Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Jag är en stor nostalgiker"

Flera av pressbilderna till nya albumet Amygdala är tagna i Södra Sandby där Magnus Tingsek växte upp. Det var också där musikkarriären började.

När albumet är släppt blir det turné. Magnus Tingsek kommer bland annat till Mejeriet i Lund.
Albumet Amygdala som släpps nästa vecka beskrivs som mörkare och mer tillbakablickande än Tingseks tidigare. Så har det också hänt mycket under de dryga fem år som gått sedan förra soloalbumet.
– Min pappa har gått bort. Jag har träffat min tjej och vi har fått barn. Det finns ganska många färger på skivan. Och ett vackert mörker, som vi alla upplever i livet. Ibland behöver man sätta sig en bit ovanför och tänka på vad saknad är.
Det är inte så att Magnus Tingsek suttit sysslolös de senaste åren år. Han har bland annat producerat albumet Radius med den amerikanska soulstjärnan Allen Stone. Parallellt har han hela tiden skrivit mot en ny skiva. Men de 14 låtar som till slut valdes ut har nästan alla tillkommit de senaste två åren.
– Många av de tidigare låtarna var mer en fortsättning på förra skivan. Man kommer inte att bli missnöjd om man tycker om min musik, men jag har hittat ett nytt sätt att uttrycka mig på, både musikaliskt och textmässigt. Rösten och produktionen har också utvecklats.
Studion finns kvar i Malmö, men förra året flyttade Magnus Tingsek med sambon och idag ettåriga dottern från staden till ett hus i Höllviken.
– Det är ett gammalt hus, vi blev förälskade i det. Så egentligen handlade det inte så mycket om location. Men jag trivs jättebra. Jag är skogsmänniska så jag pushade för ett hus inåt landet, men jag börjar vänja mig vid havet nu.
Själv växte Magnus Tingsek upp i Södra Sandby. Han åker fortfarande hit ett par gånger om året för att hälsa på släkt och vänner, eller bara gå omkring. Flera av pressbilderna till albumet Amygdala är tagna i Södra Sandby.
– De speglar mina minnen därifrån. Jag är en stor nostalgiker. Amygdala är namnet på den del av hjärnan som processar minnen och känslor.
Det var också i Södra Sandby som då 13-årige Magnus Tingsek fick hyra en lokal under biblioteket för att kunna spela, tillsammans med vännerna.
– Det betydde mycket. Jag är säker på att jag i framtiden kommer att försöka hjälpa ungdomar som vill spela att hitta en väg. Jag drömmer om att kunna förse dem med en lokal. Jag får väl se om jag spelar in tillräckligt med pengar.
Efter albumsläppet stundar turné med stopp i bland annat Malmö och Lund.
– Det ska bli skitkul. Jag satsar allt. Egentligen borde jag ju åka själv för att tjäna pengar men jag vill återskapa soundet från studion. Så jag åker med stort band och stor produktion.
Tingseks svenska soul, influerad av amerikansk tradition, har gett honom många fans utomlands, i USA, Tyskland, England, Frankrike, men utlandsspelningarna får vänta.
– Planen för hösten är att vara på turné torsdag till söndag. Sedan ska jag vara pappaledigt en till två dagar i veckan.
Den 14 oktober släpps albumet Amygdala, Tingseks första soloalbum på över fem år.
Singeln The Fiddlers släpptes redan i våras. Förra veckan kom andra singeln – Miss Brand New.
Amygdala har producerats i samarbete med bland andra Måns Mernsten.
Den 12 november spelar Tingsek på Mejeriet i Lund och den 18 november på KB i Malmö.
Gå till toppen