Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöpolitiker går på gratis toppfotboll med familj och vänner – du betalar för lyxlogen

Malmös ledande politiker går på gratis fotboll och ser MFF. Politikerna sitter i en lyxloge, värd 35 000 kronor per match, med anhöriga och bekanta. Logen – som egentligen ska användas till representation – har Malmös skattebetalare fått som tack för ett frikostigt lån på 145 miljoner.

”Representation i världsklass” – så säljer MFF in logupplevelsen på Swedbank stadion. Den 22 augusti möter MFF Jönköpings Södra. I Malmö stads loge med tolv bekväma stolar sitter kommunfullmäktiges vice ordförande Christina Westling (S) med en bekant och kommunalrådet Andreas Rubin (S) med en anhörig. Skyttekungen Vidar Örn Kjartansson var en av MFF:s målskyttar i segern.Bild: Patrick Persson
Malmö FF hade längtat efter en ny fotbollsarena i över ett decennium. Malmö stadion, den gamla VM-arenan från 1958, hade passerat sitt bäst före datum med råge. Att få gamla stadion i spelbart skick skulle kosta runt 150 miljoner kronor, utan några standardhöjningar. Stadens politiker och MFF diskuterade en ny och modern fotbollsarena till stadens himmelsblå stolthet. Publiken skulle komma närmare spelet.
2005 presenterades planerna på det som i dag är succéarenan Swedbank Stadion. Prislappen skulle landa på 398 miljoner kronor. Malmö stads politiker gick med på att erbjuda ett ränte- och amorteringsfritt lån på hundra miljoner kronor till bolaget Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB, som ägdes av MFF, byggbolaget Peab och Pålsson Teknik och Fastighets AB.
Läs också Miljardstöd till Malmös nya arenor
När bygglovet hade klubbats av politikerna i stadsbyggnadsnämnden skickade kommunen ut ett stolt pressmeddelande:
– Nu väntar vi bara på den högtidliga invigningen och på att bollen äntligen ska börja rulla på den moderna och högklassiga fotbollsarena som Malmös fotbollsälskare så länge har väntat på och längtat efter, sa kommunalrådet Anders Rubin (S).
Första symboliska spadtaget på marken där MFF:s nya arena ska byggas, den 23 april 2007.Bild: Emma Larsson
Den 23 april 2007 tog kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) tillsammans med MFF-ikonerna Roy, Patrick och Daniel Andersson det historiska första spadtaget.Men bara två veckor innan spadarna sattes i jorden fick Malmö stad ett desperat brev från Malmö FF. Kalkylen hade spruckit - ordentligt. Slutnotan skulle istället landa på 695 miljoner kronor, alltså nästan dubbelt så mycket som ursprungskalkylen.
Läs också Peab höjde notan med 300 miljoner
Skulle drömbygget bli verklighet var Malmös skattebetalare tvungna att öppna plånboken ännu mer.
Malmös styrande politiker lyssnade på MFF och lånet höjdes till 145 miljoner kronor. Lånet från Malmö stad är ränte- och amorteringsfritt. Alltså helt gratis för MFF.Dessutom gjorde Malmö stad investeringar på 260 miljoner kronor runt den nya stadion. Ett nytt P-hus, en ny rondell på Stadiongatan, ett nytt torg, cykelbanor, planteringar och konstgräsplaner.
Och vad fick skattebetalarna i belöning, förutom en ny fotbollsarena?
Läs också Notan: 900 kronor per skattebetalare
Svar: en tusenlapp om året. Det är vad Malmö FF betalar i hyra för 37243 kvadratmeter. Och en loge.
Bild: Bildbyrån

