Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Extra mordutredare till Malmö på måndag

Uppgörelserna i undre världen pressar Malmöpolisen. På måndag kommer hjälpen.

Stefan Sintéus (infälld), polismästare i Malmö, begär förstärkning.Bild: Patrick Persson
Malmöpolisen vände sig i början av veckan till polisens nationella ledning och begärt förstärkning. Man behöver hjälp av erfarna utredare som tar sig an mordet på Censorsgatan i söndags.
Skånepolisen är överbelastad.
– Kompetensen räcker inte. Den har helt enkelt tagit slut, sa Stefan Sintéus, polismästare i Malmö i torsdags.
I fredags eftermiddag fick Malmöpolisen beskedet att man får låna utredare från andra regioner.
Hur många personer som kommer till Malmö vill polisen inte uppge. Men det är nyckelpersoner för att sköta avancerade mordutredningar som behövs.
Bara i Malmö pågick redan förra veckan fem omfattande mordutredningar. Mord som kräver tio till tjugo polisers arbete under flera månader.
De är:
Munkhättegatan, 29 februari. 30-årig man i M-falangens innersta kärna skjuts till döds på en parkeringsplats. Tre personer har varit anhållna, men släppts.
Eriksfältsgatan, 9 mars. 22-årig man skjuts ihjäl på parkeringsplats på Nydala. Fyra personer greps i måndags. Måste släppas eller ställas inför häktningsdomare senast i dag, torsdag.
Gymnasistgatan, 12 april. 39-årig man skjuts ihjäl. Mannen uppges inte vara känd av polisen.
Nobeltorget, 22 juni. Sjubarnspappa lämnar sitt hem vid Nobeltorget och är sedan dess försvunnen. Rubricerat som människorov, men polisen befarar att han är död och utreder händelsen på samma sätt som ett mord.
Östra kyrkogården, 19 september. 16-årig pojke hittas mördad vid den stora komposten på Östra kyrkogården.
Och så i söndags, vid 19-tiden – den kanske mest omskakande händelsen. Automatvapeneld från flera gärningsmän vid en innergård på Censorsgatan. Fyra personer träffades – en 19-åring dog.
– Dörrknackning och andra förstahandsåtgärder i det ärendet är i gång. Vi har tillfälligt stuvat om för det, men det blir ingen uthållighet. Det blir säkert ett långvarigt ärende, sa Stefan Sintéus i torsdags.
I fredags hade ingen gripits för mordet. Den man som skottskadades men sedan greps för ett tidigare mord släpptes av häktnignsdomare under fredagen.
Gå till toppen