Svedala

Ersättning för år av mobbning avgörs i rätten

En skola som blundade för flerårig mobbning? Eller en som gjort vad som gick att göra men inte lyckades. På måndag inleds skadeståndsmålet mellan idag 19-åriga Emelie och Svedala kommun i Ystads tingsrätt.

Bild: Peter Frennesson
Sydsvenskan har tidigare berättat om Emelie som egentligen heter något annat.
Hon har ljusbrun hud och en mamma från Afrika. Det räckte för att hon skulle utsättas för åratal av mobbning i olika skolor i Svedala kommun. Numera bor hon i Malmö där hon behandlas som vem som helst. Men hon har svårt att glömma.
– Jag trivs och alla i skolan är snälla och trevliga. Men jag har svårt att våga lita på andra och drar mig lätt undan från sociala kontakter, berättade hon i en intervju hösten 2014.
Idag, två år senare, finns såren fortfarande kvar.
– Mobbningen har satt sina spår. Jag har utvecklat panikångest sedan jag slutade på skolan i Svedala. Det är något jag får leva med. Det är en av många traumatiska effekter man drabbas av när man har mobbats som ung, säger Emelie och fortsätter:
– Känslorna kommer när jag är med människor som jag inte känner och riktigt vet var jag har. Det kan också vara i klassrums- och andra miljöer som jag förknippar med mobbningen.
Idag jobbar Emelie som personlig assistent. Hon har avbrutit gymnasiestudierna, men hoppas kunna återuppta dem och så småningom och gå vidare till högskolan.
– Jag vet att jag vill studera vidare. Men jag har bara inte bestämt till vad. Kanske hortonom eller forskare inom psykologi.
Emelie har fått hjälp av föreningen Malmö mot diskriminering, MMD, för att stämma Svedala i domstol och få skadestånd och upprättelse.
Eftersom hon anser att skolan gjorde för lite för att stoppa mobbningen kräver hon att Svedala kommun betalar 22 000 kronor. Beloppet är mer att se som symboliskt än full kompensation för det hon utsatts för.
Kommunen hävdar att skolan visst gjort allt i sin makt för att stoppa kränkningarna, även om man inte lyckades.
Svedala kommun stödjer sig bland annat på att ärendet tidigare har utretts av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Utredningen avslutades utan kritik mot skolan.
Men enligt Malmö Mot Diskrimminering bekräftar detta inte självklart att skolan skulle ha gjort rätt.
På måndag kommer målet upp i Ystads tingsrätt. Kommunen har kallat ett flertal anställda eller tidigare anställda som vittnen. Även Emelie och hennes pappa ska berätta om sina upplevelser.
– Det känns befriande att det går mot sitt slut. Men också nervöst. Jag vet ju inte vem som kommer att vara där. Antagligen blir det lärare som jag har haft. Det känns lite jobbigt. De ansåg ju inte heller att jag hade rätt.
Domen kommer att få stor betydelse för Emelie.
– Hur domen än blir kommer det kännas bra att vi får ett juridiskt avslut. Jag kommer att acceptera domslutet hur det än blir och inte överklaga vidare till högre instans. Även om det domslutet blir positivt för min del så försvinner inte såren automatiskt. Troligtvis får jag leva med dem för resten av mitt liv.
Gå till toppen