Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Varvar ner efter OS-succén: "Behövs för mentala återhämtningen"

Sveriges OS-drottning Sarah Sjöström tillbringade tisdagen i Lund för att inspirera unga simmare. – De ska inte vara rädda för mig, utan veta att de kan komma fram och prata med mig om de ser mig på en tävling, säger hon.

Tillsammans med förbundskapten Ulrika Sandmark föreläste Sarah Sjöström för unga simmare i Lund. "Jag tackar nej till väldigt mycket grejor just nu, men att snacka med simmare är en annan grej, då kan man vara lite mer avslappnad."Bild: Ingemar D Kristiansen
Tillsammans med förbundskapten Ulrika Sandmark träffade Sarah Sjöström simmare från de nationella gymnasierna under förmiddagen.
Framåt eftermiddagen var det så dags för föräldrar och simmare från den lokala klubben Poseidon.
De yngsta hängde bokstavligen på låset till Stadshallen och gjorde en rockkonsertsrusning uppför trappan till aulan när dörrarna väl öppnades.
Sarah Sjöströms stjärnstatus har än mer glans efter sommarens succé i Rio med tre OS-medaljer, där guldet på 100 meter fjäril givetvis smäller högst.
– Man försöker fortfarande smälta det, försöker säga till sig själv att man har vunnit OS-guld, säger hon.
Samtidigt lägger hon vikt vid att ha båda fötterna kvar på jorden. Sarah Sjöström är väl medveten om att hennes recept på framgång inte kan kopieras rakt av.
– Man kan inte göra allting bra på en gång, särskilt om man går i skolan samtidigt. Man får prioritera lite. Jag har blivit bättre och bättre på fler bitar. Det är något man lär sig under tiden.
Kanske en bra lärdom att det tar tid, så att man inte blir stressad till framgång?
– Man får lära sig vad som funkar. Bara för att det funkar för mig, så funkar det inte för alla. Visst, jag vann EM-guld när jag var fjorton år, men det är ju väldigt unikt. Jag hade rätt förutsättningar för att klara av det och det är sällan man har det när man är så ung. Jag var lika lång, om inte längre än mina konkurrenter, och var säkert äldre än fjorton rent kroppsligt.
Vad har du gjort efter OS?
– Det har varit ganska lugnt faktiskt. Precis när jag kom hem var det mycket tv-soffor och radiointervjuer, men efter det har jag kunnat varva ner ordentligt.
Träningen då?
– Jag har tagit en paus från träningen, eller snarare träningsplaneringen med exakta tider när man ska simma. Jag har inga tider att passa, ingen står vid kanten och väntar på mig, jag kan hoppa i när jag vill.
Och hur är det?
– Ganska skönt faktiskt. Jag tror det behövs för den mentala återhämtningen efter OS. Få tid att reflektera över det som hänt.
Är det första gången du gör så här?
– Jag gjorde det lite grann efter OS i London också, men satte väl igång lite snabbare då, men det var väl för att jag inte hade så mycket grundträning att falla tillbaka på då. Nu vet jag att det finns fyra år till i kroppen. Då kan jag ta fyra veckor extraledigt, utan att jag tappar så mycket.
Finns det också en annan tillfredställelse efter detta OS med tanke på bra det gick?
– Nja, jag är astaggad att komma igång igen, men tillåter mig själv att ta det lugnt och inte gå och simma om jag inte känner för det.
Har du kunnat njuta av det du lyckades med i OS?
– Ja, det är så himla stor lättnad att ha tagit det där OS-guldet. Det är svårt att ta in, för det är verkligen det största man kan vinna som idrottare och simmare, så det är riktigt häftigt att ha klarat av det.
Och hur hittar du motivationen för nya stordåd nu?
– Motivationen har länge varit att fortsätta utvecklas och det blir ännu mer så nu. Det är så lätt att se när du blir en bättre simmare och det är när du gör en snabbare tid. Jag tänker inte mästerskap eller nästa OS, utan de tider jag kan förbättra och hur jag kan göra det. Då kommer det att bli medaljer också.
Hur är det att leva som en vanlig Sjöström?
– Det är jätteskönt att inte behöva ha stenkoll på mattider till exempel. Jag kan vara uppe längre på kvällarna och sova längre morgnarna. Samtidigt längtar man tillbaka till rutinerna och att ha det där fasta som man är van vid. Simningen är mitt jobb, så det är mitt normala liv. Men jag låter det vänta lite till.
Sarah Sjöström
Född: 17 augusti 1993 (23 år)
Längd: 182 cm
Simsätt: frisim och fjäril
Klubb: Södertörns SS
Meriter: Ett guld, ett silver och ett brons på OS i Rio; fyra VM-guld, tre silver och ett brons på lång bana; tre VM-guld och ett silver på kort bana; tio EM-guld, sex silver och två brons på lång bana; fem EM-guld, åtta silver och ett brons på kort bana.
Personliga utmärkelser: Bragdguldet 2015, Jerringpriset 2014 och 2015.
Gå till toppen