Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Beslut om ny Idalaskola i Veberöd togs i går

Barn- och skolnämnd Lund Öster beställer nu formellt en ny Idalaskola av kommunstyrelsen. Nämnden önskar en skola för 300 barn, med möjlighet att bygga ut för 100 till, samt ett tillagningskök.

Så här såg det ut i maj när Joakim Andersson överlämnade 1 894 namnunderskrifter för en ny Idalaskola till kommunstyrelseordförande Anders Almgren (S).Bild: Lars Brundin
– Det känns bra att ha kommit så här långt, säger nämndorföranden Kenth Andersson (S), på väg in till ett möte med kommunalråden.
– Min förhoppning är att kommunstyrelsen kan ta ett beslut under hösten och att man kan börja bygga nästa år. Jag har ingen aning om det kan bli så, men hoppas att det går fort.
Barn- och skolnämnden föreslår att Idalaskolan återuppbyggs som en tvåparallellig F-3-skola för 300 elever, med tillagningskök samt plats för 100 förskolebarn. En utbyggnad för minst 100 barn till ska vara möjlig på sikt, man vill ta höjd för att Veberöd växer ännu fortare.
– Det schaktas och byggs nu överallt, runt Idalafältet, bakom Svaleboskolan, på Annelundsområdet och på något område till, säger Kenth Andersson.
– Att sia om hur prognoserna kommer att slå är jättesvårt, men enligt förvaltningen är det här en rimlig uppskattning av befolkningsökningen.
Nämnden förordar också att den idrottshall i Veberöd som kommunstyrelsen beslutat om ska placeras vid den nya Idalaskolan.
Vid onsdagens nämndsmöte gavs barn- och skolförvaltningen i uppdrag att ta fram en tidsplan för tillbyggnad på Svaleboskolan, så att årskurs 4-9 kan bli fyrparallelliga. Förvaltningen ska dessutom planera för en tillbyggnad av Svalebos matsal, den ska rymma 960 platser.
Gå till toppen