Fakta: Stadionavtalet

Kommunens lån på 145 miljoner kronor ger Malmö stad rätt till följande:
• Att upp till fyra gånger per år få tillfälle att nyttja Swedbank stadion gratis.
• Att disponera en loge på arenan utan kostnader med status som fullvärdig sponsor med tillhörande exponering och övriga förmåner som gratis biljetter till alla hemmamatcher, tvårätters middag, alkohol och andra drycker, kaffe och kaka.
• Att Malmö stads logotype ska finnas på väl synlig plats i arenan.
• Att kommunen har rätt till särskild insyn i verksamheten.
Om Malmö stads rättigheter inte uppfylls, har kommunen rätt att kräva tillbaka lånet.
Loge nummer 14 på Swedbank stadion tillhör Malmö stad.Bild: Bildbyrån Andreas Persson
På den nya arenan finns det ett antal exklusiva loger. Som tack för gott samarbete får Malmö stad rätt att disponera en av logerna med tolv exklusiva fribiljetter till alla matcher - helt utan kostnad.
Tack vare lånet är Malmö stad fullvärdig sponsor till Swedbank stadion och MFF. I ett logeavtal ingår en tvårätters middag för tolv personer, vin, öl, kaffe och kaka när det är match. Strax innan avspark får logegästerna besök av en MFF-profil som presenterar laguppställningar och ger sista snacket från MFF:s omklädningsrum.
Sydsvenskan har granskat kommunens viploge under årets fotbollssäsong. Vi har varit på plats, fotograferat och sett vem som har använt logen och gått på gratis fotboll. Se resultatet nedan.
Bild: Bildbyrån

