Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Nedgrävda hästhuvuden förvånar arkeologer

Ett stort antal nedgrävda häst- och kohuvuden förvånar arkeologerna i Fjelie mellan Lund och Bjärred. Huvuden påträffades under grunden till tre gårdar från 1700-talet som man undersökte inför byggandet av en trafikplats.

Totalt är det tio huvud av häst och ko som påträffats under de tre gårdarna. Fem av dem låg under ett hus i en halvcirkelform och tre andra låg i rad efter varandra.
– Jag är förvånad, eftersom det är såpass många, säger projektledaren Katalin
Hennes kollega är också berörd av de många skallarna under husen:
– Det känns som att man kommer nära folket som bodde här, Man får en uppfattning om deras föreställningsvärld, säger som bott här.
Att lägga ner huvud av häst och ko under grunden till nya hus var vanligt under 1700- och 1800-talen. Tanken var att det skulle ge lycka och vägång till gården och de som bodde i huset men också att huset skulle skyddas från olycka.
Utgrävningarna startade i september och ska var klara i november. Beställare är Trafikverket som kommer att bygga flera nya trafiklösningar kring Flädie, Fjelie och motorvägen under 2016 till 2018.
Ett tiotal huvuden av häst och ko har påträffats i Fjelie, alldeles intill vägen mellan Lund och Bjäred.Bild: Arkeologerna i Lund
Gå till toppen