Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patti Smith ställer ut livsbevis

Multikonstnären Patti Smith öppnar fönster till sitt förflutna i sin första utställning på svensk mark. Men de svartvita polaroidfotona frammanar samtidigt en omedelbar närvaro i nuet.

Den amerikanska artisten Patti Smith berättar om sin fotoutställning "Eighteen Stations" på Kulturhuset i Stockholm på fredagen.Bild: Christine Olsson/TT
Själv kallar hon bilderna för bevis på liv.
– Jag vet inte varför, jag bara fick någon slags idé i mitt huvud om sex caféer och sex drakar. Jag gillar att arbeta på väggar och de sade att jag fick det, så då bestämde jag mig för att göra det.
Patti Smith har redan börjat jobba vidare på sin utställning, några timmar innan Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern ska slå upp portarna. Hon låter den spontana blyertsskissen växa fram på en tom bit av de vita väggarna.
Men huvudparten av "Eighteen stations" består av fotokonst. Motiven på polaroidbilderna beskriver bland annat fragment ur miljöerna i hennes senaste bok "M Train" (2015), som gör nedslag vid 18 stationer av hennes 70-åriga liv.
Många av de svartvita fotografierna är tagna de senaste två decennierna under hennes resor till platser där poeter, författare och konstnärer – som Frida Kahlo, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Albert Camus och Dylan Thomas – vilar. En del avbildar deras gravar, andra deras hem eller ägodelar.
Där finns också bilder på kaféer, naturmiljöer – och enstaka personer.
Genomgående är att fotografierna frammanar en melankoli över förflutna världar och människor som försvunnit, över passerad tid. Men samtidigt ger själva formatet och ögonblicken i bilderna utställningen en känsla av liv som pågår här och nu.
Patti Smith berättar att fotograferingen för henne inte är att dröja länge vid motiven och ta många bilder. Trots att det ofta legat mycket arbete bakom att ta sig fram till platserna så nöjer hon sig med att ta två eller på sin höjd tre bilder.
– Jag är 70 år. Så jag har en lång historia att titta tillbaka, på min barndom, mitt liv som fru och mamma, min period som rock'n'roll-stjärna. Mycket har hänt i mitt liv, mycket som jag verkligen värdesätter. Men jag är samtidigt väldigt mycket i nuet, säger Smith till TT.
Fotograferandet är ett sätt att balansera det mer tillbakablickande och långsammare arbetssätt som kännetecknar de andra konstformer hon sysslar med, säger hon.
– Polaroiderna är den mest omedelbara konstform jag sysslar med.
I mitten av utställningslokalen finns ett specialinrett bibliotek, med en rad böcker från författare som betytt mycket för Patti Smith. Det var en glad överraskning för henne att upptäcka att utställningens kurator och Kulturhusets bibliotekarier lyckats plocka fram böcker hon beskriver som "obskyra", och som hon minns från sin ungdom, berättar hon.
TT: Vad har du för råd till människor som är unga i dag och som vill syssla med konst?
– För att bli konstnär måste man offra vissa saker, särskilt om man inte har så mycket pengar. Det gäller att välja hur mycket man är beredd att offra, hur hårt man är beredd att arbeta, och vad som motiverar en.

Fakta: "Eighteen stations"

Utställningen "Eighteen stations" är Patti Smiths första i Sverige.
Den äger rum på Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm mellan 23 september och 19 februari.
Utställningen kretsar kring världarna i Smiths bok "M Train", som är både memoar och en sorgesång över den flyende tiden och människor som inte längre finns kvar.
Utställningens polaroidbilder ställs ut tillsammans med texter av Patti Smith.
"Eighteen stations" består även av "Patti Smith's library", ett specialinrett bibliotek där besökarna kan låna och läsa ett urval av böcker som har inspirerat och format Smiths konstnärskap.

Fakta: Patti Smith

Född Patricia Lee Smith i Chicago 1946.
Växte upp i New Jersey. Flyttade till New York 1967.
Ägnade sig åt poesi, konst, musik och musikjournalistik innan hon släppte sitt debutalbum "Horses" 1975.
Har därefter släppt sammanlagt elva album, varav det senaste, "Banga", kom 2012.
Var gift med musikern Fred "Sonic" Smith från 1980 fram till hans död 1994.
Gav ut den hyllade självbiografiska boken "Just kids", om sin relation med fotografen Robert Mapplethorpe, 2010.
Gå till toppen