AnnonsIca Malmborgs

Handlarsönerna skulle hållas i örat.

En handlares historia del 5.

I dagarna firar ICA Malmborgs på Erikslust 50 år. Mats Lundin, som är andra generationens handlare, berättar hur han började arbeta i butiken redan som 14-åring.

Mats Lundin har ICA i blodet. Han är andra generationens handlare på Malmborgs Erikslust, butiken som i dagarna firar 50-års jubileum. Att en generation tar över efter en annan är inte fullt så vanligt nu för tiden, men för Mats startade resan tidigt. Redan som 14-åring började han sommarjobba med att plocka varor i butiken.

– Man kan nästan säga att jag blev född bakom en ICA-disk, skrattar Mats Lundin. Jag kom in i den här världen tidigt. Min far öppnade sin första livsmedelsbutik 1966 och arbetade under många år tillsammans med Arne Malmborg. Min mor satt i kassan på Malmborgs Caroli City under 25 års tid, så när jag satsade på att bli ICA-handlare förstod jag att det skulle bli mycket jobb.

Året var 1983 och jag var fyllda 14 när jag fick mitt första sommarjobb på Malmborgs. Under många år arbetade jag sedan hela sommarloven, tio veckor. Som handlarson var jag under Arne Malmborgs uppsikt. Han flyttade mig mellan olika butiker, Rönneholm, Möllevången och Rosengård (butiker som inte finns idag) och jag fick göra det mesta, till och med sitta i kassan.

– Arnes egen son, Christoffer Malmborg, arbetade också i butikerna. Han var något år äldre än jag och Arne såg till att inte klema bort någon av oss. ”Handlarsönerna skulle hållas lite extra i örat.”

Men det blev inte bara butiksarbete för Mats. Efter gymnasiet blev det Alperna och skidåkning. Österrikes branta backar blev en spännande utmaning och lösningen hette säsongsarbete: fem månader som skidsäsongare och sju månader i butiken hemma i Malmö. Därefter följde en gedigen utbildning på ICA-skolan.

Mats Lundin började tidigt i matbranschen. Redan som 12-åring gjorde han reklam för Flora margarin.

ICA-skolan bildades 1955 och har huvudkontor i Västerås. För att vara Sveriges största yrkesskola är den fortfarande relativt okänd för gemene man. För att bli handlare kräver ICA att man ska ha gått vissa utbildningar och för Mats blev det bland annat butiksledarutbildning, ekonomi och marknadsföring. Utbildningarna skräddarsys och många av Mats medarbetare går ICA-skolans kurser varje år.

– Sedan 1988 har jag varit på Erikslust. Först arbetade jag tillsammans med min far, Tom Lundin, för att sedan ta över som handlare. Tom arbetar fortfarande i butiken då och då, förklarar Mats. Han såg tidigt att jag ville bli handlare och stöttade mig hela vägen. Jag tror att personalen kände sig trygga med det här generationsskiftet, många känner mig sedan länge.

– 
Det här med mat är något som berör. När man är på middagsbjudning hemma hos vänner tar det inte många minuter innan det blir prat om mat och priser, vad som är bra och dåligt. Man blir en representant för hela ICA-världen. Ibland får man också stå till svars för att avokadon var dålig i grannbutiken, skrattar Mats.

Mats tycker dock att det är en fin och härlig stämning inom hela ICA-rörelsen, man är som en stor familj.

Något som går som en röd tråd genom Malmborgs historia är förmågan att snappa upp trender och behov. Förr var det ovanligt med caféer på stan, då startade man caféverksamhet i alla butiker. När videon kom började man med filmuthyrning.

När det gäller framtiden är Mats ivrig.

– Jag ser att vi kommer närmre krogarna. Dagens kunder vill ofta kunna ta med sig färdig mat hem eller ha möjlighet att diskutera mat på en ganska avancerad nivå. Dagens kunder är ”rockstjärnor”, de är otroligt kunniga, pålästa och har många frågor.

Många av medarbetarna i min butik har därför en bakgrund inom restaurangbranschen. Vi satsar stort på vidareutbildning. Det gäller att ligga steget före och behålla den framsynthet som Arne Malmborg hade, och trots allt, jag är ju fostrad i hans stränga skola, avslutar Mats med ett stort leende.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan