Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gatufest för en dag

Glitter, biltvätt, mikroöl, klädbyten, presentartiklar, revolt, dans, drone, bildäck, Plan B, Deng Deng, graffiti, mat och Islamiska fatwabyrån. Allt i en salig blandning längs ökända Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Solen skiner och asfalten har här och där klätts med sammanlagt sexhundra kvadratermeter gräs.Bild: Tom Wall
– Vilket fantastiskt initiativ! Jag skulle egentligen tvätta bilen i dag men så läste vi om gatufesten i tidningen och bestämde oss för att cykla hit och titta, berättar Thomas Olsson som tillsammans med hustrun Halina besökte NGBG-festen på Norra Grängesbergsgatan under eftermiddagen.
Thomas Olsson med hustrun Halina cyklade från Gullvik för att besöka gatufesten.Bild: Tom Wall
Bakom alla bilverkstäder, biltvättar och däckfirmor som skyltar längs Norra Grängesbergsgatan finns det också massor av replokaler, kulturföreningar, konstnärer, studieförbund, rockklubbar, bryggerier och annan kreativitet som under en dag får flytta ut på gatan.
– Vår tanke är att med ljud tolka gatan, att låta som Norra Grängesbergsgatan, säger Max Persson som stämmer gitarren inför det stundande giget i en biltvätt.
Max Persson förbereder för sig sitt livs första gig i en biltvätt.Bild: Tom Wall
Bandet som kallar sig Liket Leker beskriver sin musikgenre som noise eller drone. Det är deras första spelning. De bildades i måndags.
Det finns tretton musikscener på området. Klubb Plan B och dj:s från Deng Deng finns på plats. De flesta var redan igång under lördagens eftermiddag. Och högre tryck lär det bli framåt kvällen, fram till midnatt.
Redan på lördagseftermiddagen var det mycket folk, både äldre och barn.Bild: Tom Wall
– Fastighetsägarna och företagen längs gatan är med på noterna. Jag har snackat med alla och fått dem att öppna. Min roll är att använda gatans arkitektur och skapa en möjlighet för alla att uttrycka något. Det har varit kul att se det hela växa fram, berättar Nicklas Johansson, projektledare från Gatukontoret.
Läs också Norra Grängesbergsgatan förvandlas till festivalområde
Ett sjuttiotal människor har arbetat med att förbereda gatufesten och kommer att jobba långt in på natten.
– Vid midnatt kommer gaffeltrucken och imorgon bitti kommer gatan att se ut som vanligt igen.
(På bloggen "Försvunna Malmö" kan du läsa om områdets historia. Klicka här.)
Graffitimålning är en av höjdpunkterna på festen.Bild: Tom Wall
Mitt bland stekos och mellan fem olika musikscener står öltältet. Inte mindre än åtta lokala bryggerier serverar lokalproducerad mikroöl. Två av bryggerierna – South Plains och Lilla ölfabriken – har sina lokaler på Norra Grängesbergsgatan.
– Med öltältet fick vi möjlighet att bjuda in våra vänner. Vi konkurrerar inte, går det bra för den ene går det bra för den andra. Vi samarbetar även annars på många sätt, berättar Micke Lindström från South Plains Brewing Company.
Micke Lindström från South Plains Brewing Company är på plats i öltältet. Bryggeriet har sina lokaler på Norra Grängesbergsgatan.Bild: Tom Wall
Kanske kan man ha roligt utan öl. Men ingen fest utan glitter. Det ser Glitterbyrån till. De bjuder på gratis ansiktsmålning och har gjort så på olika festivaler under hela sommaren.
– Vi sprider glädje och positiv energi. Alla klär i glitter, i synnerhet på natten, säger Sigrun Bergstrand och Lisa Horn.
Lisa Horn från Glitterbyrån delar med sig av lite glädje till Julia Knutas.Bild: Tom Wall
Islamiska fatwabyån dansar fram längs Norra Grängesbergsgatan.Bild: Tom Wall
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen