AnnonsIca Malmborgs

Maten från förr – en resa 50 år tillbaka

En handlares historia del 6. Laga en Coq au vin som på 50-talet.

Nyfikenheten var stor inför öppningen av Malmborgs Erikslust 1966 och kön ringlade sig lång. Foto: Sydsvenskans bildarkiv.

1966 öppnade Malmborgs sin första storbutik med pompa och ståt i det välkända kopparhuset på Erikslust. På öppningsdagen köade en lång ström av nyfikna Malmöbor utanför butiken och som invigningsartist anlitades den folkkäre Thore Skogman. 50 år har passerat sedan dess och världen har förändrats, inte minst har våra matvanor genomgått en spännande förvandling.

Under 1900-talets första hälft var de flesta kvinnor hemmafruar. Den offentliga barnomsorgen var knappt påtänkt och kvinnornas huvudsyssla var att sköta om hem, hushåll, man och barn. Mycket tid lades därför i köket. Halvfabrikaten var ännu inte uppfunna och allt behövde göras från grunden. Man syltade, saftade och bakade sju sorters kakor samt dopp. Den egna härden var guld värd. Snabbköpen hade inte gjort sitt intåg och att sköta de dagliga inköpen var en tidskrävande uppgift.

Men på 50- och 60-talet började nya vindar blåsa i samhället. Fler och fler kvinnor införlivades i förvärvsarbetet, något som per automatik innebar mindre tid i hemmet och mindre tid för hushållsbestyr. När Malmborgs 1966 öppnade sitt storköp på Erikslust låg det med andra ord helt rätt i tiden. Tänk att hitta allt man behövde under ett och samma tak!

Nya matvanor

60-talet innebar också att gamla matvanor förändrades. Den traditionella husmanskosten utmanades av mer snabblagade alternativ. Konservburkar och halvfabrikat dök upp på butikshyllorna och blev snabbt populära bland de handlande damerna, för även om kvinnorna börjat arbeta var det fortfarande långt till jämställdhet i köket. Samtidigt började man experimentera lite mer och den som var riktigt våglig smakmatchade med ananas eller banan i gratängen.

Inför 50-års jubiléet på ICA Malmborgs Erikslust ville handlaren Mats Lundin prova på att ta fram en tidstypisk jubileumsmeny. Uppdraget gick till hans kökschef Michael Andersen och resultatet blev en charmig 60-talsmeny med klassiker som räkcocktail, kantarelltoast, filé Black & White, pajer och mycket annat.

För den som vill laga själv tipsar Michael om en mustig Coq au vin (tupp i vin). Denna gryta var en storfavorit i stugorna för ett halvsekel sedan och har sitt ursprung i en fattigmansrätt (tupp var ett gammalt och segt kött som behövde vinkokas). I dagens recept har tuppen ersatts med mör kyckling.

Jubileumsrecept Coq au vin:

Coq au vin (tupp i vin) var en storfavorit i stugorna för ett halvsekel sedan. Det är en mustig gryta som står sig än idag.

Ingredienser:

500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé av bröst

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

100 g rökt sidfläsk eller bacon(100 g sidfläsk motsvarar 1 paket bacon à 140 g)

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 purjolök

150 g champinjonersmör till stekning

3 dl rödvin

1 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 msk soja

3 lagerblad

1 tsk timjan

1 tsk arrowrot eller maizena

Gör så här:

Skär kycklingen i stora bitar och krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och dela lökarna. Grovstrimla purjolöken och dela ev. svampen.

Bryn kycklingen runt om i smör och lägg över den i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad ochtimjan. Låt koka ca 5 minuter under lock.

Stek under tiden fläsk, lök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan och låt koka i ytterligare 5-10 minuter.

Rör ut arrowroten/maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp.

Servera med kokt potatis eller ris.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan