Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bildspecial: Se Skissernas museum efter ombyggnaden

Skissernas museum har fått en ny entré i rostande stål och innergården har ett spegeltak som håller regnet ute men samtigt ger den nya salen dubbel höjd. Den 28 januari öppnas dörrarna för publiken.

Fasaden på den nya entrén och restaurangen är klädd i rösttrögt stål som långsamt kommer att patineras under de kommande trettio åren.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tycho Brahe är insvept i vit cellplast upp till midjan. Han har ställt sig nära väggen i Svenska salen för att inte vara i vägen under ombyggnaden och stirrar intensivt på en av tavlorna. Men snart får Ivar Johnssons staty, vars slutgiltiga version från 1946 står på Ven, byta utsikt igen.
Bygget är klart, Skissernas museum har fått en ny entré med restaurang och innergården har blivit en stor sal där 150 personer kan samlas till konserter eller andra arrangemang, och där det också vid behov kan ordnas servering.
Nicklas Hellberg, Jens Henricsson och Mats Andersson håller på att hänga upp konstverken i den renoverade internationella salen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Museichefen Patrick Amsellem berättar att det i flera år har diskuterats hur Skissernas museum skulle kunna göras mer öppen mot omvärlden och en lämpligare plats för konferenser och seminarier. Nybygget har kostat sammanlagt 48 miljoner kronor, varav 38 miljoner har täckts med donationer och 10 miljoner betalas av Lunds universitet, som museet tillhör.
– Skissernas museum är ju en gammal institution, som grundades som arkiv redan 1934 och snabbt växte ur lokalerna i Universitetshuset. 1941 fick vi det som nu är Internationella salen, en gammal gymnastiksal från 1882. Sedan hade vi en utbyggnad 1959, en på 1980-talet, en 2005, och nu detta. Alla byggnader ser helt olika ut. Nu har vi fått en ny årsring som på ett väldigt fint sätt harmonierar och läggs till det gamla, säger Patrick Amsellem.
Patrick Amsellem, museichef.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ursprungligen var planen att bygga en ny entré med plats för restaurang och uteservering, men under arbetets gång fick museet en ny donation som gjorde det möjligt att även bygga in innergården.
– Innergården användes tidigare bara ett par gånger om året. Konserter och andra arrangemang fick hållas i museisalarna, vilket inte är så lämpligt med tanke på känsliga museiföremål. Nu kan vi använda den inbyggda innergården året runt.
Innergården har högt i tak, och taket är en stor spegel som tillsammans med den stora fönsteröppningen högst upp gör att innergården fortfarande nästan känns som utomhus. Väggarna runt omkring är de gamla ytterväggarna till museets byggnader från olika årtionden.
– Det är roligt att få visa rummen helt tomma, det gör att arkitekturen framträder extra tydligt, säger Maria Nordh, fastighetschef vid Statens fastighetsverk som äger byggnaden.
Arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson tar en titt på den inbyggda innergården med spegeltak.Bild: Ingemar D Kristiansen
I den nya entréhallen står arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson, vinnarna av arkitekttävlingen som bestämde hur den nya entrén och den intilliggande, lägre restaurangdelen skulle se ut. Innergården tillkom senare och utformades efter samma principer.
– Det här är en till synes ganska enkel byggnad, två stora rum som låter museet öppna sig mot parken. På andra hållet kan man se Hans Westmans utbyggnad i betong från 1959 som är museets signum. Men allt är inte så enkelt som det kan verka. Det finns ventilationstrummor, handikappanpassning, inbrottsäkerhet och allt möjligt som man måste ta hänsyn till. Det har varit en lyckad process, ganska experimentell, och vi har lärt oss mycket, säger Jonas Elding.
Bakom bardisken i restaurangdelen står Fredrik Lundegård och Marcus Nyberg. De driver restaurangen Mat & destillat i gamla kafé Lundagårds anrika lokaler, och de ska även ta hand om restaurangverksamheten i Skissernas museum.
Dagens rätt i den nya, stilrena restaurangen kommer att ligga i samma prisklass som på Mat & destillat – alltså ungefär 110 kronor. Men det går också bra att titta in bara för att fika i samband med museibesök, säger Fredrik Lundegård.
Konstverken som har varit magasinerade håller på att hängas upp igen, och till invigningen lördagen den 28 januari ska Tycho Brahe slippa sin kjol i cellplast.
I den lägre delen av den nya entrébyggnaden ska en restaurang öppna den 28 januari.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utsikt mot Finngatan.Bild: Ingemar D Kristiansen
I den nya entrébyggnaden finns också förvaringsskåp för besökare.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen