AnnonsIca Malmborgs

Christopher Malmborg för arvet vidare

En handlares historia del 7.

I Malmborgsbutiken på Limhamn hittar man hela familjen Malmborg: Alexandra, Aniko, Sebastian, Madeleine och handlaren Christopher.

Som nygifta öppnade Arne och Ella Malmborg 1954 en liten mjölkbutik på Mariedalsvägen i Malmö. Tänk om de hade kunnat se in i framtiden. Förmodligen hade de blivit förvånade! På ett drygt halvsekel har deras modesta kvartersbutik utvecklats till några av Malmö och Lunds mest anrika livsmedelsbutiker. Men Malmborgs är mer än bara ett lyckat entreprenörskap, det är en del av vår lokala historia och ett handlarskap som fortsatt över generationerna.

Arne och Ella fick tre barn; Christopher, Rickard och storasyster Agneta. Av de tre barnen var det bara Christopher som valde att gå i föräldrarnas fotspår. Idag är det han som driver välkända ICA Malmborgs Limhamn. De första stegen mot att bli ICA-handlare började dock nere i ett mörkt hål...

– Jag hade precis fyllt ett när mamma och pappa flyttade och öppnade butiken på Rönneholmsvägen. Ett av mina första minnen därifrån är när jag som 5-åring fick hoppa ner genom en lucka i golvet in i ett hål där man slängde tomma pappkartonger. Mitt jobb var att hoppa omkring på kartongerna och platta till dem ordentligt. Efter väl förrättat värv var det någon i personalen som sträckte ner handen och halade upp mig på golvet igen.

Linnégatan och ICA Malmborgs en mulen novemberdag 1972 när butiken precis startat.

På den tiden hade mina föräldrar ett drygt 50-tal anställda i butiken. Det var springpågar och styckare. Varulagret fanns i källaren och det sprangs upp och ner i trapporna dagarna i ända. Man erbjöd även hemleveranser till kvarterets hemmafruar.

Butiken på Rönneholmsvägen tillhör inte längre Malmborgsgruppen men i lokalerna ligger det fortfarande en ICA-butik. Christophers första avlönade jobb var dock på ICA Malmborgs Erikslust.

– Jag började med att ”säcka” varje lördag mellan nio och ett, berättar Christopher. Säcka betydde att man packade kundernas varor i påsar. Det är en service som tillhör det förgångna men för mig var det ett perfekt förstajobb. Som 13-åring levde jag bra på dricksen. Bara man var artig och trevlig och packade rätt var folk väldigt generösa.

Därefter flyttades den unge Christopher över till Limhamnsbutiken på Linnégatan där han bland annat blev vagndragare. På den här tiden var vagnarna inte utrustade med myntlås och kunderna var inte alltid så noga med att ställa tillbaka vagnarna vid butiken. Som vagndragare skulle man hitta och samla in vagnarna, varje kväll skulle de vara på plats.

När man träffar den vuxne Christopher Malmborg är det svårt att föreställa sig honom som en tonårig allt-i-allo. Men handlarens son seglade inte självklart fram i en gräddfil.

– Min far var rätt tuff som arbetsledare och de högsta kraven satte han på sina egna. Jag förstår ju nu att det var en bra skola, även om jag som tonåring inte alltid höll med. Far jobbade mycket och kunde aldrig vara stilla, vid ett tillfälle hade han sex livsmedelsbutiker, två restauranger, en reklambyrå och en sportaffär.

Christopher har sina rötter på Limhamn. Som liten gick han i lekskola på Rosenvång följt av Geijerskolan och Linnéskolan. Många av hans kunder är gamla klasskamrater. 
Redan från början stod det klart att Christopher skulle ta över pappa Arnes butik och efter gymnasiet blev det olika utbildningar på ICA-skolan. 1987 blev han butikschef i butiken på Rönneholm där han stannade fram till 2002.

Detta var händelserika år även privat, Christopher mötte Aniko och tillsammans fick de barnen Alexandra, Madeleine och Sebastian.

– Vi är ett riktigt familjeföretag, hela familjen jobbar i butiken! Alla barnen är intresserade av handel och min äldsta dotter Alexandra har redan gått ett antal butiksledar- och företagsutbildningar på ICA.

Christophers butik är en riktig mötesplats för matälskande Limhamnsbor. Utbudet är enormt och ofta får man tips på nya varor av kunderna. Christopher brinner särskilt mycket för färskvarorna som är butikens själ. En annan stolthet är delikatessavdelningen och det egna köket som erbjuder både kalla och varma rätter.

– Hemlagat är hemlagat. Vad smakar bäst? Självklart de köttbullar som vi själva rullat och precis stekt i vårt eget kök. Våra kunder vet vad vi står för, det är de matglada som handlar hos oss.

– Jag hoppas att min personal ska få samma fina möjlighet som jag fått och därför satsar vi mycket på utbildningar. Visst är varorna A och O men det är personalen som gör butiken! Jag är enormt stolt över mitt eget folk. På Malmborgs är vi verkligen som en enda stor familj.

För att avsluta avslöjar Christopher att han inom kort kommer att bli morfar.

– Vem vet, kanske är ytterligare en generation handlare på väg. Det här yrket verkar gå i arv säger han och ler stolt.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan