Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Superhjälte kämpar mot syraattacker

Hon överlevde en gruppvåldtäkt. Nu är superhjälten Priya tillbaka. Med hjälp av en serietidning hoppas skaparna bakom "Priyas spegel" rikta uppmärksamheten mot problemet med syraattacker mot kvinnor i Indien och runt om i världen.

Monica Singh överlevde en syraattack i Indien. Hennes historia är en av flera som legat till grund för serien Priyas spegel som tar upp problemen med könsbaserat våld.Bild: Priyas spegel/Handout/TT
Det har gått drygt tio år sedan Monica Singh förlorade sitt ansikte när ett par män på motorcykel i den indiska staden Lucknow kastade frätande syra på henne. Det var straffet för att hon inte ville gifta sig med en bekant. Nu bor Singh i USA, och efter otaliga ansiktsrekonstruktioner har hon uppfyllt drömmen om att arbeta som modedesigner.
Hennes historia är en av flera som ligger till grund för Priyas spegel, som publiceras både i papper och digitalt med inslag av förstärkt verklighet. Serien bygger på berättelser från kvinnor som överlevt syraattacker i USA, Colombia och Indien.
– De är de verkliga hjältarna som vi vill lyfta fram, säger Ram Devineni, en av skaparna.
Med sin medverkan hoppas Monica Singh inspirera kvinnor som utsatts för liknande attacker att hitta mod.
– Efter ett sådant avskyvärt brott förlorar du självförtroendet och all kärlek till livet. Nu vill jag hjälpa tusentals flickor, säger hon i en video.
Hjälten Priya skapades ursprungligen som en reaktion på den brutala gruppvåldtäkten av Jyoti Singh på en buss i Delhi 2012. Den första serien, i vilken Priya kämpar mot sexuellt våld, uppmärksammades av FN och laddades ner över en halv miljon gånger. Enligt Ram Devineni nådde den miljontals läsare världen över.
I Priyas spegel är superhjältinnan tillbaka, och tillsammans med en grupp som överlevt syraattacker kämpar hon mot en demonkung. Serien vänder sig till en ung publik, särskilt tonårspojkar. Nästa år ska skolor i Indien få kopior att dela ut bland eleverna.
Ram Devineni fick idén till Priya när han deltog i protesterna efter våldtäkten i Delhi. När Devineni frågade en polis vad han tyckte om det uppmärksammade fallet fick han svaret att inga bra flickor går hem ensamma på kvällen.
– Han antydde att hon antingen förtjänade våldtäkten eller provocerade fram den. Då insåg jag att problemet med könsbaserat våld är kulturellt, inte rättsligt. Och kulturella problem tacklas bäst genom att ändra folks uppfattningar. Med Priya vill vi erbjuda ett annat narrativ.

Fakta: Drabbar främst kvinnor

Attacker med frätande syra – i syfte att lemlästa, vanställa eller förblinda – förekommer i många länder i världen. Det är dock vanligast i Kambodja, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan och Indien.
Majoriteten av offren är kvinnor, som ofta skadas av övergivna partners eller släktingar.
I Indien klassades syraattacker tidigare som en svår skada, något som ändrades 2013 efter hårda påtryckningar från allmänheten som uppmanade regeringen att ändra lagarna för att skydda kvinnor. Syraattacker klassas nu som ett särskilt brott.
Enligt indiska myndigheter rapporterades 222 fall 2015, jämfört med 309 året innan. Men siffran är egentligen högre, enligt aktivister som menar att många inte anmäler attackerna av rädsla för hämnd.
Gå till toppen