Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Så blev fyrarummaren vid Värnhem en sexa

I begynnelsen fanns två tvårummare i en 20-talsfastighet vid Värnhemstorget i Malmö. Så blev de två en fyrarummare. Och när Daniel Andréason och Cecilia Lindberg med familj flyttade in blev fyran en sexa.

Hela familjen Andréason Lindberg.Bild: Sofi Sykfont
Det enda som inte är förändrat är läget. Vi kliver in genom porten och kommer in på en gigantisk innergård – grönskande med buskar, planteringar och höga träd, mitt i stan.
– Jag tror faktiskt att det är en av Malmös största innergårdar – det är ju ett helt kvarter, säger Daniel Andréason. Här på gården har barnen Nova 14, Nike 12 och Wilmer 6 år sina kompisar.
Kakelugnen är en av få i fastigheten som fortfarande fungerar. Här eldas det ofta under vinterhalvåret. Matplatsen används på helger och när det kommer gäster. Udda stolar från loppis och Ikea, ljusstakarna på bordet är Iittalas Festivo. Matplatsen är rymlig och ljus, och bordet har ytterligare en iläggsskiva - båda egentillverkade. Taklampa från en gårdsloppis.Bild: Sofi Sykfont
En trebarnsfamilj mitt i stan – ni har aldrig funderat på… hus?
– På sommaren, när det är varmt. Då kan jag längta efter trädgård, säger Cecilia Lindberg. Visst kan man gå ner på gården, men det blir ändå ett projekt.
Bekvämligheten i stan vinner dock över eventuella husdrömmar. Och hus finns inom räckhåll – Cecilias mamma har ett hus på Österlen som familjen flitigt använder. Inte bara för avkoppling, utan också för att få ytterligare utlopp för renoveringslustan.
– Vi tycker det är roligt, förklarar Cecilia.
Badrummet har fått en egen tavelvägg. Daniels och Cecilias sovrum ligger lugnt in mot gården. Säng från Ikea, kuddarna har Cecilia sytt, Stringhylla på väggen och gardiner från Ikea. Ovanför sängen ett av Daniels egna fotografier.Bild: Sofi Sykfont
Daniel och Cecilia har gjort allt i lägenheten själva, utom badrummet, som gjorts av fackmän. Renoveringen var självklar och redan vid visningen såg de vad som skulle krävas för att få till det hem de ville ha.
Förutom en totalrenovering av ytskikt med tapetsering och målning har de skapat två sovrum för döttrarna Nike och Nova, och förvandlat ett tidigare badrum till sovrum för Wilmer.
Flickornas rum ligger i den ena änden av en av de tidigare tvårummarna och ger välkommen avskildhet. Rummen är små, och spegelbilder av varandra. För att skapa mer plats byggde pappa Daniel loftsängar genom att sätta upp en rejäl balk i taket som går rakt igenom de båda rummen. I denna är loftsängarna monterade.
Nova och Nikes respektive rum är spegelbilder av varandra. De tillkom genom en delning av ett större rum. Rummen är små, och har därför fått loftsängar. Under loftsängen har en Ikea-byrå väggmonterats och kompletterats med ett hyllplan och klädstång. Byrån har delats för att kunna ge plats för en gästsäng. Den undre delen som har hjul används också som extra sittplats när det samlas många gäster vid matplatsen.Bild: Sofi Sykfont
Det finns i hemmet flera exempel på egna, finurliga lösningar. Under loftsängarna har till exempel Ikeabyråer väggmonterats och kapats. Underdelarna har fått hjul och kan rullas undan om det kommer nattgäster, så att det blir plats för en madrass på golvet. Underdelarna rullas också ut i matsalen och används som extrastolar när familjen har gäster.
Lösningen med det avdelade rummet imponerade på en granne, som nu har samma lösning efter att ha anlitat Daniel, som har egen firma som formgivare och illustratör.
– Jag har lagt till byggtjänster i verksamhetsbeskrivningen, skrattar Daniel, och kunde göra jobbet med ROT-avdrag och allt.
Wilmers rum var tidigare badrum. När Daniel och Cecilia rivit ut badrumsinredningen fick Nova och Nike ta över. Med hjälp av barnprogrammet Fixa rummet gjorde de ett undervattensrum till lillebror. Valhajen på väggen har dock pappa Daniel målat, och det gamla badkaret som fick bli ubåt har flyttat upp på vinden igen sedan Wilmer blivit ett par år äldre. ”Maneterna” i taket är gjorda av lampor och band i olika färger.Bild: Sofi Sykfont
Cecilia och Daniel arbetar båda heltid men har hittat ett sätt att få plats för sina renoveringsprojekt utan att det känns betungande. Utgångspunkten, betonar de båda, är att de faktiskt tycker att det är roligt och att det blir billigare att göra saker själv. Sedan handlar det om att göra lite i taget. Ett rum i taget, och en stund då och då.
Daniel har ett förflutet som fotograf. Bilden på Iggy Pop ovanför vinylspelaren är hans egen. Sofforna kommer från Ikea och har fått nya, matchande ben från Pretty Pegs. Affischerna på väggen har Daniel ärvt av sin morfar Axel som arbetade på Kastrup.Bild: Sofi Sykfont
Det senaste projektet är renoveringen av köket. Det är ett litet kök, men med noggrann planering och millimeterprecision har Daniel och Cecilia skapat ett kök som rymmer hela familjen. Trick som att placera frysen i en klädkammare i en annan del av lägenheten, att köpa gamla överskåp som lutar inåt och att såga av matbordet har gjort att köket ändå känns ljust och luftigt – precis som resten av detta personliga och inbjudande hem.
Köket är det senaste som renoverats. Bänkskåpen kommer från Ikea, den rostfria arbetsbänken är måttbeställd och överskåpen är köpta begagnade, och har sedan målats. Ovanför köksbordet sitter ytterligare ett gammalt väggskåp. Detta har fått glasskivor och målats gult inuti i stället för utanpå. Resultatet blev ett personligt vitrinskåp fyllt av legofigurer, glas, porslin - och högst upp - sprit. Matbordet fick kapas för att få plats, men nu ryms hela familjen här. Ovanför hänger en Bumling från Ateljé Lyktan. Stolar Ikea och Ilva.

DANIEL OCH CECILIAS RENOVERINGSTIPS

1. Avsluta ett rum i taget för att undvika kaos
2. Dela upp jobbet i kortare pass, så att du hinner med vardagen också
3. Var inte rädd för att prova egna idéer
4. Köp begagnat för att spara pengar och skapa din egen stil

HEMMA HOS

Här bor: Daniel Andréason 44, Cecilia Lindberg 44, Nova 14, Nike 12 och Wilmer 6 år.
Var: Rörsjöstaden i Malmö
Hur: bostadsrättslägenhet i fastighet från 1920-talet, 6 r o k, 115 kvm
Gör: Daniel är grafisk formgivare och illustratör, Cecilia är journalist
Gå till toppen