Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Låt oss sluta gulla med påven.”

Vackra ord är en sak. Verklig och djupgående reformvilja en annan. Vill påven något med sina olika utspel måste han visa det och inte låta kvinnorna hamna längst ner på prioriteringslistan. Det skriver Helena Myrstener, präst i Limhamns kyrka.

Måndagen den 31 oktober kommer påven till Sverige för att delta i femhundraårsminnet av reformationen. Hans popularitet är enorm och han har fått en slags rockstjärnestatus, skriver Helena Myrstener.Bild: Andrew Medichini
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Påven är på väg till Sverige. Biljetterna till hans framträdande i Malmö arena tog slut med en gång. Hans popularitet är enorm och han har fått en slags rockstjärnestatus.
För en man som ser sig som Kristi ställföreträdare på jorden borde Franciskus granskas något mer innan människor gör honom till en global nallebjörn. Till exempel får det påven gör eller inte gör avgörande betydelse för kvinnor i hela världen.
Likt andra rockstjärnor har påven det si och så med inställningen till kvinnor. Kvinnorna är ”jordgubbarna på tårtan”, sade Franciskus när han utsåg några kvinnor till den internationella teologikommissionen i den starkt mansdominerade Vatikanen.
Påven talar ofta om social och ekonomisk befrielse. Han vill att den katolska kyrkan ska vara en kyrka för och med de fattiga. Men det tycks inte gälla kvinnor. Franciskus fortsatt hårda inställning till preventivmedel och abort gör att kvinnor runt om i världen stannar kvar i fattigdom när de tvingas gå igenom graviditeter och föda barn tidigt.
Påven sitter kvar i den klassiskt katolska patriarkala teologin. Ingen tror till exempel att han någonsin kommer att öppna prästämbetet för kvinnor. Han och den katolska kyrkan har inte släppt greppet om den teologi som vidhåller att kvinnor och män har olika uppgifter. Männen ska leda och bestämma. Kvinnan kommer bäst till sin rätt i hemmet. Kvinnor ska, enligt den traditionella tolkningen av Jesu mor Maria, underkasta sig och lyda, vara tysta och mottagande.
I ett nyutkommet material från i somras från det påvliga familjerådet och som riktar sig till unga människor beskrivs kvinnor så här: inscribed in the woman's body is the call to WELCOME both man and baby, inskrivet i kvinnans kropp är kallelsen att välkomna både man och barn. Den sexistiska kvinnosynen lyser igenom och kvinnan reduceras till ett instrumentellt redskap.
Troende har ett särskilt ansvar att bekämpa intolerans och förtryckande traditioner inom sin religion. Det kristna innehållet ska inte förvanskas genom människors behov av makt, hierarkier och kontroll över andra.
Om inte vi som är troende själva aktivt bekämpar intolerans och förtryckande traditioner så får vi svårare att kritisera dem som hävdar att religion aldrig kan vara något gott, en resurs i samhället. Även den evangelisktlutherska kyrkan, som Svenska kyrkan tillhör, behöver göra upp med patriarkaliska traditioner och synsätt.
I ett alltmer rasistiskt Europa likställs ofta muslimer och arabvärlden med militant, kvinnoförtryckande islamism. Hedersförtryck ska bekämpas i alla dess upptänkliga former, och vi som är kristna västerlänningar harett särskilt ansvar att också göra upp med vårt egna patriarkala arv inom kristendomen, som ju så ofta pekas ut som en kärna i det västerländska samhället. Det sexistiska brottet eller synden gäller även kristna.
Påven Franciskusär en världsledare och som sådan bör han bedömas efter vad han faktiskt gör. Mer verkstad än snack, helt enkelt. Vackra ord är en sak. Verklig och djupgående reformvilja en annan. Vill han något med sina olika utspel måste han visa det och inte låta kvinnorna hamna längst ner på prioriteringslistan. Låt oss sluta gulla med påven.

Helena Myrstener

Helena Myrstener är präst Limhamns kyrka.
Läs också "Vad åstadkommer påven?"
Läs också Hur kan en ny påve påverka sin samtid?
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen