Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Ett hjälpmedel kan vara ett smycke"

Hon kallar det ett passionsprojekt, greppverktyget för äldre och sjuka som hon utvecklat nära användarna. Om två år hoppas industridesignern Sofie Woge att det robotstyrda hjälpmedlet finns ute på marknaden.

Bild: Sara Martelius
– Det känns ibland som att många som tillverkar hjälpmedel aldrig har varit i kontakt med sjuka. De bara klappar sig på axeln och säger: nu har vi löst det. Jag har träffat många sjuka som säger att de gömmer sina produkter för att de bara får dem att känna sig värdelösa och mer sjuka, berättar Sofie Woge på inkubatorn på Ideon där hon sedan i februari arbetat med att ta fram sin produkt.
För Sofie som har reumatiker i familjen var det självklart att ta del av deras nätverk för att testa sin prototyp, som egentligen startade som en handske för att träna finmotorik i rymden. Den tog hon fram på NASA i Houston under utbildningen till industridesigner.
Men innan hon hamnade där växte Sofie Woge upp på Östra Torn. Som barn och tonåring var hon en lovande fotbollsmålvakt i Lunds BK.
– Jag har alltid varit sportig, ambitiös och tävlingsinriktad. När jag läste teknikprogrammet med design i gymnasiet gick jag även en brandmansutbildning och lärde mig akutsjukvård. Jag har alltid tänkt: hur kan jag få ut så mycket som möjligt av det jag kan läsa?
Trots högsta betyg kom hon inte in på civilingenjörsprogrammet på Chalmers i Göteborg, eftersom hon inte läst vissa meriterande kurser i gymnasiet. Istället blev det designingenjörsutbildning som hon vidareutvecklade med en master i industridesign på LTH.
– Jag är jätteglad för att det blev så.
I utbildningen på IKDC ingår två veckors research på NASA där studenterna får arbeta med och presentera ett projekt.
– Mitt utgick från att det behövs något för att bibehålla muskulaturen i händerna i rymden eftersom det inte fins gravitation där.
Efter sin examen frågade Sofie Woge om hon fick komma tillbaka till NASA där hon fick stöd av en så kallad rymdarkitekt, olika ingenjörer och textilexperter.
– Det var oerhört häftigt. De var så jäkla snälla. Jag hade inte förväntat mig att de skulle vara så öppna.
Hon fick vind i segel att utveckla sin produkt på riktigt, men nu med fokus på människor på jorden. Hon tog kontakt med LU Innovation för att prata om patent.
– De tog direkt an mig som ett case.
Förra veckan presenterade Sofie sin idé inför 40 tänkbara investerare i tävlingen Barcamper, "som Idol för entreprenörer". Av 80 bidrag blev hon en av 11 finalister.
– De körde runt med en buss i Skåne i våras som man fick hoppa på och berätta om sin affärsidé.
Om 18-24 månader hoppas hon att hennes greppverktyg har börjat användas småskaligt i Stockholm.
– Det är tänkt att användas i alla vardagsaktiviteter, som att låsa dörren, öppna vattenkranen, hålla i bestick, bläddra i tidningen ...
Med sitt företag Tendo, vars namn är inspirerat av det engelska ordet för senor och "ten do", alltså vad tio fingrar kan göra, hoppas Sofie Woge kunna skapa fler hjälpmedel för andra kroppsdelar och utvidga sitt team. Pojkvännen Robin som är maskiningenjör är redan involverad, liksom vännen Pontus som är kunnig inom robotutveckling.
– Målet är att bli ett produktutvecklingsföretag med användaren i fokus. Ett hjälpmedel måste inte vara något fult, det kan vara ett smycke.

Bästa komplimangen

"Fotot är på en teckning som min lillebror ritade till mig under min examensmiddag tidigare i år. Jag fick en stor Whiteboard av mina fantastiska vänner (de uppmärksammade min vana att skissa och fästa post-its) och jag lät alla på festen skriva/rita på den. Den nästan 2 meter höga tavlan täcktes av ord och teckningar och detta var en av dem, från min 9-åriga halvbror. Bättre komplimang får man leta efter!"
Gå till toppen