Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidigare åldersbedömningar

Justitieminister Morgan Johansson (S) föreslår att åldersbedömningar av ensamkommande barn görs tidigare i asylprocessen än i dag. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Regeringen vill att åldersbedömningar görs tidigare i asylprocessen än i dag. I en promemoria från justitiedepartementet föreslås ändringar i utlänningslagen så att Migrationsverket ska kunna göra åldersbedömningar så snart som möjligt efter en asylansökan. I dag görs åldersbedömningen först i samband med beslutet i asylärendet.
Migrationsverket ska därefter fatta ett tillfälligt beslut om ett ensamkommande barns ålder, om det finns skäl att ifrågasätta att personen är under 18 år. Den sökande ska erbjudas att genomgå en medicinsk åldersbedömning innan Migrationsverket fattar det tillfälliga beslutet. Om personen vägrar, kan bedömningen bli att personen är över 18 år. Det tillfälliga beslutet ska kunna överklagas till domstol.
Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2017.
Gå till toppen