Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stad har slängt bevis mot politiker i lyxlogen

Malmö stad har kastat bevismaterialet. Skatteverket får inte veta vilka politiker som har nöjesgått på gratis fotboll med familj och bekanta. Bokningslistan finns bara kvar för innevarande år. Och den är full av fel.

MFF-Djurgården, 24 april. Enligt kommunens lista var lyxlogen tom. Men på Sydsvenskans bild syns socialdemokraterna Anders Rubin, Christina Wessling och Rose-Marie Carlsson med familj och bekanta.Bild: Patrick Persson
Swedbank stadion öppnade 2009. Sedan dess har Malmö stad, som tack för ett ränte- och amorteringsfritt lån på 145 miljoner kronor till MFF, fritt fått använda en lyxloge med tolv platser på alla hemmamatcher.
Vill en privatperson eller ett företag hyra en loge så är priset 35000 kronor per match eller 450000 kronor per säsong.
Reglerna säger att logen ska användas för representation. Men eftersom det sällan sker har politikerna själva, i efterhand, bestämt att det är de som ska få gå på gratis fotboll i logen med sina familjer och bekanta.
Sydsvenskans kartläggning av säsongen 2016 visar att tunga socialdemokrater med släkt och vänner har varit stammisar i logen.
Läs också Malmöpolitiker går på gratis toppfotboll med familj och vänner – du betalar för lyxlogen
Sydsvenskans granskning handlar om de tolv platser som finns i Malmö stads exklusiva loge. Men förmånerna slutar inte där.
Från 2009 till 2014 blev de toppolitiker som gick på gratisfotboll även bjudna på middag med vin eller öl i logen.
För två år sedan gjordes en bytesaffär. Kommunen bytte bort restaurangserveringen i den egna logen. Istället fick kommunen fyra klubbstolar och tio vanliga fribiljetter på sittplats i stadion. I avtalet kring de fyra klubbstolarna ingår det middag, alkohol och kaffe och kaka i anslutning till match. Om en privatperson vill köpa en klubbstol kostar det 1495-1695 kronor per match.
I kommunens bokninglista är det helt tomt i lyxlogen när MFF mötte Djurgården. Men det är inte sant, visar Sydsvenskans bilder.Bild: NILS JAKOBSSON
Totalt har alltså Malmös toppolitiker numera tillgång till 26 fribiljetter varje gång MFF spelar hemma.
Efter Sydsvenskans avslöjande har Skatteverket framfört en stark önskan om att Malmö stad ska redovisa vilka politiker som har gått på fotboll gratis för nöjes skulle. Skatteverkets utgångpunkt är nämligen tydlig: Detta kan vara en förmån som ska beskattas till fullt värde. Det gäller även fribiljetter för politikernas släkt och vänner.
Skatteverkets inställning borde inte komma som någon överraskning för Malmö stad. Redan innan Swedbank stadion öppnade, tog kommunen hjälp av revisionsjätten Deloitte i framtagandet av regler för logen: "I de fall en anställd i kommunen använder logen och/eller biljetterna privat uppkommer det en förmån som den anställde ska beskattas för. Beskattning skall baseras på marknadspris inklusive moms."
Läs också Malmöpolitiker går på gratis toppfotboll med familj och vänner – du betalar för lyxlogen
Skatteverkets inställning borde inte komma som någon överraskning för Malmö stad.Bild: NILS JAKOBSSON
Men varken Malmö stad eller politikerna har rapporterat fotbollsförmåner till Skatteverket.
Deloitte gav den tydliga anvisningen att logebesök och fribiljetter måste bokföras, för att kunna kontrollera om logen och biljetterna används privat. "Detta sker lämpligen genom att det förs någon form av loggbok," skriver Deloitte i råden till Malmö stad.
Sydsvenskan har begärt ut Malmö stads lista över vilka politiker som har gratisgått på fotboll. Tidningens begäran sträckte sig till 2009, när Swedbank stadion invigdes.
Men en stor del av bevisningen är helt borta. Malmö stad meddelar att bokningslistorna fram till och med 2015 "inte finns sparade".
Bevisen Skatteverket söker för att kunna upptaxera politikerna har alltså kastats.
Det enda som finns kvar är bokningslistan för årets säsong. Och den stämmer inte..
Sydsvenskans nyhetsredaktion har varit på plats och tagit bilder vid samtliga allsvenska hemmamatcher i år, utom den första.
Läs också Politikerna har tigit om lyxlogen - skattesmäll hotar
På bilderna går det tydligt att se vilka som sitter i logen. Bildbevisen stämmer inte med innehållet i Malmö stads listor.
På årets tre första matcher fanns inte en enda person i logen, enligt Malmö stads bokningslista. Det är fel.
