Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stads kostnader för hemlösa väntas spräcka budgeten med 181 miljoner

Kommunens utgifter för hemlösa har dragit iväg till alarmerande nivåer. Malmö stad har avsatt 205 miljoner kronor för i år. Men kostnaden väntas bli nästan dubbelt så hög.

På måndagen samlades Malmös politiker i ett konferensrum på ett hotell i Hyllie för årets budgetberedning. Ekonomidirektör Jan-Åke Troedsson presenterade de prognoser och beräkningar som utgör grunden när S-MP-styret ska formulera sitt budgetförslag och oppositionspartierna sina skuggbudgetar inför beslutet i fullmäktige i november.
En siffra stack ut: årets kostnader för hemlöshet väntas dra iväg högt över budgeterade 205 miljoner kronor. Enligt prognosen landar kostnaderna på 386 miljoner vilket innebär att budgeten spricker med 181 miljoner.
– Det är en katastrofal situation, säger moderaten Torbjörn Tegnhammar.
– Vi står inför ett stålbad i Malmö, säger Sverigedemokraten Magnus Olsson.
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger:
– Det har vuxit alldeles för fort.
Hemlösheten i Malmö har förändrats under senare år. Allt fler som har för små eller osäkra inkomster för att få en fast bostad söker hjälp hos samhällets yttersta skyddsnät, socialtjänsten, för akuta insatser som hotell, dygnsboenden och sociala lägenheter. 1 333 vuxna och 675 barn är hemlösa, enligt kommunens senaste mätning.
Läs mer: Allt fler Malmöbor för fattiga för ett eget hem
– Trångboddheten har på kort tid ökat där trångboddheten redan varit stor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hon riktar kritik mot den så kallade ebolagen som ger asylsökande rätt att flytta till vilken kommun de vill om de själva ordnar eget boende.
– En konsekvens av ebolagen är att fler väljer att flytta till Malmö under asylperioden. När man sedan får sitt uppehållstillstånd får man möjlighet att ta hit sin familj. Ibland är det då som boendesituationen havererar och man blir tvungen att vända sig till socialtjänsten, säger hon.
Malmös kostnader för hemlöshet steg från 153 miljoner år 2011 till 260 miljoner år 2015. Men trenden kommer att brytas, hävdar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
S-MP-styrets budget för 2017 kommer att bygga på att kostnaderna för hemlöshet bromsas. Det säger finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Peter Frennesson
– Vi kommer inte att budgetera för en fortsatt ökning. Vi kommer att fatta beslut som håller tillbaka kostnadsökningen.
Vilka beslut?
– De presenterar vi inom kort.
Även socialbidragen spräcker budgeten för 2016, enligt prognosen överskrids budgeten på 953 miljoner med 35 miljoner.
– Den avvikelsen är liten jämfört med tidigare år. Och vi gör en omorganisation som gör att vi kommer att arbeta effektivare med försörjningsstödet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hennes budskap är att det inte blir någon höjning av kommunalskatten 2017.
– Min ingång är att vi ska klara att lägga fram en budget utan att höja skatten nästa år. Vi kommer att kunna skjuta till resurser som gör att verksamheterna har bra möjligheter att utvecklas. Men vi kommer att behöva göra prioriteringar och omfördelningar som tidigare år. Vi liksom andra kommuner står i ett läge där finansieringen av välfärden blir tuffare framöver. Men 2017 är inte det tuffaste året.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen