Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Humlan har känslor

En humla kan vara på gott humör. Eller sämre. Detta känsloliv gör att vi måste ta större hänsyn till insekten, anser de brittiska forskare som har gjort upptäckten.

Det är biologer vid Queen Mary University i London som har slagit fast att humlor kan känna något som liknar glädje. Och inte bara det; denna lustfyllda känsla triggas av samma läckerhet som också gör vissa människor på bättre humör:
Sötsaker.
En liten slurk sockervatten räcker för att en humla ska visa tydliga tecken på upprymdhet och handlingskraft, rapporterar forskarna i tidskriften Science.
Glad som ett bi...
– Genom att undersöka och klarlägga olika känslolägens grundläggande yttringar kan vi bättre förstå mekanismerna i hjärnan hos alla djur, framhåller forskargruppens chef Clint Perry.
Blommor och bin, lyder metoden som använts (humlan är som bekant ett bi). Forskarna började med att låta sina försökshumlor leta nektar, dels i blå blommor där det fanns, dels i gröna blommor där ingenting fanns att hitta. Därpå konfronterades humlorna med en tredje sorts blomma: en blågrön.
Och se: De humlor som fått sockerlösning före testet var betydligt snabbare med att söka sig till den blandfärgade blomman.
Genom en rad andra försök slog forskarna fast att detta inte enbart berodde på att sockret gjorde humlorna piggare och kvickare. De visade tydliga tecken på gott humör.
Detta visade sig inte minst när humlorna utsattes för ett simulerat angrepp av en spindel (en av humlans många fiender). De humlor som fått sockerlösning hämtade sig snabbare från chocken och började söka föda medan kamraterna fortfarande satt som lamslagna.
Sötsaker kan förbättra humöret hos vuxna människor och minska nyfödda barns skrikande. Dessa resultat tyder på att motsvarande "kognitiva respons" förekommer även hos bin, skriver forskarna.
– Inte nog med att humlorna visar prov på överraskande intelligens. Förekomsten av ett känsloliv pekar på att vi borde respektera deras behov mer än vi gör idag, exempelvis vid djurförsök, framhåller biologerna.
Om detta betyder att humlorna i London nu slipper utsättas för simulerade spindelattacker framgår dock inte av rapporten.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen