Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Cannabisdoktor” åtalas för narkotikasmuggling – oljan innehöll en procent THC

Angelo Graziano har i flera år försett sjuka Malmöbor med cannabisolja. 2014 anmälde han sig själv för att få polisen att testa THC-halten. Då blev han utkastad. Nu har svaret kommit – och ett åtal för narkotikasmuggling.

Våren 2014. En legaliseringsdebatt sveper över världen. I Malmö åker Angelo Graziano runt i en skåpbil och säljer cannabisolja till sjuka personer med vitt skilda diagnoser. Han tror att oljan har så låga halter av det psykoaktiva ämnet THC att den är laglig. Men helt säker är han inte.
Och eftersom han saknar pengar för att beställa ett eget laboriatorietest åker han till polisstationen på Davidshall och anmäler sig själv för narkotikabrott. Då måste ju polisen testa THC-halten, resonerar han.
Men det blir inte som Angelo Graziano hoppas, berättade Sydsvenskan i reportaget Cannabisdoktorn som utmanar polisen:
Du får du vända dig till tullmyndigheten. Tyvärr. Vi gör inga laboratorieundersökningar på sådana här saker, sade en allt mer upprörd och så småningom illröd polischef bakom luckan i receptionen.
Inte ens om jag misstänker mig själv för narkotikainnehav? försökte Angelo Graziano.
Efter några minuters dividerande var polischefens tålamod slut. Han spände blicken i Angelo Graziano, och höjde rösten:
– Bara gå!
Det verksamma ämnet i den olja som Angelo Graziano delar ut är Cannabidiol, CBD. Enligt vissa studier har CBD potential att bekämpa - eller åtminstone lindra – främst autoimmuna -och neurodegenerativa sjukdomar, men också psykisk ohälsa och vissa sorters cancer.
Angelo Grazianos övertygelse om cannabisens medicinska effekter stärktes när hans pappa av misstag råkade få i sig en av sonens marijuanaspetsade muffins som han hade gömt längst in i kylskåpet. Medan Angelo satt i soffan och tittade på fotboll kom hans pappa ut i vardagsrummet och sa:
– Åh, goda muffins.
Angelo berättade att han då stelnade till.
– Jag sa, sätt dig ner och så lyssna, du har ätit medicinmuffins.
En halvtimme gick innan Angelo upptäckte att något inte stämde.
– Saken med min pappa är att han har fruktansvärda tics i ansiktet, han låter så här hela tiden, berättade Angelo och härmade ett kalle-anka-liknande klickljud.
– Speciellt när han blir uppspelt vilket han blir när han tittar på fotboll.
– Men han satt helt tyst. Han var lugn och avstressad, det enda jag märkte var att näsborrarna fladdrade lite diskret.
Pappan ville dock inte fortsätta med den alternativa behandlingen, enligt Angelo Graziano.
Bild: Hussein El-Alawi
I Sydsvenskans reportage presenterade Angelo Graziano flera ”vittnen”som beskrev hur de blivit bättre sedan de börjat med oljan. Några försökte gå ner i vikt, andra bota psoriasis, ytterligare någon tyckte att oljan hjälpte mot panikattacker. Ett av de vittnen som Angelo Graziano ville att tidningen skulle träffa var svårt sjuk i cancer och dog innan vi fick en chans att träffa henne.
En påminnelse om att Angelos verksamhet inte var oproblematisk, vilket också Martin Olsson, överläkare i psykiatri på rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund, var inne på.
– Jag menar att detta faller under kvacksalverilagen. Det är potentiellt farligt, det kan ju finnas andra komponenter i oljan som man inte känner till, sade han till Sydsvenskan 2014.
Några veckor efter reportaget stoppades Angelo Graziano av Tullen vid Öresundsbron med ”448 gram Cannabismassa [CBD-oljan], 2,28 gram, cannabisharts samt 10,7 gram cannabis”.
Nu skulle oljan testas på laboratorium, precis som Angelo Graziano ville redan våren 2014. Och medan han inväntade svaret fortsatte han att åka över bron.
I september samma år stannade tullen honom igen, nu hade han ”17 ml olja innehållande THC”, som han enligt egen uppgift fått med sig till Köpenhamn - och hem igen - av misstag.
Den 24 februari 2016 hände det ännu en gång. I det åtal som nu lämnats in på tingsrätten i Malmö framgår att han hade "21,7 gram cannabisharts och 32 ml THC Olja”.
Av utredningen framgår att Angelo Graziano inte bara distribuerat CBD-olja utan även cannabisolja med hög THC-halt, samt annan vanlig cannabis. I förhör har han hävdat att allt varit menat för medicinskt bruk och att det första han skulle göra när han släpptes var att försöka få tag på mer olja ”för att kunna fortsätta behandla sina patienter”.
Angelo Graziano riskerar fängelse om han döms. Men han har i alla fall fått svar på sin fråga om hur mycket THC som CBD-oljan innehåller. Själv har han sagt att den inte innehåller mer 0,2 procent. De kriminaltekniska analyser åklagaren nu lutar sig mot visar att den innehöll mellan 0,6 till 1 procent THC.
En låg men likväl brottslig halt enligt åklagaren som låtit räkna ut att 448 gram CBD-olja motsvarar 84 gram cannabis med en vanlig THC-halt.
Angelo Graziano ser själv fram emot rättegången.
– Detta är ju fantastiskt och precis vad jag velat sedan den dagen jag gick in på polishuset. Jag vill ha min dag i rätten för att försöka få till ett prejudikat. Vi är helt efterblivna i det här landet när det gäller kunskapen om cannabis och framförallt kunskapen om CBD-olja som ju är framställt av industrihampa, säger han.
Så du tänker fortsätta med oljan?
– Givetvis, detta ändrar ingenting. Jag kommer att stämma dem i europadomstolen om det behövs.
Varför då?
– För att de tog min olja.
Men om du nu kämpar för att ge sjuka CBD-olja, varför smugglar du då annan cannabis som du vet är olaglig?
– För att vissa behöver vanlig röka också. Många klienter kombinerar CBD-olja med att ta ett bloss för smärtlindring eller för att kunna slappna av.
I förhör har Angelo Graziano också sagt:
– Jag följer inte korkade lagar. Jag förnekar brott.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen