Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smugglar leksaker till Syriens barn

Vissa tar in vapen illegalt över gränsen – men Rami Adham fraktar leksaker. Under sin första hjälpleverans till Syrien hade den 44-årige sexbarnspappan inte bara mat och medicin i packningen, utan också nallar och dockor till krigets barn.

Hjälparbetaren Rami Adham har blivit känd som ”leksakssmugglaren” eftersom han åker till Syrien med en packning fylld av nallar, dockor och bilar till krigets barn.Bild: Rami Adham/TT
Krigets bomber och beskjutning har inte hindrat Rami Adham att 28 gånger resa från sitt hem i Helsingfors i Finland till Syrien. Eftersom gränsen mot Turkiet sedan länge är stängd tvingas han smuggla sig in i sitt eget hemland. Han går till fots över gränsen, med upp till 70 kilo på ryggen.
Och det är Rami Adhams speciella last av bilar, mjukisdjur och Barbiedockor som fått medier över hela världen att dubba honom till leksakssmugglaren.
– Det är inte allt jag gör, men jag råkar göra det genom smuggling. Min hjälporganisation har byggt flera skolor i Syrien, vi hjälper föräldralösa barn och driver andra projekt. Förutom det tar jag alltid med mig omkring 600 leksaker på mina resor, säger han.
Det var bara några dagar sedan som Rami Adham kom hem från sin senaste resa till norra Syrien. Då kunde han inte ta sig till sin hemstad Aleppo, eftersom regimen skurit av alla vägar som leder in och ut ur staden.
Förra veckan bombades organisationens huvudkontor i de belägrade, rebellkontrollerade delarna av Aleppo.
– Nio personer dog, tre av dem var människor som jag har jobbat med. Aleppo går igenom ett systematiskt dödande och det gör mig förkrossad att se på när det händer.
Det var Adhams treåriga dotter som gav honom idén att ta med leksakerna på den första resan han gjorde till Syrien under kriget, för ungefär fyra och ett halvt år sedan. Och när han kom fram var det inte maten han hade med sig som lockade fram störst leenden hos de unga syrierna.
Många av barnen han träffar är födda i flyktingläger och känner inte till någon annan verklighet än krig.
– En leksak är ett sätt för de här barnen att få sin barndom tillbaka. Något som kan reparera deras psykiska problem och få dem att bete sig som barn igen. Det tycker jag är viktigt, säger Rami Adham.

Fakta: Särskilt utsatta

Många familjer i Syrien har förlorat allt i kriget, som startade som fredliga demonstrationer för demokrati 2011 men som nu förvandlats till den värsta humanitära krisen i världen.
Var tredje barn (omkring 3,7 miljoner) har växt upp under kriget. Deras liv formas av konflikt, rädsla och ett liv på flykt.
Omkring 8,4 miljoner barn är påverkade av konflikten, antingen som flyktingar inne i Syrien eller som flyktingar i grannländerna.
Många barn tvingas arbeta, och flickor gifts bort tidigt. Sedan 2014 har också alla parter i konflikten rekryterat barn så unga som sju år. De får militär träning och tvingas ta del i striderna direkt, eller används för uppgifter som att bära vapen eller bemanna vägspärrar.
Källa: Unicef.
Gå till toppen