Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frias för medhjälp i Köpenhamnsdåd

Bevisen mot fyra män som anklagats för medhjälp till terrorism höll inte – männen som åtalades för att ha hjälpt terroristen Omar el-Hussein att attackera en synagoga i centrala Köpenhamn i fjol frias av domstol. Två av männen döms dock till längre fängelsestraff för vapenbrott.

En synagoga i centrala Köpenhamn utsattes för ett terrordåd förra året. Mängder av blommor lades utanför synagogan efteråt. Arkivbild.Bild: Michael Probst
Som första rättsinstans slår Köpenhamns byrett också fast att Omar el-Husseins angrepp i Köpenhamn var terrorism – det handlar om timmarna som fullständigt lamslog den danska huvudstaden i fjol. På Alla hjärtans dag sköt först terroristen utanför kulturhuset Krudttønden, där konstnären Lars Vilks deltog i ett yttrandefrihetsmöte. Filmregissören Finn Nørgaard träffades i bröstet och dog. Och vid midnatt slog terroristen till mot synagogan på Krystalgade – där judiske Dan Uzan blev ihjälskjuten när han obeväpnad vaktade en konfirmationsfest.
De fyra män som friats av byretten var åtalade för medhjälp till terrordådet mot synagogan, och ställdes alltså inte till svars för medhjälp till angreppet mot Krudttønden. Två män, 21 och 26 år gamla, döms dock för vapenbrott i två och ett halvt år respektive tre år eftersom de hjälpt terroristen att göra sig av med vapnet som användes mot kulturhuset, skriver Danmarks Radio.
De två andra männen döms till kortare fängelsestraff för mindre förseelser. Samtliga har suttit häktade sedan februari respektive mars i fjol. Tre av dem släpptes på fri fot efter domen, medan den 26-årige mannen ska vara fortsatt häktad.
"Vi är förvånade över att domstolen värderat bevisningen mot de åtalade annorlunda än Åklagarmyndigheten, och att domstolen kommit fram till att de åtalade ska frias. Vi ska nu gå igenom domen noggrant för att se vad rätten lagt vikt på", säger åklagaren Sidsel Klixbüll i ett pressmeddelande.
Justitieminister Søren Pind, från borgerliga Venstre, skriver "Hmm..." på Twitter och konstaterar att åklagarna inte fått stöd för sin bevisning. "Nu ska domen närstuderas, och så får vi se om den ska överklagas", skriver han vidare.
Medan åklagare förvånas över domen är försvarare i målet lättade. De beskriver domen som en seger för rättssäkerheten och en av försvarsadvokaterna påpekar att en skadeståndsprocess är att vänta, uppger Ritzau.
Tidigt på morgonen den 15 februari i fjol fick polisen syn på el-Hussein och avlossade tiotals skott. Han dog och den över 13 timmar långa terroristjakten fick ett slut.

Fakta: Terrordygnet i Köpenhamn

14 februari 2015:
Cirka 15.30: 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein skjuter flera skott mot kulturhuset Krudttønden där det pågår ett debattmöte om yttrandefrihet. Svenske konstnären Lars Vilks är en av deltagarna. Filmregissören Finn Nørgaard dödas och två poliser träffas, men överlever.
17.24: Säkerhetspolisen PET informeras om en konfirmationsfest klockan 19 i synagogan på Krystalgade i Köpenhamn. Men säkerhetspolisen hade känt till arrangemanget sedan 21 januari.
17.50: PET informerar Köpenhamnspolisen om arrangemanget på Krystalgade.
18.42: PET rekommenderar bevakning vid synagogan.
19.22: En patrull är på plats vid synagogan.
15 februari 2015:
00.40: Gärningsmannen kommer till synagogan.
00.41: En patrull ser honom och gör bedömningen att han är berusad. Gärningsmannen ser ut att spy.
00.41: Gärningsmannen står en meter framför den civila och obeväpnade vakten Dan Uzan och skjuter honom i ansiktet.
00.41: Två poliser som är placerade vid synagogan blir också träffade av skott, innan gärningsmannen flyr.
Cirka 04.50: Gärningsmannen dödas i nordvästra Köpenhamn. Två poliser skjuter honom.
Åklagare har slagit fast att det var nödvändigt och försvarbart av polisen att skjuta honom efter attentatet vid Krudttønden och synagogan i Köpenhamn.
Källa: Rigspolitiet
Gå till toppen