Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Otäck men onödig häxjakt

Wes Robinson i "Blair witch".Bild: Chris Helcermanas-Benge

Blair witch

BIO. SKRÄCK. USA, 2016. Regi: Adam Wingard. Med: Corbin Reid, Wes Robinson, Valorie Curry, James Allen McCune. Åldersgräns:15 år. Längd: 1.30.
Äkthetskänslan i ”found footage”-bilderna i "The Blair witch project" skrämde slag på publiken när filmen kom för sjutton år sedan (liksom snacket om att det faktiskt var på riktigt), och startade en ny trend.
Nu ger sig James (James Allen McCune) ut i häxskogen tillsammans med några vänner, för att försöka hitta sin syster Heather som försvann i första filmen. Samtidigt agerar James huvudperson i sin kompis dokumentärfilm.
Som motor i projektet finns ett upphittat dv-band som signaturen darknet666 säger sig besitta. En del moderniseringar alltså, men annars i stort sett samma film och story som i originalet.
Självklart blir man rädd, fast man i princip vet vad som ska hända. De snabba kasten, ryckiga bilderna och plötsliga ljuden gör att man befinner sig där i skogen utanför Burkittsville, och det är snarare den känslan än de uppdaterade tekniska effekterna som ändå är behållningen med "Blair witch". Påminnelsen om att rädsla är en rent fysisk känsla som inte hjärnan rår på. Här finns bland annat en klaustrofobisk scen som framkallar riktig panik.
På det stora hela så är "Blair witch" ändå en ganska onödig film. Dock med väldigt mycket större existensberättigande än den första uppföljaren från år 2000 "Blair witch 2: Book of shadows" – som alla, inklusive gänget bakom den här filmen, helt har ”glömt bort”.
Gå till toppen