Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nattöppet kök, klädkod och ambassadskänsla i Michelinkrögarens nya restaurang

Michelinkrögaren Igi Vidal från Bloom in the Park öppnar nu sin nya restaurang The Embassy of Sagrantinia på Västergatan i Malmö. Med nattöppet kök, klädkod och ambassadskänsla vill de skapa något helt nytt i Malmös krogliv.

Igi Vidal i receptionen till hans och Vladan Jakesevics nya restaurangsatsning The Embassy of Sagrantinia.Bild: Peter Frennesson
Det är en udda fågel i Malmös restaurangliv som nu öppnar. Faktum är att The Embassy of Sagrantinia har varit igång i några dagar på prov för vänner och bekanta, men ägarna Igi Vidal och Vladan Jakesevic säger att de nu öppnar på riktigt.
Igi Vidal är känd som ägare till Malmörestaurangen Bloom in the Park i Pildammsparken som förra året tilldelades en Michelinstjärna. Vladan Jakesevic startade 2014 vinbaren Pecorino Raw & Wine på Rådmansgatan, men har sålt stället för att satsa på The Embassy of Sagrantinia på Gamla Väster.
Huset på Västergatan har tidigare inhyst ett arkitektkontor och allra senast ett IT-bolag. Men nu är allt förändrat. Serverhallen har blivit en lyxig toalett. Ett splitter nytt kök har skapats. En solid ektrappa har byggts till andra våningen. När man kommer in genom dörren så ser det mer ut som ett hotell än en restaurang. Och Igi Vidal håller med.
– Det är som ett hotell, fast utan hotellrum.
Innanför dörren kommer man att mötas av en receptionist som tar emot dig och dina ytterkläder. På markplanet finns en vinlounge med Jonas Lindvall-möbler samt längst in en matsal med ett enda stort bord för åtta sittande.
Matsalen har plats för åtta personer i grundläget, men det går att utöka till tolv personer om det krävs.Bild: Peter Frennesson
På ovanvåningen finns ytterligare loungeutrymmen samt ett ”Wine Ambassadors Room” för vinprovningar. Redan är Libanons främsta vinmakare och en portugisisk vinmakare inbokade för vinkvällar i höst.
Ambassadstanken genomsyrar hela The Embassy of Sagrantinia. Sagrantinia är ett drömland som Igi Vidal och Vladan Jakesevic själva har skapat under planeringen av restaurangen.
– Det är ett fiktivt land som är en blandning av alla de platser i världen som vi har rest till och trivts med. Restaurangen är ambassaden i Malmö för detta land, säger Vladan Jakesevic.
De två har letat restauranglokal tillsammans i flera år, men till slut fastnat för lokalen på Västergatan.
– Var ska en ambassad finnas om inte på Malmös äldsta gata? Den här gatan har blivit trendig nu med flera restauranger och vacker arkitektur. Det är nära Lilla torg och Malmö Live, men ändå lite off, säger Igi Vidal.
The Embassy of Sagrantinia ligger på Västergatan 31.Bild: Peter Frennesson
De ville dessutom hitta en lokal där de kunde bygga upp sin egen historia. De tog över lokalen i februari och har ägnat det senaste halvåret till att bygga om.
– Vi hade inte kunnat köpa exempelvis restaurangen Sture, som också har varit till salu, och skapa den här restaurangen där. För folk hade fortfarande kallat det ”gamla Sture”. Vi ville hitta en lokal som var lite gömd, exotisk och som vi kunde fylla med vår egen historia, säger Igi Vidal.
I köket kommer 27-åriga Julia Hansson som jobbat på Bloom in the Park sedan 2014 att bestämma. Hon har tidigare arbetat i London, Schweiz och Norge. Den lilla matsalen kommer att servera en meny med kaviar, vildanka, foie gras, ostron och annat. En liten spinoff-version av menyn kommer man att kunna äta i lounge-delen av The Embassy of Sagrantinia.
– Det blir en fine dining-restaurang med hög kvalitet och säsongsanpassade råvaror, säger Igi Vidal som själv har svårt att peka på skillnaden mellan Bloom in the Park och The Embassy menymässigt. Men det finns en annan stor skillnad.
– Om du går till Malmös andra finare restauranger såsom Bloom in the Park, Vollmers och Ambiance så är du inte välkommen om du inte ska äta. Det första jag frågar om du kommer till Bloom in the Park är om du bokat bord. Här på The Embassy är du välkommen ändå för att sitta i vår lounge och ta ett glas. Vill man däremot sitta i matsalen eller i The Wine Ambassadors Room så behöver man boka, säger Igi Vidal.
