Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husmanskosten styr på nyöppnade restaurang Viva

Restaurang Viva vid Karhögstorg har öppnat igen. "Jag vill framför allt att folk ska må bra här", säger den nye ägaren Per Högberg.

Per Högberg tänker satsa på både mat och musik.Bild: Ingemar D Kristiansen
"Humanskost à la Wretman" står det på reklamlappar för den nyöppnade restaurang Viva.
– God, vällagad mat, förtydligar Per Högberg som tagit över restaurangen.
– Husmanskost är ju nästan lyxmat nuförtiden. Folk har med förtjusning sagt "åh, får vi oxbringa och kålpudding?". Vi gör allt från grunden här.
På menyerna dyker rätter som fläsk med löksås, stekt strömming och köttbullar upp. De sistnämnda bullarna var dagens rätt i måndags när Viva återöppnade och lockade bra med folk, 60 personer. En trött men glad Per Högberg pratade efteråt med Sydsvenskan.
– Nu håller vi öppet på dagtid och serverar ett vegetariskt alternativ och en pasta, förutom dagens rätt. Men jag ansöker om tillstånd för öl och vin och hoppas få det före jul. Då ska vi också ha öppet på kvällarna och på lördagar.
Även mat att köpa med hem efter jobbet finns i planerna.
Detta är första gången Per Högberg driver en egen restaurang. För många Lundabor är han sedan länge en profil, då i första hand med en gitarr i händerna, inte med förkläde på magen. Fast detta är han också väl kvalificerad för.
– Jag är diplomerad kostrådgivare, högskoleutbildad livsmedelstekniker och kock, berättar han. Bland annat har jag jobbat som förstekock på restaurang Sparta.
De dubbla rollerna har fungerat bra ihop på Viva, där Per Högberg tidigare både varit kock och hållit i den populära musikunderhållningen. Och efter att det blivit klart med serveringstillstånd planerar han att dra igång den igen, kanske utifrån samma upplägg: quiz på onsdagar, blues på torsdagar och jazz, show eller standup på lördagar.
– För mig hör musik och finmat inte ihop, säger Per Högberg. Om ett par har gått ut för att få dricka vin och äta en fin bit kött i lugn och ro, då kan man som artist känna att man stör. Levande musik passar bättre ihop med enkel mat, sådant som fish and chips.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Man kan säkert räkna med att Per Högbergs egna grupper dyker upp på Viva framöver, bluesbandet Chess Mate och långlivade Sladdbarn, som närmast blivit en institution i stans musikliv.
– Jag har inget behov av guldkedjor eller en Mercedes, säger Per Högberg. Jag vill skapa ett ställe där folk mår bra, då mår jag också bra. Dessutom behövs ett vattenhål på söder, här finns ingenting. Får jag bara stället att gå runt så blir jag glad.
Gå till toppen