Fakta: Kostnader för att se MFF

• 35000 kronor per match kostar det att hyra en tolvpersonersloge med mat och fri dryck motsvarande Malmö stads.
•Efter loger är klubbstolar det dyraste sättet att se MFF. Inklusive mat och fri dryck kostar klubbstolar 1495-1695 kronor per match.
• Med vanliga biljetter ingår inte mat och dryck. Dessa kostar mellan 140 kronor och 645 kronor för vuxna. Priset styrs av plats på arenan och vilket lag MFF möter.
Bild: PETTER ARVIDSON
”Att ha en egen loge är det ultimata sättet för dig och dina affärsbekanta och medarbetare att uppleva en match på Swedbank stadion. När matchen börjar går ni ut till vadderade stolar i ett eget område precis utanför logen.”
Så lanserar MFF logeupplevelsen på sin hemsida. MFF säljer in det som ”representation i världsklass”.
Logen ligger under tak, upphöjd över den vanliga betalande publiken på sittplats, mitt på ena långsidan. En av de absolut bästa platserna på hela arenan.
Sydsvenskans granskning av säsongen 2016 visar ett tydligt mönster. En handfull toppolitiker är återkommande gäster i kommunlogen.
Så här har det sett ut under årets fotbollssäsong:
Det är den 11 april 2016. Säsongens andra hemmamatch. 13 474 åskådare har tagit sig till Swedbank stadion för att se MFF mot Sundsvall. En fin vårdag, men lite kylig.
Framför den röda mattan vid vip-ingången står kommunalrådet Anders Rubin (S), alltså samme Rubin som undertecknade bygglovet för Swedbank stadion. Tillsammans med en nära anhörig och en bekant tar Anders Rubin stegen upp i trappan vidare till Malmö stads exklusiva loge.
Samma sak gör Christina Wessling (S), vice ordförande i Malmö kommunfullmäktige och styrelseordförande i kommunens bolag Parkering Malmö, med en bekant.
Sedan kommer Rose-Marie Carlsson (S), förskolenämndens ordförande och ledamot i Malmös egen regering, kommunstyrelsen. Även hon har med sig en bekant.
De tre tunga socialdemokraterna och deras sällskap tar alla plats i logen. Den som vill hyra en loge av MFF i dag måste betala 35 000 kronor. Per match. Eller 450 000 kronor per säsong.
Skulle de tio vip-gästerna i kommunens loge den 11 april ha betalat för sig, skulle prislappen ha landat på 3 500 kronor - per person.
Men ingen av vip-gästerna betalar. Och två platser står tomma hela matchen. Uppe i logerna finns egen kyl, storbilds-tv och filtar att vira om sig om man vill hålla värmen eller sitta mjukare.
11/4: Guillermo Molins är nära att överlista Sundsvalls målvakt Tommy Naurin i matchen på Swedbank stadion.Bild: PETTER ARVIDSON
Den 24 april är det toppmatch. Djurgården kommer till Malmö. I publiken på 18 734 personer finns s-topparna Anders Rubin, Christina Wessling och Rose-Marie Carlsson. Alla
med en nära anhörig eller bekant som sällskap. Och alla med sittplats i Malmös stads egen loge.
En vecka senare är det arbetarrörelsens högtidsdag, 1 maj.
Klockan 14 lämnar de röda fanorna i Socialdemokraternas demonstrationståg Södergatan. En timme senare är tåget framme i Folkets park.
1/5: MFF:s Magnus Wolff Eikrem spelar bollen mot Jo Inge Berget. I Malmö stads loge är det ovanligt glest när MFF besegrar Häcken med 3-0.Bild: PETTER ARVIDSON
Två och en halv timme senare, klockan 17:30, är det match på Swedbank Stadion. MFF möter Häcken. 15 479 åskådare finns på plats denna fina vårdag när stora delar av Malmöborna är lediga.
Men i Malmö stads loge är det ovanligt glest. Bara två av de tolv platserna används. Där sitter Rose-Marie Carlsson (S) och en bekant, som får se MFF vinna med 3-0. Tio platser i logen är alltså lediga. Skulle två personer betalat för logen så skulle det kosta 17 500 kronor per person.
14 maj kommer Gefle på besök. Då finns Christina Wessling (S) och Mubarik Mohamed Abdirahman (S), ledamot i grundskolenämnden och i kommunfullmäktige, med en bekant på plats.
Nio dagar senare, 23 maj, är det dags för MFF-Falkenberg. I logen sitter Anders Rubin med en anhörig. Christina Wessling har en bekant med sig. I övrigt är logen tom.Sedan gör den allsvenska säsongen på Swedbank stadion sommaruppehåll. Det är EM i Frankrike.
11 juli sparkar allsvenskan igång igen i Malmö. 17 526 personer ser MFF slå Örebro med 1-0. De tre toppolitikerna Anders Rubin (S), Torbjörn Tegnhammar (M) och Christina Wessling (S) har med sig sällskap till matchen. Jan Olsson (S), ledamot i servicenämnden och ersättare i kommunfullmäktige, är också på plats. Inne i logen står flera öppnade ölflaskor.
23 juli gästar Kalmar. Christina Wessling (S) har sällskap av en socialdemokratisk riksdagsledamot.
Fotbollssäsongen på Swedbank stadion rullar nu in i augusti och september. Sydsvenskans granskning av logen fortsätter.
7/8: MFF-spelarna tackar publiken efter segern mot AIK.Bild: MATHILDA AHLBERG
MFF möter AIK 7 augusti. I logen: Christina Wessling (S), kommunalråden Frida Trollmyr (S) och Anders Rubin (S) med anhöriga och bekanta samt Mubarik Mohamed Abdirahman (S) med bekant.
MFF möter Jönköpings Södra 22 augusti. I logen: Anders Rubin med samma anhörig som har varit med under hela säsongen. Christina Wessling med bekant.
MFF möter IFK Göteborg 12 september. I logen: Christina Wessling. Anders Rubin med sin anhöriga, Mubarik Mohamed Abdirahman och och Jan Olsson med varsin bekant. För första gången i år dyker Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson upp.
MFF möter Elfsborg 22 september. I logen: Anders Rubin, Christina Wessling och Jan Olsson med anhöriga och bekanta. Sex av tolv platser i logen står tomma. Vårens mönster fortsätter alltså in i hösten. Samma toppolitiker dyker upp i logen. Tillsammans med familj och bekanta.
25/9. MFF:s Mattias Svanberg jublar efter att precis ha punkterat derbyt mot HIF.Bild: PETTER ARVIDSON
En enda match bryter mönstret. Skånederbyt i söndags, den 25 september.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är i logen tillsammans med stabschef Luciano Astudillo och kommundirektör Jan-Inge Ahlfridh. Malmötopparna har sällskap av sina kollegor från Helsingborgs stad, däribland kommunstyrelseordföranden Peter Danielsson (M) och Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg.
MFF har två allsvenska hemmamatcher kvar på säsongen. Allt tyder på guldstrid in i det sista. Storpublik väntas.

Vad säger egentligen regelverket kring kommunens loge?

