Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massiv kritik från volontärer – regeringen ska lära av misstagen under flyktingkrisen

När flyktingkrisen nådde Malmö C förra hösten präglades mottagandet av kaos, konflikter och frånvarande myndigheter. Det är frivilligorganisationernas budskap till regeringens utredare som nu ska utvärdera hur Sverige klarade prövningen.

Det var på Malmö C som flyktingkrisen först blev synlig i Sverige. Tiotusentals män, kvinnor och barn dök upp på perrongerna under hösten. De behövde mat, vård och tak över huvudet. De möttes av hårt arbetande volontärer, men också av kaos, konflikter och vilseledande information.
"Sverige ska vara stolta över de insatser vi gjorde under förra året men vi måste också lära av hanteringen". Så sa inrikesminister Anders Ygeman när han i juni tillsatte en utredare för att kartlägga hur mottagandet fungerade, och vilka lärdomar som kan dras.
På tisdagen kom utredaren, Gudrun Antemar, till vardags lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, till Malmö stadsbibliotek för att lyssna på de lokala frivilligorganisationernas erfarenheter från hösten.
Och hon möttes av en näst intill samstämmig kritik mot svenska myndigheter. MSB och Länsstyrelsen tog inget ansvar i början. Det dröjde veckor innan Migrationsverket och Malmö stad förstod allvaret. Och Region Skåne lyckades inte samordna så att läkare fanns på plats, trots att vårdbehovet var stort.
Läkaren Katja Sharan Östensson var på plats, som volontär.
– Det var utmattningssymtom och onda fötter men det värsta var spädbarn som lidit hårt av resan. Vissa hade diarré och riskerade uttorkning. Sådant man kan dö av, vilket många barn också hade gjort under vägen.
– Samtalen med region Skåne var väldigt utdragna. Det här ansvaret vilade på frivilliga alldeles för länge, säger hon.
Kerstin Larsson från Röda korset i Malmö var på plats på centralen den femte september.
– Det var ju en katastrof att inte säkerställa sjukvård på plats, många hade ju akuta behov. det var det tuffaste att behöva säga nej till människor som behövde hjälp, fast vi stod där med stora Röda korsetskyltar. Det var grymt, säger hon.
Ett annat problem var att olika grupperingar av volontärer bråkade om hur mottagandet skulle organiseras.
– Det måste ha varit svårt för flyktingarna att förstå vad det var vi bråkade om. Vem som skulle köpa biljetter och mat och vem som inte skulle det. Och det fanns enskilda som utnyttjade systemet för egen vinning.
Bertil Divert från Frälsningsarmén bekräftar bilden.
– De första två till tre veckorna var kaotiska. Det var väldigt högljudda ord mellan olika grupperingar. Och det fanns personer som skapade konflikter genom att gå ut med falska budskap till flyktingarna. Det stora problemet var att Migrationsverket tog lång tid på sig att bemanna stationen fullt ut, säger han.
Bertil Divert är också kritisk mot andra myndigheter.
– Min stora kritik är gentemot MSB [Myndigheten för samhällsskydd och beredskap] och länsstyrelsen. De tog inget helhetsansvar. Det tog mycket energi att jobba med det andra borde ha som sin uppgift.
Alexandra Hjortswang från Refugees Welcome to Malmö kände sig stundtals motarbetad av myndigheterna.
– Vi fick veta att vi inte fick ge någon information till flyktingarna, och de vägrade att berätta vad vi skulle ge för information. Vi frivilliga sågs av många enbart som ett riskmoment, inte som en möjlighet, säger hon.
Efter de första kaotiska veckorna lämnade de mer autonoma volontärerna Malmö C, och då växte ett bra samarbete fram mellan olika aktörer på posthusplatsen, enligt Alexandra Hjortswang.
Själv hoppas hon att regeringens kartläggning leder till att myndigheterna förändrar sina rutiner, och sin syn på frivilligorganisationerna.
Jag hoppas att de inser och erkänner sina svagheter. Det känns fortfarande inte som om de insett hur det hade sett ut förra hösten om till exempel inte Kontrapunkt låtit så många sova hos dem.
Utredaren Gudrun Antemar ska hålla liknande "hearings" i Göteborg och Stockholm. Allt ska mynna ut i en utvärdering som ska presenteras den 28 februari 2017.
Gå till toppen