– Det är första året jag gör det här och det är fantastiskt trevligt att få vara med och plocka alla vindruvorna, säger Gerd Wressmark Mattsson.
Hon är med i gruppen ”Vinets vänner” som hjälper till att sköta druvorna på Flädie mat och vingård utanför Bjärred. Under de senaste veckorna har de varit med och skördat frukterna av allt arbete de lagt ner under året.
Tack vare fint väder är årets skörd ovanligt tidig och på bara ett par veckor har över nio ton druvor samlats in.
– Men vi räknat med att det blir hela 16 ton när vi har skördat klart, säger Martin Rosvall Hansson som äger Flädie mat och vin.


Alla druvorna plockas för hand och läggs i hinkar som sedan bärs bort till huset där bärens omvandling till vin påbörjas.
Först plockades de gröna druvorna ner från sina rankor – de hade mognat innan de blå.
Men när tidningen besökte gården hade det blivit dags för de blå klasarna att skördas. Efter att de plockats skickas de till lokalen där vinprocessen inleds. Där pressas druvorna och läggs sedan i stor tankar, alla med sitt eget avancerade kylsystem . Must, kärnor och skal – allt åker med. För att vinet ska bli rött måste nämligen pigmenten ur druvornas skal sugas ut ordentligt.
Efter en vecka silas skalen och kärnorna bort och musten börjar sin väl kontrollerade färd mot att bli vin.
– Det här är den viktigaste tiden på hela året för oss. Ingenting får gå fel, det är ju det här vi har jobbat för i nio månader, säger Martin Rosvall Hansson.
När hela processen är klar kommer druvorna att ha omvandlats till ungefär 2 000 liter närproducerat vin.
Vill du ha fler nyheter från Lomma kommun? Gå då in och gilla ”Här i Lomma” på Facebook och få alla våra senaste nyheter rakt in i ditt eget flöde.


Regler för kommentarer
Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!
Tänk på att:
Det här är inte ok:
Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.