Lund

Andreas Ekström: Nu är det vi som löser detta. På alla sätt vi kan

Lundauppropet, kallas det. Jag gillar det, jag tror på det, och jag är som invånare stolt över det.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Ni har kanske missat nyheten, den är alldeles färsk, men Lunds kommun har alltså satt i gång ett stort och brett projekt för att fixa fram fler bostäder – särskilt för nyanlända, men på sikt förstås också för ständigt trångbodda och bostadsdesperata studenter.
Det är egentligen inget konstigt med själva kampanjen. Det är raka och konkreta idéer om hur kommunen och stadens hyresvärdar kan agera för att göra fler bostäder där det i dag finns hus som används till annat. Det är smart dealande med bolag som mot uthyrningslöften i dag kan få bygglov för nya projekt i morgon – det vill säga rena Malmöfasonerna. Det menar jag som beröm.
Men så är det den sista delen: Lunds kommun är ju vi. Vi alla som bor här. Och i pressmeddelandet om den nya satsningen – man kan läsa det på kommunens hemsida – betonas också vilken nytta alla invånare kan göra som har möjlighet att hysa en extra person i sitt hem. En inneboende i ett gästrum, en gillestuga som inreds lite bättre, ett Attefallhus på tomten som kan dubblera som bostad under en tid.
Tage Erlander talade ibland om ”de stigande förväntningarnas missnöje”. Det citeras ofta, och jag tror att det har rekordstor aktualitet. Hur man än mäter så är världen i dag en bättre plats än den någonsin har varit, miljöfrågan undantagen. Ändå firar missnöjesrörelser jättelika triumfer, med sina illusoriska lögner om svunna paradis som aldrig har funnits.
Ju mer det offentliga fixar, desto mer kräver vi medborgare. Ett bra motgift är insikten om att det offentliga inte kan och inte bör lösa allt åt oss. Vi bör i stället göra något så storslaget som att vidga begreppet ”tillsammans”.
Lunds kommun är vi, alla vi som bor här. Nu är det vi som löser detta, på alla de sätt som vi kan: både genom vår offentliga verksamhet och genom civilsamhällets kraft.
Så se dig omkring. Får det plats en person till där du bor?
***
Appendix 1. Det blir inget badhus i Dalby, det beslutades i veckan. Kan man inte tänka sig en lite utökad satsning på det makalösa stenbrottet i stället då? Så här är läget nu: Sydsten äger marken, Länsstyrelsen har ansvar för området, miljöförvaltningen tar vattenprover, park- och naturkontoret fixar med bajamajor och container. Vad mer kan behövas? Ett par bryggor, lite fler livbojar och hundra ton sand så att vi får en liten strand vid nedkörningen på västra sidan skulle räcka långt.
Appendix 2. Skissernas museum är, påpekar dess tidigare chef Jan Torsten Ahlstrand i ett mejl efter min krönika förra veckan, inte riktigt världens enda i sitt slag, även om det sannolikt var först: det finns en systerverksamhet i danska Køge som inte bör glömmas bort i sammanhanget.
Läs alla artiklar om: Andreas Ekström
Gå till toppen