Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bartkovas liv – basket och bakterier

Simona Bartkovas liv består av besegra bakterier och basketmotståndare. Medlen är något olika. – Ja, jag är olika personligheter. En ganska trevlig och lugn person bredvid planen – på planen är jag fysisk, kämpar och gillar kontakt, säger Eos Baskets danska guard.

Bild: Christian Örnberg
Simona Bartkova har precis doktorerat och för första gången i sitt liv lämnat skolvärlden, för att ägna sig fullt ut åt basketen.
– Jag vill ta lite paus från forskningen. Det är väldigt stressande att hela tiden tänka på det och jag har inte haft någon fritid alls. Jag gillar att träna mycket och kunde inte göra det förra säsongen, det var svårt att hitta balansen och det påverkade mitt spel. Nu är vi tillbaka i ligan och jag vill satsa lite mer.
Simona Bartkova har doktorerat vid universitetet i Köpenhamn i mikrobiologi och ämnesvalet är väl knappast något vi kommer i kontakt med till vardags.
– Jag har jobbat med bakterieskydd för fisk. Sådan fisk man odlar och äter. Man vill producera mycket, fiskarna lever tätt och blir stressade och får mycket sjukdomar, förklarar Simona Bartkova och fortsätter:
– Jag ville jobba med djur och jag gillar bakterier (fniss)…att jobba med alltså. Det är spännande. Jag tycker om fisk, så jag tänkte jag ville skydda den.
Det var faktiskt mikrobiologin som förde den danska 30-åringen till Lund. Hit kom hon för att göra sin kandidatexamen för sju år sedan.
– Eos är nästan som en stor familj. Jag har aldrig varit i en klubb som har en så bra sammanhållning. Det kan vara att Eos äger hallen; folk jobbar här, alla känner varandra, det är alltid folk i hallen. Jag jobbar med vår fritidsklubb och på kansliet.
Ansiktet är märkt av en smäll. Eller två. Eller tre. I laget går Simona Bartkova under smeknamnet ”Robocop” och hennes spel associerar inte det minsta med den finstämda forskningen med att leta bakterier i fiskar.
– Nej, det är verkligen olika världar, säger Simona Bartkova med ett skratt. Jag är fysiskt byggd, det är min fördel. Jag är inte snabbast eller spänstigast. Jag måste kämpa och gillar kontakter. Blir ganska ofta skadad. I somras med landslaget fick jag en armbåge på käken och fick sys. När det händer något, så är det bara på med tejp och köra vidare igen. Om det gör ont? Jag har nog hög smärtgräns, jag vill bara spela.
När Eos nu gör comeback i ligan, så är det med högre svansföring än tidigare. I laget finns två amerikanska importer, som närmast kommer från proffsspel i Rumänien.
Eos har i alla år hävdat försiktig och lokal satsning och hänvisat till att herrlaget också måste ha sitt.
– Klubben frågade oss vad vi ville. Vi sa att vi verkligen ville ha utländska spelare, vi ville satsa och träna hårt och jobba för att komma bland de bästa. Det har klubben haft möte om och accepterat. Det har varit tufft att inte kunna nå mellanskitet åtminstone, men jag spelar ju för damerna och är inte helt neutral…
Målet ska definitivt vara slutspel, Eos ska helst komma lite högre upp än precis runt strecket och planen är – som Bartkova uttrycker det – att vara ett lite irriterande lag för de bästa.
– Sen måste det också finnas pengar så klart. Det gäller att hitta balansen. Eos vill ha ungdomssatsning också, många elitlag har det inte.
– Eos gör mycket för ungdomar, för flyktingar nu också och för studenterna, jobbar för att få en sammanhållning i alla åldrar och kulturer. Då kan vi vara viktiga förebilder för både killar och tjejer som ett elitlag, säger Simona Bartkova som dock missar lördagens premiär på grund av sjukdom.

Målet – att nå plats sex i serien

Coach: Johanna Ericsson (fjärde säsongen).
Nya spelare: Veusandra Young och Antoinette Thompson (amerikanska spelare närmast från Rumänien), Tove Hultin, Amanda Nilsson (Lobas), Cassandra Martinsson (Telge).
Förlorade spelare: Anna Thomasdotter (college i USA) Ellinor Berglund (paus), Mirjam Nikolaj (väntar barn), Ashleigh Brown (slutat).
Så gick det förra året
Eos slutade tvåa i Basketettan dam södra på hösten, vann sedan Superettan på våren före Östersund. Kvalet blev dramatiskt. Eos förlorade båda matcherna mot Östersund. Vann en och förlorade en mot Akropol, men hade bättre inbördes poängskillnad. När Östersund slog Akropol blev Eos klart för uppflyttning med endast en seger i kvalet.
Så spelas Basketligan
Bara tio lag är anmälda i år. Spelar tre omgångar mot varandra, vilket innebär att man möter alla lag hemma och borta en gång, samt sedan möter vissa hemma och vissa borta. Åtta lag till slutspel. Två sista lagen kan få kvala sig kvar.
Målsättning
"Åtta av tio lag går till slutspel, därför sätter vi målet lite högre - att nå plats sex i grundserien."
Här spelar Eos Basket
Eoshallen, Lund.
Premiär: Lördag, Östersund borta.
Gå till toppen