Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Räkan” Rhett Röglevapen för Redhawks

Han kallas för ”Räkan”, är uppvuxen i soliga södra Kalifornien, hans pappa och farbror spelade amerikansk fotboll på collegenivå. Inte mycket talade för att Malmö Redhawks Rhett Rakhshani skulle bli professionell hockeyspelare.

California dreaming. Rhett Rakhshani kan göra sin debut för Malmö Redhawks i Skånederbyt mot Rögle.Bild: Hussein El-Alawi
– Varför har jag frågat mig själv under en lång tid. Det bara hände. Jag åkte mycket rollerblades nere vid stranden, det gjorde även mina föräldrar. Jag började när jag var fem år. Därefter spelade jag rollerhockey tills jag var nio. Sedan blev det även ishockey. När jag var sexton flyttade jag till Michigan. Därefter har det bara varit ishockey, säger Rhett Rakhshani, 28 år.
Sverige är inget nytt hockeyland för Rhett Rakhshani. Det har blivit en säsong i HV71, två i Växjö, en i Linköping och nu Malmö Redhawks. Anledningen till att han dyker upp först när hösten nalkas stavas artistskatteregler.
Debuten kan ske i säsongens första SHL-derby i Skåne – under eftermiddagen mot Rögle i Ängelholm. Med noll träningskamper i bagaget måste han matchas i form.
– Jag förbereder mig för att vara med. Jag har bara hört talas om rivaliteten med Rögle, men det ska bli spännande, säger Rhett Rakhshani.
Han vill absolut inte ha en gräddfil in i laget. Det är han noga med.
– För mig handlar det om att inte ändra lagkemin, utan att förbättra den. Jag är ödmjuk och vill förtjäna min plats. Vill inte att coacherna ska känna att jag är berättigad till en plats i laget, säger han.
Rhett Rakhshani har snittat mer än en halv poäng (0,65) per SHL-match under karriären. Forwarden är hemlighetsfull när vi pratar personlig målsättning och smajlar när frågan om 30 poäng inte känns realistiskt.
– I en liga som är tuff och tajt, där man inte får så många chanser kan man gå genom långa perioder utan poäng. Det finns inga lätta matcher. Bredden är så stark. Alla lag är bra, säger Rhett Rakhshani.
Proffskarriären i Nordamerika har varit kort: knappt tre säsonger i farmarligan AHL och sju NHL-matcher med New York Islanders.
En återkomst till NHL finns på hårddisken.
– Jag utesluter inget. NHL finns i bakhuvudet. Med en bra säsong kan allt hända. Jag tänker inte ge upp drömmen om NHL förrän jag fyllt 30, säger han.
Rhett Rakhshani har med sig sin fru Sharlene och nyfödda dotter Stella till Skandinavien. Allt underlättas av att svågern och lagkamraten Noah Welch med familj redan är på plats i Malmö.
– Vi står varandra riktigt nära. Noah är som en storebror för mig. Det känns underbart att få spela tillsammans med honom igen [lirade tillsammans i Växjö]. Det är som grädde på moset.
”Räkan”? Jo, när Sydsvenskans utsände står och pratar med Cristopher Nihlstorp och förklarar ärendet, då säger målvakten så här om sin forne lagkamrat från Växjö.
– Ah, du ska prata med Räkan.
Rhett Rakhshani bara ler.
– De kallade mig för det i Växjö, vet inte om det fastnar här också. Jag älskar inte det smeknamnet.
Enligt huvudpersonen själv handlar det inte om storleken (178 cm), utan är mer en småländsk ordlek.
– Rhett Rakhshani – Rrrrräääkan, säger Rhett Rakhshani på närmast perfekt småländska.
Det kommer att låta ännu bättre på malmöitiska.
Gå till toppen