AnnonsIca Malmborgs

Allt började med en liten mjölkbutik

En handlares historia del 1. 
Arne och Ella startade sin mjölkbutik på Mariedalsvägen i Malmö 1954.

Ella och Arne Malmborg blev snabbt kända ansikten i Malmö. Arne var en sann entreprenör som ständigt letade efter nya saker och alltid hade något nytt på gång.

Bild: Bilder i Syd

Det är få som idag minns mjölkbutikerna och deras historia. Under 1900-talets första hälft fanns det gott om sådana inrättningar i städerna. Butikerna var oftast små. Det var här man sålde dagsfärsk mjölk och mejeriprodukter från närbelägna gårdar. Korna hade mjölkats i ottan och mjölken levererades till mjölkbutikerna för att säljas samma dag. Det berättas att det ofta var barnen i familjen som fick springa ner med medhavda flaskor för att handla. Ju tidigare på morgonen desto bättre, innan sleven åkt ner i mjölken allt för många gånger.

Detta var innan kylskåpens tid och stränga hygienkrav var ett måste. På den tiden hade de flesta lägenheter bara skafferi och det är en av anledningarna till att äldre hus har köket beläget på norrsidan. Ända fram till 1953 fick mjölk endast säljas i mjölkbutiker, där inga andra färskvaror var tillåtna av hygienskäl. En del mjölkbutiker sålde även torra specerivaror.

I och med kylskåpens intåg lättades reglerna upp och det blev tillåtet att sälja mjölk i vilken livsmedelsbutik som helst. 

1954 flyttade det unga paret Arne och Ella Malmborg in i en trerumslägenhet på Mariedalsvägen i Malmö (ett stenkast från Kronprinsen som då ännu inte var uppförd). En mjölkbutik hörde till lägenheten och paret bestämde sig för att driva den vidare. Ella var handlardotter och kände sig hemma bakom disken. Det gick bra för den första Malmborgsbutiken där paret arbetade tillsammans med tre anställda. 

Efter tio år bestämde sig Arne och Ella för att flytta till en större lokal som man hittat på Västra Rönneholmsvägen. Den låg runt hörnan i samma stadsdel.

En del äldre Malmöbor kommer kanske ihåg varuautomaterna som fanns utanför butiken, en stor nymodighet på den tiden. Genom att kasta in mynt kunde man handla dygnet runt. Arne Malmborg som var en driftig entreprenör var inte var rädd för att testa nya idéer. Detta ledde bland annat till att paret under 60-, 70- och 80-talet öppnade flera nya butiker – Erikslust, Limhamn, Caroli, Söder och Rosengård. Efter ett tag gick man även med i ICA-rörelsen.

Arne Malmborg möter sina kunder vid de välkända varuautomaterna på Rönneholmsvägen i Malmö.

Bild: Okänd

Idag består ICA Malmborgs av sex butiker; fyra i Malmö och två i Lund. I slutet av förra seklet valde Arne Malmborg att sälja de flesta butikerna till sina butikschefer. Även om det innebar ett ägarskifte så bibehölls en tradition och många av Malmborgsbutikerna drivs idag av andra generationen handlare.

Det som började som en liten mjölkbutik på 40 kvadratmeter har nu blivit en av Malmö-Lunds ledande butiksgrupper. Malmborgs som en gång sålde dagsfärsk mjölk från lokala bönder fortsätter än idag att måna om det lokala. Efter många år i branschen känner man sina leverantörer. Ett stort utbud av närproducerad frukt, grönsaker, kött, ägg och kyckling finns alltid i Malmborgsbutikerna. Det lokala tänket har fortsatt, även långt efter det att den sista mjölkbutiken stängdes.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan