butiken. Anledningen till detta är att butiken egentligen är byggd som en galleria som skulle inhysa en massa småbutiker.

– Arne Malmborg var sällan här, minns Tom. Man fick sköta sig helt själv. Allt var mycket mer tungarbetat då. När jag kom hit var det 122 anställda i butiken, idag är vi 88. Även om antalet anställda har sjunkit så har sortimentet skjutit i höjden, idag har butiken över 20 000 olika varor. Mycket är lokalproducerat och ekologiskt.

Efter några år blev Tom erbjuden att köpa butiken där han fortfarande är aktiv till viss del även om sonen Mats Lundin tog över butiken redan 1999.

– Mats visade tidigt intresse för butiken, han började sommarjobba här 1983 och gick sedan ett antal av Icas kurser. När vi bestämde oss för att göra generationsskiftet skedde det lite i taget. Idag hoppar jag mest in som backup när Mats är bortrest förklarar Tom.

Tom har en hel del roliga minnen från sin tid som handlare.

– Jag kommer ihåg Malmborgsbutiken på Limhamn. På tisdagar hade de extrapris på sill. 2,95 kr per kilo istället för ordinarie 4,95 kr. Det var helt otroligt som folk höll på att springa ner varandra. Alla ville komma först till fiskdisken. Jag tror att Malmborgs sålde 30-40 stora lådor varje tisdag. Det lustiga var att det var hel sill. Sillfiléer fanns inte. Allt såldes helt: torsk, sill och rödspätta. På den tiden sköttes inköpen av hemmafruar som sedan gick hem och rensade fisken. Den generationen har nästan helt försvunnit.

Djupfrysta kokhöns för 3:98 per kilo var en annan populär vara. Det var bra och billig mat som man använde för att tillaga hönsfrikassé. En grå skapelse som en del kanske fortfarande minns. Även broiler fanns i frysdisken.

– Det fanns inte en färsk fågel att köpa i matbutikerna. Det kom först på 80-talet, berättar Mats.

Att synas ute i butiken och möta kunderna har alltid varit viktigt för Tom Lundin. Mot slutet av intervjun tar vi en tur ut i butiken för att ta några bilder framför delikatessdisken. Eftersom butiken är långsmal innebär det en kort promenad genom brödavdelningen, förbi specerierna och frukten för att till slut komma fram till den manuella fiskdisken och delin. På vägen hinner Tom nicka mot och hälsa på ett stort antal kunder. Det syns och märks att hans kunder känner igen honom.

– Javisst känner jag mina stamkunder! Särskilt den lite äldre generationen som har handlat här i många år. Det personliga mötet är så otroligt viktigt.

Samtidigt pekar Tom mot en ung anställd som håller på att fylla frysdiskarna med nya varor. Det där är min dotterson. Han har precis gått ut gymnasiet och jobbar nu här. Han har redan hunnit gå en av Icas handlarutbildningar. Det här yrket går i arv.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan