Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Martina Haag har skrivit "årets bok"

Hon har skrivit böcker i över tio år – men att nu vinna Bonniers bokklubbars nyinstiftade pris Årets bok är en milstolpe i Martina Haags författarkarriär. – Att bli nominerad var jättestort och att vinna är helt fantastiskt, säger Haag till TT.

Martina Haags "Det är något som inte stämmer" har röstats fram till årets bok. Priset delades ut på Bokmässan i Göteborg på fredagen. Pressbild.Bild: Anna-Lena Ahlström
Martina Haags relationsroman "Det är något som inte stämmer" nominerades tillsammans med såväl svenska som utländska läsarsuccéer av juryn i vår och sedan har det varit upp till läsarna att rösta.
Själv trodde hon att italienska Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna" skulle stå som segrare när priset delades ut på bokmässan i Göteborg under fredagen, men så blev det alltså inte.
– Det är ett så enormt fint pris. Just att det är läsarna som har röstat fram den, svenska folket! Det är en ära, säger hon.
För henne är utmärkelsen en ny typ av erkännande.
– Det här är verkligen ett litteraturpris. Jag har ju vunnit "På spåret" och så tidigare ... men det här är det finaste priset.
Även om hon inte hade vågat tro att "Det är något som inte stämmer" skulle utses till Årets bok så har hon märkt att den har gjort ett starkt avtryck hos läsarna.
– Jag blir stoppad på gatan och får brev om den här boken dagligen – och då är det ändå ett år sedan den kom ut, förklarar hon.
– Det är någonting i den som gör att folk känner sig berörda på något vis.
Efter arbetet med romanen kände hon att hon ville bryta mot den genom att skriva någonting helt annat. Resultatet blev kokboken "Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig" som hon har skrivit tillsammans med Clara Block Hane och som gavs ut i veckan.
Men nu har hon hittat romaninspirationen igen och arbetet med nästa bok är i full gång. Vad den kommer att handla om håller hon för sig själv tills vidare och hon vågar inte heller spekulera i när den kommer att vara klar.
– Jag tar lång tid på mig att skriva, säger hon hemlighetsfullt.

Fakta: Martina Haag

Född 1964.
Romandebuterade med "Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)" 2005.
Har sedan dess skrivit romanerna "I en annan del av Bromma", "Glada hälsningar från Missångerträsk", "Heja, heja" och "Det är något som inte stämmer".
Har även gett ut tre samlingar krönikor: "Hemma hos Martina", "Martina-koden", "Fånge i hundpalatset".
Gå till toppen