Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frias för medhjälp i Köpenhamnsdåd

Bevisen mot fyra män som anklagats för medhjälp till terrorism höll inte – männen som åtalades för att ha hjälpt terroristen Omar el-Hussein att attackera en synagoga i centrala Köpenhamn i fjol frias av domstol. Två av männen döms dock till längre fängelsestraff för vapenbrott.

En synagoga i centrala Köpenhamn utsattes för ett terrordåd förra året. Mängder av blommor lades utanför synagogan efteråt. Arkivbild.Bild: Michael Probst
Som första rättsinstans slår Köpenhamns byrett också fast att Omar el-Husseins angrepp i Köpenhamn var terrorism – det handlar om timmarna som fullständigt lamslog den danska huvudstaden i fjol. På Alla hjärtans dag sköt först terroristen utanför kulturhuset Krudttønden, där konstnären Lars Vilks deltog i ett yttrandefrihetsmöte. Filmregissören Finn Nørgaard träffades i bröstet och dog. Och vid midnatt slog terroristen till mot synagogan på Krystalgade – där judiske Dan Uzan blev ihjälskjuten när han obeväpnad vaktade en konfirmationsfest.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen