Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny bostadsgeneral får uppdraget att sänka Malmös kostnader för hemlöshet

En ny bostadsgeneral ska sänka kommunens skenande kostnader för hemlöshet. Nyheten ingår i S-MP-styrets plan för att undvika att spräcka budgeten 2017.

Kommunens kostnader för hemlöshet har rusat iväg med alarmerande hastighet under året. Allt fler Malmöbor har så små eller osäkra inkomster att de saknar fast bostad och därför söker akut hjälp hos socialtjänsten.
Enligt prognosen för 2016 landar årets kostnader på 386 miljoner vilket innebär att budgeten spricker med 181 miljoner.
Läs mer: Malmö stads kostnader för hemlösa väntas spräcka budgeten med 181 miljoner.
Tidigare i veckan utlovade finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) åtgärder för att undvika att kostnadsökningen fortsätter i samma takt 2017.
– Vi kommer att fatta beslut som håller tillbaka kostnadsökningen, sa hon.
Och på onsdagens kommunstyrelsesammanträde kom ett svar från S-MP-ledningen: Malmö stad ska anställa en ny bostadsgeneral som får uppdraget att "koordinera, påskynda och följa upp arbetet för att få fram bostäder åt de grupper som har en svag ställning på arbetsmarknaden".
Märta Stenevi (MP).Bild: Sara Johari
– Vi har ett högt tryck i byggandet. Samtidigt står många Malmöbor långt från bostadsmarknaden, säger kommunalrådet Märta Stenevi (MP) som ansvarar för stadsbyggnad.
– Uppdraget blir att hitta nya och kreativa lösningar för bättre och billigare boende. Vi ser att vi behöver ta nya grepp och inspireras av andra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Hon säger också:
– Jag är inte nöjd med resultatet hittills. Samordningen och trycket behöver förtydligas.
Det ledande oppositionspartiet Moderaterna välkomnar initiativet. Samtidigt säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M):
– Grundproblemet handlar inte om bostäder utan om de dåliga skolresultaten som gör att vi har Sveriges högsta arbetslöshet. Detta innebär att Malmöborna har för lite pengar i sina plånböcker vilket i sin tur orsakar ett för litet bostadsbyggande.
Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Peter Frennesson
Sverigedemokraterna röstade nej till att inrätta en bostadsgeneral och avfärdade åtgärden som "oerhört populistisk". Partiet konstaterar att många av dem söker akut bostadshjälp hos socialtjänsten har kommit till Malmö som asylsökande. Och Sverigedemokraternas åsikt är att Malmö inte ska ta emot några nyanlända eller asylsökande.
Stadskontoret för nu uppdraget att rekrytera en bostadsgeneral. Samtidigt håller S-MP-styret på att formulera sitt budgetförslag för 2017.
– Vi kommer med fler förslag om hur vi ska jobba med bostadsfrågan och pressa tillbaka kostnaden för hemlösheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Gå till toppen