Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårdare tag mot fuskande tandläkare

Försäkringskassan har tröttnat på tandläkare som fuskar med det statliga tandvårdsstödet. Nu ska kontrollen skärpas.

Försäkringskassan ska öka kontrollen av det statliga tandvårdsstödet. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson/TT
Försäkringskassan har konstaterat att det finns tandläkare som systematiskt rapporterar in att dyrare åtgärder utförts än vad som faktiskt har utförts på patienterna.
– Vi har tröttnat på det systematiska överutnyttjandet, säger Ulrika Havossar, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan, till TT.
I fjol krävde Försäkringskassan tillbaka 13,6 miljoner kronor i tandvårdsstöd från tandläkare som lämnat felaktiga uppgifter om patientbesök. Det är en minskning från 2014 då 23,2 miljoner kronor krävdes tillbaka.
Förra året gjordes även 15 000 färre efterhandskontroller jämfört med 2014, men enligt Ulrika Havossar var fjolårets kontroller grundligare och mer inriktade på systematiskt fusk i stället för sådant som kan vara misstag.
– När vi ser en systematik så går vi djupare i utredningen, säger hon.
Försäkringskassan ska nu fortsätta att arbeta med de djupare kontrollerna och även gå in i ett tidigare skede.
Förutom grundligare kontroller kommer även Försäkringskassan att börja hålla inne ersättning för sådana åtgärder som ofta får avslag tills tandläkaren kan styrka att det finns en rätt till ersättning.
Gå till toppen