AnnonsIca Malmborgs

Malmborgssagan fortsätter

Mobilias välkända entré från 1968. Med Malmborgs i bakgrunden. Nuvarande entrén byggdes om 2012.

Bild: Mobilia

En handlares historia del 4. Under många år var Malmö en industristad. I de kvarter där man idag hittar Mobilia fanns det i början av förra seklet en textilindustri som sysselsatte tusentals kvinnor. I byggnadens väggar sitter en historia som sträcker sig drygt hundra år tillbaka. Slutet av 1960-talet innebar dock slutet för den svenska textilindustrins gulddagar, och industrierna stängdes ner. De stora vävsalarna byggdes om och förvandlades till ett av Malmös första shoppingcentra – Mobilia i Malmö.

Invigningen av Mobilia skedde 1968 och en av de första butikerna var Reveny – en av landets då största livsmedelshallar. Butiken drevs under många år av handlaren Stig Jönsson. En person som känner denna del av Malmborgshistoriken bättre än någon är Jan Rosengren. Han började sin karriär som handlare i mitten på 70-talet och 1998 tog han över Reveny. Tre år senare blev butiken en del av Ica Malmborgsgruppen.

– Även om Arne Malmborg hade gått ur tiden fortsatte Malmborsgruppen att expandera genom att införliva andra butiker som delade samma värderingar, berättar Jan Rosengren. Konstruktionen med Malmborgsgruppen visade sig fungera så bra att den attraherade fler handlare.

Kärleken till god mat är något som alltid mött besökarna på Malmborgs Mobilia. Här hittar man till exempel manuella diskar för fisk och delikatess med en stor bredd av utvalda kvalitetsvaror.

– Vi lagar mat direkt i butiken, i vårt eget kök. Det kan till exempel vara MSC-lax med färsk potatis från Bjärehalvön, primörer från Österlen och en god sås. Tanken är att vi ska inspirera våra kunder och kanske göra middagsplanerna lite enklare, berättar Jan.

Malmborgs fiskdiskar säljer ingen rödlistad fisk och var först i Sverige med att MSC-certifiera fiskdisken, något som innebär att man stödjer ett hållbart fiske.

Totalt består Malmborgsgruppen av sex butiker: fyra i Malmö (Limhamn, Caroli City, Erikslust och Mobilia) och två i Lund (Tuna och Clemenstorget). Precis som butiken på Mobilia införlivades även de två Lundbutikerna efter Arne Malmborgs tid.

I slutet av mars 1972 öppnades portarna till Ica Tuna. Det var Lunds första moderna snabbköp och inrymdes i en vad man då ansåg vara hisnande stor lokal på 932 kvadratmeter. Invigningen skedde till tonerna av Alte Kamreren och premiärkunderna lockades med extraerbjudande på grillad kyckling för 6:95 kr, pommes frites och spätta från den egna fritösen.

Butiken på Tuna var modern för sin tid redan vid öppnandet 1972. Matenoch personalens kunnande och kompetens låg i fokus, då som nu.

Bild: Privat

Köpmän i Tuna-butiken var vid den tiden Sten Nilsson och en ung Bengt-Åke Billing, som så småningom blev ägare till butiken. Idag drivs butiken av hans son Stefan Billing. 2003 valde även Tunabutiken att ansluta sig till Malmborgsgruppen. Då som nu står maten i centrum.

– Våra kunder ska få en känsla av saluhall när de handlar hos oss. Våra kunder efterfrågar färska, närproducerade och ekologiska varor, förklarar Stefan Billing.

På Clemenstorget i Lund ligger ännu ett sent tillskott till Malmborggruppen, även om själva butiken har funnits i många år.

Butiken är belägen precis framför järnvägsstationen och ägs av handlarna Stefan Holst och Lars Andersson. Redan 1988 myntade Lars begreppet ”kommersiellt miljöansvar”, något som bland annat innebar att man slängde ut klorin och hängde ett skynke framför miljöfarliga varor. Han krävde också att 10 procent av allt hyllutrymme skulle reserveras för kravmärkta- och ekologiska produkter, detta långt innan ICA hade en egen miljöpolicy.

Det är intressant att få berättat skillnaderna mellan då och nu. Lars minns att det fanns en annan rytm på 70-talet, att man idag handlar det man behöver för dagen.

– Det är allt färre som planerar sina inköp och storhandlar, berättar handlaren. Mejeridisken har förändrats något enormt, då fanns det standard- och lättmjölk, sex sorters yoghurt och två sorters juice. Man skulle också kunna säga att vi har suddat ut säsongerna. Förr kunde man se fram emot clementinerna, idag kan du köpa dem året runt.

Det har nu gått drygt 60 år sedan Arne och Ella Malmborg slog upp dörrarna till sin lilla mjölkbutik på Mariedalsvägen i Malmö. Då sålde man dagsfärsk mjölk och mejerivaror till kvarterets husmödrar. Nu har de sex butikerna sammanlagt cirka 150 000 kundbesök per vecka. En stor förändring kan tyckas, men trots årens gång och mångfalt fler kunder är det fortfarande Arne och Ellas vision om god och bra mat som genomsyrar samtliga butiker.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan