Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Nu är det rökt igen – oktobers öl är här

Det händer inte ofta, men ibland är tretton ett lyckotal. Som när tretton öl lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment och de har en bredd som skvallrar om hur stor ölvärlden faktiskt är. Flera av dem är dessutom väldigt lyckade.

Schlenkerla i Bamberg flyttade på 1930-talet produktionen hundra meter uppför backen, till berget ovanpå sandstensgrottorna där ölet lagras. Det gamla bryggeriet nere i byn är numera enbart krog.Bild: Schlenkerla.de
Bamberg är en liten ort i bayerska Franken med sju traditionella bryggerier som producerar lageröl med en bredd som är nästan lika häpnadsväckande som den genomgående höga kvaliteten. Ändå hamnar allihop i skuggan av stadens rökta lager. Många känner till att bambergarna brygger rauchbier; många tror att det är det enda de gör. I själva verket är det numera bara två av bryggarna som producerar rökt öl, samt för all del en handfull småföretagare i byarna utanför.
Men det är inte underligt att Bambergs röklager har ett rykte. Det är välförtjänt. Det nästan förtjänar att sprida sina rökdimmor över resten av bryggeriverksamheten i staden.
Mest känt är Brauerei Heller, det ojämförligt största av de två, vars öl går under namnet Aecht Schlenkerla. Flaggskeppet är deras Märzen, med en stamvörtstyrka på höga 13,5% men ändå en sansad alkoholstyrka på 5,1 vilket ger ett fylligt och inte alltför utjäst öl.
Den rökta ölen tappas på flaska och exporteras, men det är något visst med att tappa den direkt ur trätunna.Bild: Schenkerla.de
Men det mesta kretsar ändå kring den rökta malten.
Precis som Brauerei Spezial längre ner i stan har Heller sitt eget mälteri, där man torkar malten över bokved. Så där har man i århundraden gått till väga över hela kontinenten, vilket gett öl som varit mer eller mindre rökiga. Denna rökighet har varit mer eller mindre eftertraktad, oftast mindre – när industrialiseringen erbjudit varmluftstorkning har de flesta bryggare bejakat den tekniska landvinningen och utan minsta vemod vinkat adjö till röken.
Men så finns det de som satt en ära i att inkorporera rökigheten. Och som inte funnit någon anledning att göra sig kvitt ett gammalt fint recept, bara för att det går.
Aecht Schlenkerla Märzen är klassikern bland rauchbier. Efter en längre period utanför Systembolagets ordinarie sortiment är ölet nu tillbaka.
Den bokvedstorkade malten ger ölet en rökig smak som gör sig bra till rökt korv eller ost. Brauhaus Heller, Bamberg. Torkning av malt.Bild: Schlenkerla.de
Under sommaren har tillfälligtvis också bryggeriets ”vanliga” helles, en ljus lager alltså, varit tillgängligt på Systembolaget. Detta är ett av bara två öl i Brauerei Hellers sortiment – de brygger åtta öl, fast flertalet är säsongsöl – utan rökmalt. Men eftersom bryggaren återanvänder rauchbierjästen, och kokar i samma kärl, finns lite rökighet också i den. Huskaraktären slår alltså igenom. Och vilken karaktär!
Allra helst ska ölet förstås drickas på plats, tappat utan kolsyretryck direkt ur trätunnan. Mer än så skriver jag inte, då tror ni bara att jag jobbar på uppdrag för Bambergs turistbyrå.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (Brauerei Heller)

5,1%, 26:90 kr/50 cl
Oöverträffad röklager med fyllig och mångfacetterad smak där ingenting krockar. Rödbrun färg, men ingen bryr sig om färgen när doften av charkdisk kastar sig över en. Men det är inte bara rökt korv, utan här finns också doft av rågbröd eller kavring och lite salt lakrits. I den bastant maltiga smaken finns faktiskt en hel del frukt; karamellmalten slår igenom. Rökt skinka? Visst. Förkolnat trä? Det också. Lång eftersmak.

Backens Mild Ale (Skellefteå bryggeri)

3,8%, 14:40 kr/33 cl
Innan gubbkepsen blev en modeaccessoar var mild ale öltypen för brittiska gubbar i keps. När gubbarna pensionerades och föll bort hamnade snart också öltypen på fallrepet, men produktionen rätade upp sig. Man kan säga att också den nya generationen mild ale är jämnårig med kepsbärarna. Vänta ytterligare några år, och öltypen kanske blir hipp den med.
Mild ale är en alkoholsvag mörk ale, med fokus på malten. Den är sällan bryggeriets prestigebrygd, men de lyckade exemplen är trevliga heldagsöl. Man kan kalla öltypen en lillebror till brown ale, men lika gärna en trätobroder till spritsigt bubbliga lättlager eller citrushumliga session ipa som har ett helt väsensskilt temperament. Mild ale är eljest.
Skellefteåbryggeriet lyckas mycket väl med sin stilenliga mild ale: kopparbrun, med doft av bränt socker. Lätt rostad smak av kavring, nötter och mjölkchoklad – samt lite pomerans, som får anses vara det moderna inslaget och som står emot sötman. Härligt lugn i bubblorna.