Vanliga kommunanställda får använda den som en möteslokal på kontorstid. Men vem är det som får använda den utanför kontorstid och gå på gratis vipfotboll? Är det tänkt att toppolitikerna och deras familjer, anhöriga och bekanta ska få det som belöning?
I arkivet på Stadshuset i Malmö finns regler om hur kommunens loger ska användas.Bild: Vincent Gould
I ett låst arkiv på sjätte våningen i Stadshuset förvaras kommunstyrelsens alla gamla beslut. Ett, som togs för nästan tio år sedan, är av särskilt intresse. Där finns "regler rörande användningen av kommunens loger". Förutom logen på Swedbank stadion finns ytterligare två loger på Malmö arena.
Sydsvenskan bad en arkivarie låsa upp och plocka fram beslutet som togs av bland andra Ilmar Reepalu (S) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Kommunalrådet Anders Rubin (S) var också med på mötet.
Beslutet slår fast att logerna är "kommungemensamma resurser" och ska "vara en officiell plats för möten."
Det står också att logerna "i samband med evenemang i första hand ska användas för möten som syftar till att främja Malmö som mötes- och evenemangsstad samt stärka relationerna till Malmös näringsliv, föreningsliv och samarbetspartners."
Malmö stad lät dessutom en av världens största revisionsfirmor, Deloitte, se över regelverket.
Revisionsfirman konstaterade:
"För att användandet av logen och evenemangsbiljetterna ska anses ske för representationsändamål krävs att det är fråga om inledande eller upprätthållande av affärsförbindelser eller liknande. Om den externa representationen sker återkommande mot en eller samma grupp av personer kan det ifrågasättas. Intern representation kan omfatta planerings-, utbildnings- och informationsmöten, även här kan återkommande möten med samma personkrets ifrågasättas."
Deloitte ansåg också att användandet måste kunna kontrolleras för att se om logen och biljetterna "använts för representation respektive för de anställdas privata bruk."