Vinmenyn är gjord i form av ett pass och i det kan man hitta olika vinmenyer. Vad sägs om den italienska "Choice of Guiseppe Verdi"? Eller den franska "Choice of Brigitte Bardot"? Eller den sydafrikanska "Choice of Nelson Mandela"?Bild: Peter Frennesson
Tanken är att ha öppet köket sent, till klockan 24 på vardagar. På fredagar och lördagar stänger de restaurangen klockan 02.
– I Sverige är man fast i att äta klockan 19. Men när svenskar åker utomlands så älskar de att äta middag vid 22-tiden, säger Igi Vidal.
Han ställer retoriskt frågan ”vart går man i Malmö efter klockan 22 om man har ätit, men vill ha ett lugnt ställe med hög klass?”.
– Hundratals människor har frågat mig på Bloom in the Park vart jag rekommenderar att man går efteråt. Vill man dansa är det inga problem, men vart går man om man är internationell handelskvinna som vill ta en drink till och inte hamna på en köttmarknad? Jag har under lång tid rekommenderat Rosen Bar och andra hotellbarer. När Pecorino öppnade sin vinbar så kunde jag rekommendera dem att gå dit. Problemet är ju att många kvinnor vill inte gå till vissa ställen i Malmö för de blir antastade av män där, säger Igi Vidal.
Ett sätt att göra The Embassy of Sagrantinia till ett ställe med högre klass är att inte heller släppa in folk om de inte är "rätt klädda".
– Detta är inte för att vi vill vara snobbiga, utan för att vi vet att våra gäster vill ha det så. Kommer du hit i trasiga jeans och sneakers, så kommer vi inte att släppa in dig. Igi hade inte kommit in här så som han är klädd idag, säger Vladan Jakesevic och skrattar.
Vladan Jakesevic och Igi Vidal har känt varandra i 6–7 år. Nu gör de verklighet av sina gemensamma restaurangplaner.Bild: Peter Frennesson
Igi Vidal, för dagen klädd i en munkjacka och jeans, håller med.
– Det handlar inte om att du är en dålig människa, utan om att våra gäster vill ha en viss sorts atmosfär. Det blir ett svårt jobb för vår receptionist att dra gränsen, men vi tror att om man serverar rätt mat så får man hit rätt folk, säger Igi Vidal.
För de som besökte Pecorino Raw & Wine under Vladan Jakesevics tid så kommer man att känna igen två speciella detaljer. Vinserveringsmaskinen som gör att man kan servera vin på glas från många olika flaskor. Och burkarna med jordmån. I rummet intill The Wine Ambassadors Room står det ett trettiotal glasburkar fyllda med jord.
– Det är jord från vingårdarna som producerar våra viner. Vi har själva samlat ihop en del av jordproven och vissa andra har vi bett vinodlarna skicka, säger Vladan Jakesevic som har över 200 jordprover i sitt lager, men behöver köpa nya glasburkar för att kunna visa alla.
Ett urval av alla glasburkar med jordmån som Vladan Jakesevic och Igi Vidal har samlat på sig.Bild: Peter Frennesson
Han berättar att på Pecorino så kunde vissa besökare öppna, lukta och till och med tugga på jorden. Men det är inte meningen. Istället är det en del av historieberättandet kring vinet. Att man ska kunna se skillnaden mellan olika jordmåner.
– Tänk dig att jag berättar om Falsterbo strand och jag beskriver hur mjuk och vit sanden är. Då får du en viss bild i huvudet. Men om jag har en burk med sanden och kan visa upp den så kommer du att relatera till det på ett helt annat sätt, säger Igi Vidal.
Det officiella språket på The Embassy blir engelska. Vilket faller sig ganska naturligt med en brittisk ägare, en sommelier från Kroatien, en anställd från Australien och en bartender från Sydafrika. Den internationella stämningen är påtaglig.
– Våra gäster hittills har sagt att det är som om en liten bit av Milano, New York eller Berlin har flyttat in i Malmö, säger Igi Vidal.
Hur påverkar denna satsning Bloom in the Park?
– Inte alls. Titti Qvarnström sköter det stället helt själv och det kommer inte att vara kopplat till detta, säger Igi Vidal.
Var kommer du att befinna dig?
– På bägge ställena. På dagarna kommer jag att vara på Bloom in the Park och sen efter 21.30 så kommer jag att vara här.
Så det är inte så att du lämnar över Bloom in the Park till Titti nu och så kan du dra dig tillbaka här?
– Well, kanske. Varför inte? Hon är ung och Vladan är ung och jag har flera idéer. Jag har ett nytt projekt på gång. 2018-2019 hoppas jag kunna öppna ett ställe med mer familjefokus.
En ny restaurang?
– Ja, jag kan inget annat, säger Igi Vidal.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen