Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart: Speljätten Massive flyttar till Möllan

Nu är det klart. Dygnet Runt kan avslöja att Malmös stora spelföretag Massive Entertainment lämnar Drottninggatan och flyttar till kvarteren runt Möllevångstorget. Bolaget har köpt ett helt kvarter vid Bergsgatan och flyttar in 2019.

Speltillverkaren Massive flyttar sitt huvudkontor till denna tegelbyggnad i korsningen Bergsgatan/Möllevångsgatan.Bild: Peter Frennesson
Dygnet Runt kunde tidigare i år avslöja att Malmös speljätte Massive Entertainment var på väg att lämna sina lokaler på Drottninggatan. Idag är antalet anställda runt 400 och planerna är att inom några år vara mellan 550 och 600 anställda, något som de nuvarande lokalerna inte skulle klara.
Massive Entertainments vd David Polfeldt berättar för Dygnet Runt att man har tittat på tre olika alternativ, men till slut fastnat för ett kvarter nära Möllevångstorget.
– Vi tycker att detta är det bästa alternativet. Vi gillar läget och tycker att det är en rolig och dynamisk del av Malmö, säger David Polfeldt.
Fastigheten som Massive Entertainment nu har köpt heter Eden 1 och därför har hela flyttplanen dit gått under namnet ”Projekt Eden”. Fastigheten ligger mellan Bergsgatan/Ängelholmsgatan/Barkgatan/Möllevångsgatan. Där fanns under stora delar av 1900-talet företaget Fabriks AB Skandinavien som tillverkat tråd, garn och knappar. De senaste åren har fastighetsföretaget Valad ägt byggnaden och hyrt ut det till ett tjugotal olika företag. Nu blir detta Massives nya huvudkontor.
– Vi har gjort en bedömning utifrån storlek, läge, tajming och kostnad. Dessutom har vi bra koll på var våra anställda bor, vilket också spelat in. Vi vill att folk ska kunna cykla eller gå till jobbet, säger David Polfeldt.
– Vi har dessutom haft en känsla av att mycket i Malmö har rört sig mot Västra hamnen. Men vi har suttit på den här sidan av kanalen och känt att detta är också en viktig del av Malmös framtid. Så vi tror att det är bra för Malmö att vi finns här. Våra anställda är runt 30 år och lever ett aktivt liv i Malmö. De kommer från 35 olika länder och vi känner att Möllevången är en del av Malmö som liknar vår profil och vi känner oss hemma i den, säger David Polfeldt.
David Polfeldt, vd för Massive Entertainment.Bild: Jenny Leyman
Redan i våras berättade han att de letade efter gamla industrifastigheter, gärna i tegel eftersom flera av Ubisofts kontor runtom i världen finns belägna i sådana fastigheter. Eden 1-huset stämmer väl in på den beskrivningen, men det har alla tre alternativen gjort.
– Alla tre alternativen har varit otroligt spännande. För vår del har det handlat om hur den här fastigheten är disponerad och att vi kan projicera in vår verksamhet i dess utseende. Här finns det inte heller några behov av sanering efter föroreningar, säger David Polfeldt.
Vad har fastigheten kostat?
– Det kan jag inte berätta i nuläget, men den uppgiften kommer säkert att bli offentlig senare.
Kommer ni att fylla hela fastigheten själva?
– Som det ser ut just nu så kommer vi att fylla hela fastigheten.
När vi pratade i våras så talade vi om möjligheten att sitta grannar med exempelvis Game City och Game Assembly.
– Ja, det är en trevlig tanke och vi vill gärna ha trevliga grannar. Men detta år vårt helt egna fastighetsprojekt.
Det tjugotalet företag som idag sitter i fastigheten kommer alltså att behöva flytta.
– Ja, idag är det en fastighet där man kan hyra lokal. Det kommer det inte att vara när vi väl flyttar in. Så någonstans fram tills dess så kommer de här företagen att behöva flytta ut. Vi vill gärna ha nära samarbeten med dem så att det ska gå så smidigt som möjligt.
En av hyresgästerna är det konkurrerande spelföretaget Tarsier Studios. David Polfeldt har redan pratat med dem.
– Vi har känt dem i många år och ser dem mer som goda vänner än som konkurrenter. Vi har redan en dialog om hur vi ska lösa detta på bästa sätt, säger David Polfeldt.
Massives ledning informerade sin personal under tisdagen och visade bilder och planer på hur det ska renoveras.
– Vi ska kanske bygga en fastighet till på det som idag är en parkering på innergården. Det har funnits en byggnad där tidigare, så det är redan möjliggjort i stadsplanen.
Är det för ett speciellt behov eller för att ni behöver ännu mer utrymme?
–Vi tror att vi kommer att behöva utrymmet. Dessutom är det inte jättevackert med en så stor parkering i stadsbilden. Vi har mer nytta av en byggnad där, säger David Polfeldt.
Officiellt är byggnaden Massive Entertainments från och med den 14 oktober, men arbetet med att färdigställa huset kommer att pågå under flera år. Planen nu är att flytta in i januari 2019.
– Vi har väldigt speciella behov för vår verksamhet. Vi behöver ljudstudio, testlab, hög IT-standard och säkerhetskrav. Vi har också speciella krav på ventilationen eftersom vår utrustning alstrar så mycket värme. En dröm jag har är att kunna återanvända värmen till huset istället för att ventilera bort den. Vi kanske behöver en kafeteria och ett gym. Det finns många roliga frågor, säger David Polfeldt.
Häromdagen kunde Dygnet Runt berätta att Massives spel ”Tom Clancy’s The Division” är världens mest sålda spel i år och nu ska bli film i Hollywood. Fastighetsköpet nu säger mycket om hur ägarna Ubisoft ser på Massives framtid.
– Det roligaste av allt för oss är att detta är ett kristallklart svar på hur vår ägare Ubisoft ser på vår situation i Malmö. Man köper inte en fastighet för att ha den i fyra år, utan snarare i 20–30 år. Så detta är ett väldigt starkt ställningstagande för att Massive kommer att finnas kvar i Malmö under en lång tid framöver. Det är väldigt roligt att få det bekräftat, säger David Polfeldt.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen