Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett apotek kommer till byn

Efter år av längtan får Veberödsborna äntligen ett eget apotek.

I huset där det en gång funnits en järnhandel och en frisörsalong öppnar nu ett apotek.Bild: Ingemar D Kristiansen
Nebil Charchafche heter apotekschefen och han känner sig lyckligt lottad.
– Jag har fått så mycket hjälp av Veberödsborna. Från moraliskt stöd till praktisk hjälp med att sprida information. Detta är en jättetrevlig by med stor potential säger han.
En vattenläcka i huset, där det för många år sedan låg en järnhandel, ställer till det dagen före invigningen. Men Nebil Charchafche tar de praktiska problemen med knusende ro och utlovar kaffe och tårta till nyfikna bybor i morgon, fredag, som utlovat. Han gläder sig åt att äntligen, efter månader av planering, kunna öppna eget.
– Det har jag drömt om sedan apoteksmonopolet avskaffades. Vi kommer att sätta stort värde på service, mänsklig kontakt, som apoteken gjorde förr och ändå erbjuda dagens apoteksmöjligheter, säger Nebil Charchafche som menar att små apotek hör till framtiden.
– Apotekskedjorna är stora och köper upp varandra. På så vis har vi återigen en monopolsituation, fast på ett annat sätt, säger han.
Längtan efter ett eget apotek har varit stor bland byborna, så pass att Byarådet kontaktade de stora apotekskedjorna och vädjade om att någon av dem skulle etablera sig i byn. Men ingenting hände.
När Nebil Charchafche hörde talas om en namninsamling, med över tusen underskrifter och krav om ett apotek i byn, bestämde han sig för att starta eget.
– Byborna är jätteglada, särskilt de äldre som nu slipper åka till Lund, Dalby eller Sjöbo med sina recept, säger Ann-Charlotte Andersson, Veberödsbo som planerar att bli apotekstekniker.
Nebil Charchafche kommer från Turkmeneli i Irak och utbildade sig till apotekare i Turkiet. Han har jobbat på apotek i Sverige i sexton år, senast som apotekschef. I Veberöds nya apotek ska farmaceuter och apotekare med utbildning från andra länder få möjlighet att praktisera.
- Det kan de på andra apotek också men eftersom detta är ett litet apotek med bara en chef innebär det snabba beslut om placering, säger Nebil Charchafche.
Apoteket i Veberöd öppnar i nästa vecka, så fort vattenläckan är åtgärdad.
Gå till toppen