Kommunalrådet Anders Rubin (S) var på alla tre matcherna, i sällskap med en nära anhörig.
På den andra matchen, 11 april mot Sundsvall, hade Rubin sällskap av socialdemokraterna Christina Wessling och Rose-Marie Carlsson. Alla med familj eller bekanta.
På årets tredje match, mot Djurgården 24 april, finns det på Sydsvenskans bilder åtta personer i Malmö stads lyxloge. Däribland kommunalrådet Anders Rubin (S) och kommunfullmäktiges vice ordförande Christina Wessling (S) med familj eller bekant. Men i kommunens lista var alltså logen tom.
På årets tre första matcher fanns inte en enda person i logen, enligt Malmö stads bokningslista. Det är fel.Bild: PETTER ARVIDSON
Malmö stad har haft logen sedan 2009. Lika länge har politiker haft möjlighet att gå på gratisfotboll.
– Ja. Arrangemanget har ju egentligen pågått sedan invigningen. Jag har blivit mer och mer intresserad av fotboll, säger kommunalrådet Anders Rubin (S).
Har du använt logen under de här åren?
– Alltså vad menar du? Jag utnyttjar det erbjudande jag får från fullmäktige.
Ja, men har du använt logen tidigare år?
– Om du menar att jag har gått på fotboll tidigare? Är det det du menar?
Ja, det är väl det vi pratar om.
– Det är en sån konstig fråga. Om du frågar om jag tidigare har tagit emot biljetter från fullmäktige i egenskap av fullmäktigeledamot så är svaret ja, säger Anders Rubin.
Anders Rubin bekräftar alltså att han har fått fotbollsförmånen under flera år. Han säger också att varken Malmö stad eller han har informerat Skatteverket om förmånsvärdet, som inte har redovisats.
Anders Rubin.Bild: Henrik Rosenqvist
Enligt svensk skattelagstiftning kan deklarationer rättas sex år bakåt i tiden. Det är därför Skatteverket vill få information från Malmö stad om politikernas gratis fotbollsbesök i logen med släkt och vänner.
Men bevisningen är alltså kastad, trots de tydliga råden från revisionsfirman Deloitte.
Svar på Skatteverkets fråga måste nu sökas direkt hos de politiker som har suttit i logen.
För att slippa förmånsbeskattning måste användandet av gratisplatser och middagar betraktas som representation.
Så var det på Skånederbyt i söndags. Detta är tydligt bokfört i kommunens lista.
I söndags kunde alltså inte stammisarna Anders Rubin (S) och Christina Wessling sitta i logen.
Tre dagar senare, i onsdags, frågade Sydsvenskan Anders Rubin om han tycker det är rimligt att gå på gratisfotboll med en årsinkomst på 850000 kronor?
– Jag betalar gärna. Jag har inga problem med det. Inga som helst problem med det. Men mitt arrangemang har varit att jag tycker att det är lite pinsamt att logen står tom. Så det är också lite grann ett ansvar att vår loge inte står tom, kan jag känna, sa Rubin.
Läs också Vip-loge för politiker – ståplats för personal
Logen var inte tom i söndags. Betalade Anders Rubin för sina fotbollsbiljetter då?
Enligt kommunens bokningslista är svaret nej.
Han utnyttjade två av de fribiljetter som Malmö stad har bytt till sig på sittplats i stadion. Samma sak gjorde politikerna Torbjörn Tegnhammar (M), Jan Olsson (S), Mubarik Mohamed Abdirahman (S) och Anna-Karin Bengsdotter (S).
Kommunfullmäktiges vice ordförande Christina Wessling (S) fick, enligt kommunens lista, två av klubbstolarna där det serverades kallrökt lax med pepparrotskräm till förrätt och viltfärsbiffar med rotfrukter och potatiskaka till varmrätt.
De andra två klubbstolarna med middag gick enligt listan till kommunfullmäktiges andra vice ordförande, Anja Sonesson (M), med sällskap.

Priser för att se MFF på Swedbank stadion

Priserna som redovisas här är för vuxna – barn och ungdomar betalar lite mindre. Priserna varierar beroende på plats i stadion och vilket lag MFF möter.
Bild: Jenny Rydqvist
• Lyxloge: 2916 kr.
Priset är uträknat som en tolftedel av 35000 kronor, vilket är priset för en loge med tolv sittplatser. Malmö stad har en sådan loge.
• Klubbstol: 1495 kronor – minst.
Priset varierar från 1495 upp till 1695 kronor. Malmö stad har fyra sådana stolar.
I klubbstolen ingår också mat, öl och vin.
• Sittplats: 215 kronor – minst.
Priset varierar från 215 upp till 645 kronor. Malmö stad har 10 sådana platser.
• Ståplats: 140 kronor – minst.
Priset varierar från 140 kronor upp till 250.

Malmö stads loge: match för match – bild för bild:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen