Malmö

Får ersättning efter manligt namn i sms

En kvinna i Malmö får 14000 kronor i ersättning efter att ett företag använt hennes tidigare manliga namn i ett sms.

För två år sedan ändrade kvinnan sitt förnamn från ett manligt till ett kvinnligt namn eftersom hon lever som kvinna och genomgår en könskorrigering.
På sin födelsedag fick hon ett sms från ett företag där hon är kund med texten ”Grattis på födelsedagen Maria (före detta Erik)!”
Kvinnan tog mycket illa vid sig av sms:et. Hon menar att hon utsatts för könsdiskrimiering kopplat till hennes könsidentitet och vände sig till organisationen Malmö mot Diskriminering.
I ett pressmeddelande skriver Malmö mot Diskriminering att företaget som skickade sms:et menar att det som hänt är ett enskilt misstag av en anställd.
Företaget delar uppfattningen att kvinnan utsatts för diskriminering och betalar 14 000 kronor i ersättning till henne, skriver Malmö mot Diskrimering.
”Att bli respekterad och få sin könsidentitet bekräftad är en mänsklig rättighet som alltför ofta kränks i dagens Sverige. Malmö mot Diskriminering möter många transpersoner som utsatts för diskriminering och vet att mörkertalet för just denna grupp är stort ” säger organisationens jurist Johanna Ingemarsson i pressmeddelandet.
Namnen rörande kvinnan är fingerade.
Gå till toppen