Vellinge

Fräck kupp mot museum – tjuvar stal bärnsten för minst 100 000 kronor

Tjuvar bröt sig in på Bärnstensmuseet och försvann med värdefulla stenar till ett stort värde. Nu måste museet stänga en tid. – Det är skit rent ut sagt, säger ägaren Leif Brost.

Leif Brost är uppgiven och trött. Natten mot torsdagen bröt sig tjuvar in på Bärnstensmuséet i Kämpinge och länsade flera montrar. Nu måste museet stänga under den tid det tar att installera nya larm och röja upp i lokalerna.
Tjuvarna verkar ha varit där i en och en halv timme, enligt tidskoden från övervakningskameran. De lyfte av ett fönster och det var först vid stängningsdags på torsdagen som stölden upptäcktes. Leif Brost bor i samma hus som museet och tror att han själv kan ha skrämt iväg dem när han gick upp mitt i natten.
Natten mot torsdagen tog sig tjuvar in på det privatägda Bärnstensmuseet i Kämpinge och stal bärnsten värda 100 000 kronor.Bild: Petra Berglund
– De har tagit av fönstret och lyckats undvika sensorerna som sätter igång larmet. Det känns som om de varit här och kartlagt museet tidigare, säger Leif Brost.
Han misstänker att det är ett beställningsjobb. På senaste tiden har flera samlare och museer i både Danmark och Sverige blivit bestulna på bärnsten till stora värden.
– Det ligger i tiden att stjäla bärnsten. Intresset har ökat i Kina, och jag tror att våra grejer kanske hamnar där, säger han.
Tjuvarna siktade in sig på bärnstensavdelningen och tömde fyra till fem montrar. Leif Brost räknar upp stöldgodset: ett tiotal unika stenar, fem skulpturer och ett trettiotal andra föremål.
En sten, som kanske inte var mest värdefull, men som hade sentimentalt värde var ett strandfynd som skolbarn gjorde för flera år sedan. Eftersom föräldrarna inte kunde komma överens om vilket barn som skulle få stenen och det växte ett grässtrå rakt igenom den bestämde sig Leif Brost för att köpa bärnstenen och inkludera den i sin samling.
Flera montrar gapar tomma efter inbrottet på Bärnstensmuseet.Bild: Petra Berglund
– Nu tömmer vi lokalerna på allt av värde och låser in det i bankfack. Vi kommer att larma upp och säkra varje yta i lokalerna, säger Leif Brost.
Enligt polisanmälan kom tjuvarna över bärnsten till ett sammanlagt värde av 100 000 kronor. Leif Brost menar att han bara gjort en uppskattning, det kan röra sig om större belopp.
– Vi har stenar som är helt unika, man kan inte riktigt sätta ett värde på det, säger han.
Museet kommer att hålla stängt en tid framöver. Hur länge är svårt att säga.
– Det här är så trist och ger så mycket merarbete, men det finns inget annat vi kan göra. Vi måste säkra våra samlingar, säger Leif Brost.
Gå till toppen