Politikerna svarar: Därför har de använt MFF-logen privat

De granskade politikerna är öppna med att de har gått på gratisfotboll med familj och vänner. "Det är lite grann ett ansvar att vår loge inte står tom kan jag känna" säger kommunalrådet Anders Rubin (S).
Anders Rubin (S) och Christina Wessling (S) har båda besökt logen tio gånger den här säsongen.
De två politiker som har varit de allra flitigaste gratisbesökarna är kommunalrådet Anders Rubin (S) och kommunfullmäktiges vice ordförande Christina Wessling (S) med tio matcher var.
Båda tillhör den politiska toppen i Malmö - och det har betydelse.
Reglerna säger att logen i första hand ska användas för representation. I andra hand kan politiker få gratis vip-biljetter till sig själva och anhöriga och bekanta. Tyngre politiska uppdrag ska ge förtur i kön.
– Jag gör som regelverket säger, förklarar Anders Rubin.
Anders Rubin har inget minne av att han som kommunalråd någonsin har representerat i logen. Han är medveten om att representation är huvudsyftet med logen. Vid representation får en kommunal befattningshavare alla logens tolv platser till sitt förfogande.
Så var det i söndags, när kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) bjöd in politiker och tjänstemän från Helsingborg till Skånederbyt. Att döma av Sydsvenskans granskning är Skånederbyt det enda representationstillfället hittills i år.
Under alla övriga matcher har politiker kunnat hämta ut vip-biljetter till sig själva och familj och vänner.
– När man inte har representation har väl ambitionen varit att den inte ska stå tom för det ser så dumt ut, så att säga. Det är liksom en skyldighet att försöka fylla den med folk. Det är viktigt för Malmö stad också, säger Anders Rubin (S).
Det låter konstigt att det är svårt att fylla attraktiva gratisplatser?
– Jag är en av dem som tycker att det har varit viktigt att gå dit. Jag ska villigt erkänna att jag har varit väldigt nära att köpa egna årskort, men jag tycker att det är väldigt obekvämt att vår loge har varit så dåligt utnyttjad. Så jag tyckte lite att det var en plikt att fylla den, säger Anders Rubin.
Anders Rubin har inget minne av att han som kommunalråd någonsin har representerat i logen.Bild: Patrick Persson
Anders Rubin påpekar att regelverket öppnar logen för kommunfullmäktiges ledamöter och att han själv bara följer reglerna.
Men ska den inte användas för representation?
– Ja, det är första tjing så att säga. Men det är ganska ofta ledigt i logen när det är match. För att inte hamna i ett läge där det är tomt har man bestämt att man låter fullmäktiges samtliga ledamöter gå. Då tar man med sig någon anhörig eller någon kompis eller vän.
Tycker du det är rimligt att Malmös toppolitiker går på gratis fotboll med bekanta och anhöriga? Du tjänar ju 850 000 kronor om året?
– Jag betalar gärna. Jag har inga problem med det. Inga som helst problem med det. Men mitt arrangemang har varit att jag tycker att det är lite pinsamt att logen står tom. Så det är ju också lite grann ett ansvar att vår loge inte står tom, kan jag känna, säger Rubin.
Vill man ha något annat får man betala det själv
Christina Wessling (S) om sällskapet i logen: ”Det kan vara folk från fullmäktige av olika partifärger.”Bild: Bildbyrån
Kommunfullmäktiges vice ordförande Christina Wessling (S) beskriver sig själv som "jätteintresserad av fotboll". Hon har precis som Rubin varit i logen tio gånger i år.
– Jag ser ju gärna även bortamatcher när jag har tid, på tv eller på en sportbar. Jag kan inte säga hur ofta jag är i logen. Men har jag tid så ser jag gärna matcherna i logen, säger hon.
I samband med representation serveras gästerna både middag och alkohol. Både Anders Rubin och Christina Wessling påpekar att det inte är så när politikerna går för nöjes skull med anhöriga och bekanta. Då serveras en kopp kaffe i pausen.
– Vill man ha något annat får man betala det själv, säger Christina Wessling.
Vilka har du gått med?
– Det har varierat. Det är alltid någon mer än jag i logen. Det kan vara folk från fullmäktige av olika partifärger, säger Christina Wessling.
12/9: Långa utanförSwedbank Stadion inför matchen mellan MFF och IFK Göteborg.Bild: PETTER ARVIDSON
Jag har inte funderat utan bara konstaterat att möjligheten getts
Sydsvenskans granskning av säsongen 2016 visar emellertid en stark överrepresentation för socialdemokrater i kommunens lyxloge.
Sydsvenskans kartläggning visar att Moderaternas kommunalråd Torbjörn Tegnhammar har varit i logen två gånger i år. Sydsvenskan har upprepade gånger utan framgång sökt honom för en kommentar.
Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson har enligt granskningen i år sett en match från logen.
– Jag tycker att det är fullt rimligt att vi har en loge, men den ska inte överutnyttjas. Det brukar vara samma folk som är där hela tiden. Jag själv är inte där jätteofta, säger Magnus Olsson.
– Man kan diskutera om det är rimligt att höga företrädare får den här förmånen. Jag har inga exakta siffror på vad det här kostar men vi är väldigt sparsamma med representation.
Socialdemokraten Mubarik Mohamed Abdirahman har i år sett fem matcher från logen. När Sydsvenskan ringer vill han inte alls kommentera det.
Jan Olsson (S): ”Jag har inte varit på någon form av representation. Det här är i mån av plats.”Bild: Peter Frennesson Bildbyrån
Jan Olsson (S) är ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i servicenämnden. Han har sett flera matcher från logen i år med en nära anhörig.
–  Jag har inte funderat utan bara konstaterat att möjligheten getts, säger han.
Är det rimligt att politiker går på gratis fotboll?
– Det beror på hur man ser det. Man kan alltid diskutera. Jag vet inte hur det här förhållandet har uppstått. Jag har inte varit på någon form av representation. Det här är i mån av plats, säger Jan Olsson.
Rose-Marie Carlsson (S) är ordförande i förskolenämnden.
Har du varit ofta i logen?
– Allt är relativt. Det är ett tag sedan jag var där, säger hon.
Känns det okej för dig som politiker att gå gratis?
– Den ska användas för representation. Om det inte är representation så står den tom. Då har jag gått, säger hon.
Fritidskommunalrådet Frida Trollmyr (S) har gått ett par gånger i år tillsammans med nära anhöriga.
– Jag ser det som en del i mitt uppdrag. Jag går på FC Rosengård också, säger hon.

