Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Människans sociala natur är svår att förändra

Människor som uppger att de inte tycker att det är viktigt att ha nära vänner känner sig ändå ofta ensamma – för att de inte har några vänner. Det visar forskning i Lund.

Christopher S. Swader, sociolog.Bild: Privat
Att vara socialt isolerad är en sak, att känna sig ensam en annan. Skillnaden är viktig, för alla som är ensamma känner sig inte ensamma och en del upplever ensamhet trots att de i hög grad är omgivna av andra.
Skillnaderna kan vara individuella, bero på var i världen du lever och skifta beroende på om du lever i en liten by eller storstad.
Kopplingen mellan känslan av ensamhet och den miljö och kultur en människa lever i sysselsätter sociologen Christopher S. Swader vid Lunds universitet, som baserar sin forskning på data från European Social Survey 2014.
Läs också "Det är oerhört svårt att finnas till utan relationer"
Dagens storstäder och urbana områden är, generellt, fyllda av individualister, menar han.
– Individualister, som sätter sin karriär och kreativitet i första rummet och strävar efter att vara oberoende och självständiga, väljer ofta en mer individualistisk livsstil. De kan ha ytligare vänskapsrelationer och hoppa över eller skjuta upp familjebildande.
Det visade sig att den som har valt en mer isolerad livsstil, rent objektivt, som bor själv, går på färre sociala sammankomster och mer sällan har nära samtalspartner, ändå känner sig ensammare än den vars livsstil är den motsatta.
Om du har en livsstil med dessa prioriteringar, omgiven av likasinnade, är det då också lägre sannolikhet för att du känner dig ensam?
Svaren förvånade Christopher S. Swader:
– Det visade sig att den som har valt en mer isolerad livsstil, rent objektivt, som bor själv, går på färre sociala sammankomster och mer sällan har nära samtalspartner, ändå känner sig ensammare än den vars livsstil är den motsatta.
Läs också "Det är helt klart en form av tortyr"
Den personliga uppfattningen om hur viktiga sociala band är tycks helt enkelt inte påverka människans upplevda känsla av ensamhet.
– Men lever du i en kultur med många andra individualister, som är öppna, har sociala nätverk och kulturella aktiviteter, exempelvis, kan ensamhetskänslan minska, säger Christopher S. Swader.
– Men bara till viss del. Människans sociala natur är starkare än att den går att förändra och kontrollera.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen