Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fantasifullt för de små

Leranimationen "Snipp, Snapp, Snut" är gjord av Malmöfilmarna Mia Hulterström och Cecilia Acti.Bild: Folkets bio

Snipp, Snapp, Snut

BIO. ANIMERAD BARNFILM. Sverige, 2016. Regi: Mia Hulterström och Cecilia Actis. Barn­tillåten. Längd: 0.40.
Så roligt att åter se Malmöfilmarna Mia Hulterströms och Cecilia Actis skojiga leranimationer på bioduken. Här möter vi tre små kompisar; en gul, en blå och en rosa figur som kan vara hund och kaniner eller vad betraktaren själv tycker passar.
De lever i en fantasifull färgvärld där kanelbullen spelar en viktig roll. Så viktig att de tre vännerna hittar ett sätt att plantera nya kanelbullsträd, då de två fyrkantiga, trista, blågrå figurerna, det vill säga vuxenvärlden, har satt upp sina förbudsskyltar.
För ”Snipp, Snapp, Snut” handlar mycket om vad man får och inte får göra när man är sisådär fyra fem år. Filmarnas lojalitet finns hela tiden hos de små, men de får också lära sig att alltför mycket bullätande leder till magont. Tack och lov finns medicin som man till och med blir lite ”hög” av.
Det handlar om ballonger, drakar, födelsedagstårtor, ett skrämmande svart monster som gråter på samma sätt som de små vännerna. Här finns mycket värme och humor och aldrig något pekpinnemässigt tråkigt.
Det är lätt att associera till Lotta Geffenblads och Uzi Geffenblads leranimationer ”Prick och Fläck”, som får en extra kvalitet genom den underfundiga litterära texten lysande tolkad av Stina Ekblad. Det den yngsta publiken möjligen inte tar till sig, går hem hos de vuxna. Hulterstams och Actis figurer har ett slags nonsensspråk, vilket innebär att de kan förstås av alla utifrån situationen. Det är ett bra och roligt sätt att nå ut till en stor barnpublik, oavsett vilket språk barnet växer upp med.
”Snipp, Snapp, Snut” inbjuder också de unga biobesökarna till att interagera då äventyren för ett ögonblick stannar upp, och en berättarröst vänder sig direkt till publiken. Illusionen bryts, något som kan vara bra för de allra minsta. Över huvud taget är den här leranimationen alldeles utmärkt att ta med de små barnen på. Och underhållande både för föräldrar och mor- och farföräldrar.
Gå till toppen