Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Löfven: Tror att Dawit Isaak lever

Stefan Löfven i Visby 2013 under en manifestation för Dawit Isaak. En uppbyggd fängelsecell skulle ge besökarna en känsla av hur det var att vara inlåst. Arkivbild.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever.
– Det är det som vi tror oss veta ja, att det med ganska stor sannolikhet är så, säger han till TV4 Nyheterna.
– Ingen kan veta till hundra procent, men det är det vi utgår från, att Dawit Isaak ska blir fri.
I TV4-intervjun svarade Löfven även på frågor om de miljoner som Eritrea får i bistånd.
– Det är inte ett stöd till Eritreas regering, utan det är till folket. Det blir inte bättre där om människor får det sämre, säger statsministern.
På fredagen var det exakt 15 år sedan Dawit Isaak fängslades efter att ha kritiserat regeringen i Eritrea.

Fakta: Dawit Isaak

Journalisten Dawit Isaak föddes 1964. Han kom till Sverige som flykting 1987, blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj, men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.
Han greps i september 2001 tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Ingen av dem har anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång.
I november 2005 släpptes Dawit Isaak, men tre dagar senare greps han igen och sedan dess sitter han i fängelse. Vare sig svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer har fått besöka honom i fängelset.
Gå till toppen