Störtebeker Roggen-Weizen

5,4%, 17:90 kr/33 cl
Stralsunds Störtebeker producerar ett par veteöl på bayersk nivå. Mest spridd är deras Bernstein-Weizen, men denna är nog så bra. Rågmalten ger en kardemumma-ton, som sällskap till jästens kryddnejlika. Grumligt gulbrunt öl med lite kletig doft av mjuk pepparkaka med smör. Smaken är lite stramare, med inslag av rågbröd. En weizen-dunkel med spets.

Brekeriet Saison

6,5%, 29:70/33 cl
Brekeriet, numera med bryggeri i Landskrona, använder den stalldoftande jästsvampen brettanomyces i alla sina öl. Flera av dem är saison, den friska och grumliga belgiska öltyp som amerikaner och allierade kallar farmhouse ale.
Den som enbart heter Saison är inte en av Brekeriets mest spännande, men den kan i gengäld falla fler på läppen. Mer citrus än stall i den skarpt fruktiga doften. Smak av syrliga röda äpplen och röda bär, mjukt balanserad av lätt rostade skorpsmulor eller fruktmüsli. Paj, någon? Örtiga kryddor komplicerar smaken, men här finns ingen stiltypisk vitpeppar och bara liten jordighet.

Sigtuna Black Soil IPA

7,5%, 24:90 kr/33 cl
Svart india pale ale är ett språkligt missfoster, och dryckerna som bär beteckningen är ofta lika luddiga. Fast denna är lite mindre spretig än mycket av konkurrensen – ta det som en rekommendation eller en sågning. Mörkbrun stout med inslag av kavring, svarta vinbär, mörk choklad och lakrits.
I doften är det lite burnout – det vill säga bränt gummi mot asfalt – men det går över så snart den mjukt kådiga, nästan oljiga drycken fyller munhålan. Chokladsmaken tilltar, och jag saknar lite kärvare smakmotstånd.

Hazy Lager (Mountain Brews)

5,1%, 15:90 kr/33 cl
Österrikisk fantombryggare som skapat en zwickel, vilket i princip är synonym med kellerbier och alltså är ett ofiltrerat lageröl. Grumligt gult öl, som doftar bröd och grönt gräs men också lite uppiffande lime och en aning nerpiffande brytbönor. Peppriga jästtoner i den lite smöriga smaken. Efterbeskan är välkommen, men hade gärna fått vara lite mer robust och bättre hållit tiden.

Frejgatan Khartoum Stout (Sundbybergs köksbryggeri)

5,7%, 24:90/33 cl
Samarbete mellan litet bryggeri i Sundbyberg och en fantombryggare på Frejgatan som resulterat i en brunsvart stout med tysk humle och belgisk jäst. En del av kornet är omältat, precis som hos Guinness. Lite tobak och mycket choklad i doften; smak av svartpeppar, torkade fikon och inte minst kaffe som tar över efter chokladen.

Fridens ale (Nya Carnegiebryggeriet)

7,1%, 29:90 kr/33 cl
Rödbrun ale med amerikansk humleblandning och söt doft som av aprikospuré (barndessert på burk), sirap, tallbarr och toast. Hade kunnat få munnen att klibba ihop, men humlen gör ölet gott. Bittra apelsiner i smaken.

Williams Caesar Augustus – Lager IPA hybrid

4,0%, 16:90 kr/33 cl
I kulturchockstidskriften "Asterix och britterna" möter våra hjältar det ljumma brittiska ölet, men det var ju några år sedan. När skotska Williams Bros möter utmaningen från både väster- och österifrån står de redo med en "Lager IPA-hybrid", vad nu det är. (Det verkar vara en lager med gott om amerikansk humle.) Ljusgult öl med tunn kropp men desto tuffare humleattack. Doft av blodgrape och citronfromage eller brylépudding. Krispig och citrusfrisk, visst, men ingen smakutveckling alls.

Backens bästa bitter (Skellefteå bryggeri)

4,0%, 14:40 kr/33 cl
En engelsk bitter? Det brukade vara den som rann ur kranen bredvid den andra, the mild one. Beskare än den milda alltså, men inte nödvändigtvis dunderbesk. En best bitter, det är den något lite starkare vardagsbittern. Även här träffar Skelleftebryggeriet mitt i bull's eye.
Bästa Bitter är ändå bara halvlyckad: en kopparröd ale med lite rörig smak av smörkola, marsipan och övermogen banan. Den rejäla efterbeskan hjälper dock.

Pabst Blue Ribbon

4,5%, 19:90 kr/35,5 cl
Vill ni veta en hemlighet? Jag har aldrig druckit den här förr. Och så blev jag positivt överraskad; i sin genre (smakfattig, tunn amerikansk industrilager) står den sig mycket bra. Ljusgult öl med doft av hö och ugnstinat franskbröd. Tydlig och ren smak, med lite vanilj till det brödiga och gräsiga.

Crunkle Sam (Clown Shoes)

11,0%, 29:90 kr/33 cl
Ett öl att skölja ner en Aladdin-ask med. Stark och söt barley wine, med för lite humle för att sötman ska få en motvikt. Orangebrunt öl med doft av rågbröd, ljus sirap och aprikosmarmelad. Smak av plommon i likör, färska fikon och aprikoser. Inte dåligt, men för klibbigt för mig.

Karmeliten Biobier

5,0%, 14:90 kr/33 cl
Blekgul bayersk lager som doftar hö och te med äppleextrakt, citron och honung. För mycket alkoholsötma, för lite beska; för tråkig.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Öltest
Gå till toppen