Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Allt fler butiker tvingas stänga i Bunkeflostrand

Blomsteraffären och kaféet är borta. Ängslätt centrum får snart nästa hål, när frisören Anna Foroutan stänger. Frustrationen växer och villaföreningen vill ha kontakt med fastighetsägaren Johan Larsson.

Frisören Anna Foroutan och kunden Morten Søger oroas över situationen i Ängslätt centrum.Bild: Hussein El-alawi
Bunkeflostrand tillhör de stadsdelar i Malmö som det senaste decenniet har vuxit snabbast.
Nya villor har byggts liksom lägenheter, till exempel i Annestadsområdet. Inflyttningen har varit stor.
Men i Bunkeflostrands kommersiella centrum är det precis tvärtom. Blomsterbutiken och kaféet slog igen för flera år sedan. Butiksytorna står fortfarande tomma.
Bunkeflostrandsbor klagar över nedskärpning vid torget och att det blir väldigt mörkt på kvällarna.
I november slocknar ett fönster till. Anna Foroutan slår efter tio års verksamhet igen sin hårsalong.
– Jag står inte ut med en kallhyra på 27 000 kronor i månaden. Med el, värme, försäkringar och andra kostnader är jag uppe i 40 000 kronor.
– Efter mig kommer det säkert att bli tomt här, precis som det är tomt i blomsterbutiken och i kaféet.
Anna Foroutan uppger att hon i flera år har kämpat för att få in fler grannar vid det lilla torget. Hon uppger sig ha uppmanat ett tiotal intresserade att kontakta Johan Larsson, som äger hela affärsfastigheten.
– En gång var en intresserad här när Johan Larsson stod utanför. Men han ville inte prata med henne. Det verkar inte som om han vill ha nya hyresgäster, säger Anna Foroutan.
Fler och fler butiker är tomma i Ängslätt centrum.Bild: Hussein El-alawi
Förutom hårsalongen är det bara Icabutiken och restaurangen Papa Joe´s som fortfarande håller öppet på Ängslätt centrum.
– Det är för tomt här. Det är inte bra. Jag vill ha in fler hyresgäster runtomkring för att få ett mer levande centrum, säger Icahandlaren Anders Nord.
Mumin Seferi driver restaurang Papa Joe´s. Han betalar en hyra på 33 000 kronor, något han inte tycker är oskäligt. Ändå är han bekymrad.
– Det spelar ingen roll om vi får gratis hyror om inte folk kommer hit och köper. Emporia har sugit som en magnet sedan de öppnade. Och många danskar har flyttat tillbaka över Sundet, säger Mumun Seferi
Det finns dock danskar kvar. En av dem är Morten Søger, som klipper sig hos Anna Foroutan innan hon slår igen.
– Det är jättetråkigt att här är så tomt. Bunkeflostrand skulle behöva torget som en mötesplats. Så fungerar det inte i dag, säger han.
Samma uppfattning har Bunkeflostrands villaförening.
– Vi vill ha ett levande centrum. Vi kommer att prata med hyresvärden och med nya tag titta framåt för att se vad som kan göras, säger villaföreningens ordförande Ingegerd Thulin.
Ängslätt centrum ägs alltså inte av något aktie- eller handelsbolag utan av Malmöbon Johan Larsson, 44 år. Johan Larsson ärvde Ängslätt centrum 2005. Han äger också hus på Linnégatan och Järnvägsgatan i Limhamn, vid Davidshalls torg och i Slottsstaden. Dessutom äger Johan Larsson en fastighet i Ängelholm och en i Osby.
Sydsvenskan har vid upprepade tillfällen sökt Johan Larsson för en kommentar kring hans planer för Ängslätt centrum. På hans kontorstelefon svarar till slut en kvinna som inte vill presentera sig.
– Jag har inga svar och du kan inte få tag i Johan, säger hon.
Frisören Anna Foroutan och kunden Morten Søger oroas över situationen i Ängslätt centrum.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen