Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skotten på Censorsgatan: Skjuten man har avlidit

En man i 20-årsåldern har avlidit av sina skottskador efter söndagskvällens skottlossning på Censorsgatan i bostadsområdet Gullviksborg, bekräftar polisen. De andra skadade är jämnåriga, flera av dem är kända av polisen sedan innan.

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, bekräftar att mannen avlidit.
– Ja, det är så. Men jag kan inte säga mer om omständigheterna.
Polisen utreder det nu som mord.
Det hela skedde på en innergård under söndagskvällen, mitt bland bostadshus. Minst ett skott ska ha varit centimeter från att träffa ett barn i en lägenhet.
Läs också Granne till den beskjutna lägenheten på Censorsgatan: ”Jag hade lika gärna kunnat bli skjuten”
Natten mot måndag, på Censorsgatan i Gullviksborg, står en mörk personbil med kulhål i vindrutan. Den är ett bevis från den skottlossning som ägde rum där, mitt bland bostadshusen, klockan 18.50 på söndagskvällen.
Polisen bekräftar att fyra personer har skottskadats. Tre personer tog sig till sjukhus på för polisen okänt sätt och en fördes dit med ambulans.
Enligt uppgift till HD och Sydsvenskan har den nu avlidne mannen skadade skjutits i huvudet, men den uppgiften har inte bekräftats från polisen eller Region Skåne.
Övriga tre vårdas på sjukhuset i Malmö. Det är oklart hur skadade de är men de kunde under natten höras av polisen.
Malmöpolisens inre befäl, Mats Attin, säger att de fyra männen besköts när de befann sig i bilen. Han säger också att vittnen talat om många skott, sannolikt avfyrade från ett automatvapen.
P4 Malmöhus rapporterade under natten att kulor från skottlossningen ska ha gått in i en lägenhet i området, där barn befann sig.
– Det stämmer. I den lägenheten har det gått in minst ett skott, men troligen två, och ett barn har varit mycket nära att träffas. Det handlar alltså om några centimeter, säger Mats Attin.
Läs också Skjutningen på Censorsgatan: ”Jag hörde säkert tjugo skott och sprang ut”
Ett vittne berättade kort efter händelsen för HD och Sydsvenskan hur det hördes ett antal smällar. Först kom det flera smällar i rad, sedan ytterligare tre smällar.
Vittnet såg också hur två personer bars iväg in i två personbilar, som körde därifrån.
– Fötterna stack ut genom rutan på bilen, berättar vittnet.
– Man blir ju något luttrad som polis, men det är skillnad på om det skjuts i ett industriområde mitt i natten eller som nu, i ett bostadsområde på dagen när det är fint väder och folk är ute. Det är ren tur att vi inte har fler skadade, säger Mats Attin.
Bild: Patrick Persson
Ett annat vittne som befann sig på platsen såg två mopeder cirkulera i området en stund före skottlossningen. När en bil sedan anslöt till platsen började en maskerad person på moped avlossa skott mot bilen, enligt vittnet.
– På den ena mopeden satt två maskerade personer och på den andra en ensam person, båda försvann från platsen direkt efter skottlossningen, säger vittnet.
Bild: Patrick Persson
Polisen kunde under söndagen inte bekräfta det händelseförloppet.
Hela gården och delar av omgivande grönområden spärrades av och flera boende fick vänta på att komma in till sina lägenheter.
En man som vi träffar är just på väg hem.
– Jag blir chockad när jag kommer hit och ser det här. Om jag hade vetat att det var exakt där jag bor så hade jag stannat hos mina vänner, säger han.
Han berättar att det vanligtvis är lugnt i området och beskriver det som ett barnfamiljsområde.
En kvinna och hennes kompis är också på väg hem en dryg timme efter skottlossningen.
–Jag trivs här, men jag är väldigt rädd nu, säger hon.
Hon reflekterar också över att det är många barnfamiljer i området.
– Det är jättemycket barn som bor här och är ute och leker.
Flera tomhylsor har anträffats på platsen och tekniker var på kvällen på plats för att genomföra en teknisk undersökning.
– Vi har genomfört vittnesförhör och dörrknackning, säger polisassistent Sara Didrichsen som står vid avspärrningarna.
Samma innergård var i april brottsplats när en 39-årig man sköts ihjäl.
Efter söndagens skottlossning åkte flera poliser till akuten i Malmö eftersom flera skadade tagit sig dit. Därefter blev det oroligt på platsen och akuten spärrades av. Så många som ett 50-tal människor, företrädelsevis män, hade då samlats utanför.
Polisen spärrade även av akutmottagningen i Lund, där den mest allvarligt skadade mannen vårdats.
Bild: Patrick Persson
Polisen avdelade folk från fotbollskommenderingen vid derbyt mellan MFF och HIF när larmet om skottlossningen kom.
– När vi planerade fotbollsinsatsen diskuterade vi att vi har en pågående våldsspiral i Malmö och att vi kunde behöva växla om och växla upp. Så vi var mentalt förberedda. När det här skarpa larmet kom så växlade vi upp och tog snabbt resurser dit, säger Ewa-Gun Westford.
Polisen har arbetat med ärendet under natten, men är mycket förtegen i ärendet. Man vill inte gå ut med åldrar på de inblandade.
– Det är inga uppgifter vi går ut med i nuläget, säger Mikael Lind, regionvakthavande polisbefäl.
Enligt polisen hade man vid 04.30-tiden inga personer frihetsberövade i ärendet, varken för misstanke om brott eller inhämtade till förhör i ärendet, som rubriceras som mordförsök.
Tidigt på måndagsmorgonen hade polisen fortsatt närvaro vid akutmottagningarna i Malmö och Lund.
Var du på plats? Vet du mer. Hör av dig!
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen