Lund

Andreas Ekström: Så kan Lund rädda monumentet vid Utøya

Skissernas museum har ett alldeles speciellt uppdrag – och borde gripa in.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Jag gissar att ni har sett den svenske konstnären Jonas Dahlbergs oerhörda förslag till minnesmärke vid Utøya i Norge?
Den norska regeringen sa slutligen nej i förra veckan. Grannarnas protester har spelat en avgörande roll. Säkert också en sårig och helt begriplig försiktighet.
Oavsett hur det nu blir med minnesmärket i Norge är jag av den bestämda uppfattningen att Skissernas museum i Lund bör gripa in och på bästa sätt bevara Jonas Dahlbergs förslag för eftervärlden.
Den norska regeringens nej kan behöva en närmare förklaring. Min svenske vän som bott länge i Norge säger att det inte fullt ut går att förstå vad händelserna den 22 juli 2011 betydde för Norge utan att bo där.
Hur lång tid tar det innan man kan skoja om det absolut värsta? När kommer Utøya-skämten? Jag frågade honom det. Hans svar var lika snabbt som självklart:
Aldrig. De kommer aldrig. Barn mördades, i många tiotal.
Kanske får händelserna aldrig ett minnesmärke som motsvarar dess magnitud. Kanske är det bäst så: ett lågmält och diskret uttryck kan inte lika lätt göras till vallfarort för vettvillingar som likt terroristen Breivik fostrats politiskt i miljöerna runt etablerade högerkantspartier. Samtidigt har jag förstått att det är just Fremskrittspartiet, som Breivik varit engagerad i, som genom sin lokalavdelning har argumenterat starkast för att slippa minnesmärket. Det är värt en stunds reflektion.
En kort beskrivning av hur ”Memory Wound” ser ut: Dahlbergs förslag innebär att man delar av spetsen av en udde, skär 40 meter rakt igenom den, gör väggarna blanka och skapar plats för de mördade människornas namn. I en sorts källarvåning skulle det finnas ett besökscentrum, med ett fönster ut mot det drygt tre meter vida gapet, där vattnet alltså skulle få en ny passage.
Skulle det vara oförenligt med Skissernas uppdrag att be en konstnär göra en mindre modell av något som han redan från början vet inte kommer att bli av?
Kanske. Det får man väl diskutera. Men 22 juli 2011 är en dag som för evigt måste kommas ihåg. Skissernas museum sägs vara världens enda i sitt slag. Konstnären har till råga på allt skånsk bakgrund.
Här finns en uppgift av betydelse, där konst och historia kommer samman. Dahlbergs kluvna udde vore en självklar mittpunkt i en framtida utställning om de djärvaste förslagen som aldrig blev.
Appendix. Skulle det vara så att du som läser detta ännu inte har tagit dig an Åsne Seierstads bok om händelserna den 22 juli, ”En av oss”, så kan jag inte nog rekommendera den.
Gå till toppen