Lista: Besökarna i Malmö stads MFF-loge – match för match:

Live-published photos and videos via Shootitlive

• 2 april: MFF-Norrköping 3-1, publik: 21 085
I logen: Sydsvenskan får ett tips om att kommunalrådet Anders Rubin (S) sitter i Malmö stads loge på Swedbank stadion.
Vi bestämmer oss för att följa resten av säsongen för att se hur logen används.
• 11 april: MFF-Sundsvall 1-2, publik: 13474
Sydsvenskan är på plats i närheten av Malmö stads loge för att inleda granskningen av vem som använder den.
I logen: Kommunalrådet Anders Rubin (S) tillsammans med en familjemedlem. Christina Wessling (S), vice ordförande i Malmö kommunfullmäktige och styrelseordförande i kommunensbolag Parkering Malmö, med en bekant. Rose-Marie Carlsson (S), förskolenämndens ordförande, tillsammans med en bekant.
• 24 april: MFF-Djurgården 1-0, publik: 18734
24/4: MFF tar emot Djurgården och vinner med 1-0.Bild: Patrick Persson
I logen: Rose-Marie Carlsson (S) med en bekant. Christina Wessling (S) och en bekant. Anders Rubin (S) med en familjemedlem.
• 1 maj: MFF-Häcken 3-0, publik: 15479
I logen: Rose-Marie Carlsson (S) med en bekant. Logens tio övriga platser är tomma.
• 5 maj: MFF-Häcken (final i Svenska cupen) 7-8 efter straffar, publik: 22302
I logen: Anders Rubin (S) med en familjemedlem. Kommunalrådet Frida Trollmyr (S) med familj. Oppositionskommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M) med bekant. Mubarik Mohamed Abdirahman (S), ledamot i grundskolenämnden och folkvald i kommunfullmäktige, med en bekant. Jan Olsson (S), ledamot i servicenämnden, med anhörig.
•14 maj: MFF-Gefle 3-0, publik: 13801
I logen: Christina Wessling (S). Mubarik Mohamed Abdirahman (S) med en bekant.
• 23 maj: MFF-Falkenberg 2-0, publik: 15876
I logen: Anders Rubin (S) med en familjemedlem. Christina Wessling (S) med en bekant.
• 11 juli: MFF-Örebro 1-0, publik: 17526
I logen: Anders Rubin (S) med en familjemedlem. Christina Wessling (S) med en bekant. Torbjörn Tegnhammar (M) med bekanta. Jan Olsson (S), ledamot i servicenämnden.
• 23 juli: MFF-Kalmar 1-1, publik: 14887
I logen: Christina Wessling (S) med socialdemokratisk riksdagsledamot.
• 7 augusti: MFF-AIK 2-0, publik: 20150
7/8: MFF möter AIK och vinner med 2-0.Bild: Peter Frennesson
I logen: Mubarik Mohamed Abdirahman (S) med en bekant. Frida Trollmyr (S) med en anhörig. Christina Wessling (S) med en bekant. Anders Rubin (S) med en familjemedlem.
•22 augusti: MFF-Jönköpings Södra 4-1, publik: 16533
I logen: Anders Rubin (S) med en familjemedlem. Christina Wessling (S) med en bekant.
• 12 september: MFF-IFK Göteborg 3-1, publik: 21273
Logen: Anders Rubin (S) med en familjemedlem. Mubarik Mohamed Abdirahman (S) med en bekant. Magnus Olsson, Sverigedemokraternas oppositionskommunalråd, med en bekant. Christina Wessling (S). Jan Olsson (S), ledamot i servicenämnden, med anhörig.
• 22 september: MFF-Elfsborg 1-0, publik: 16597
22/9: MFF möter Elfsborg och vinner efter ett sent mål med 1-0.Bild: Peter Frennesson
Logen: Christina Wessling (S), Jan Olsson (S) och Anders Rubin (S) är där med anhöriga och bekanta. Sex av tolv platser i logen står tomma.
• 25 september: MFF-Helsingborg 2-0, publik: 19918
Logen: Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), stabschef Luciano Astudillo (S) och kommundirektör Jan-Inge Ahlfridh. Malmötopparna har sällskap av representanter från Helsingborgs stad, däribland kommunstyrelseordföranden Peter Danielsson (M) och Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen