Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånes dyraste villa såld till rekordpris

Skånes dyraste villa ligger på Agardhsgatan i Båstad. Ett par i 50-årsåldern från Lund köpte den nyligen för rekordpriset 37,5 miljoner kronor.

Krassowska villan på Agardhsgatan 16 är byggd 1897 och har en boarea på 226 kvadratmeter plus en biarera på 104 kvdratmeter. Tomten är på cirka 1 000 kvadratmeter och delvis terraserad.Bild: Nadjafi och Kristensen fastighetsförmedling AB
Krassowska villan från 1897 på Agardhsgatan 16 i centrala Båstad har legat ute till försäljning en tid. Ägaren, en 50-årig man, begärde 37,5 miljoner kronor för 1,5-plansvillan med källare. Han köpte i sin tur villan 2010 av ett fastighetsbolag för 7,5 miljoner kronor.
Boaeran är på 226 kvadratmeter, plus en biarea på 104 kvadratmeter. De är fördelade på sju rum, varav 3-4 sovrum.
Villan, som är byggd i jugendstil, har nyligen genomgått en totalrenovering. Taken är av koppar, badrummen är i marmor, köket är platsbyggt och golven är bland annat i vitlackerad stavparkett. Dessutom finns det hela sju kakelugnar i villan.
På den drygt 1 000 kvadratmeter stora och delvis terraserade tomten finns granitlagda gångar, jacuzzi och utsikt över Laholmsbukten.
Dessutom ingår ett gästhus med sovloft, ett trädgårdsrum, ett förråd och ett dubbelgarage.
Taxeringsvärdet är cirka sex miljoner kronor och den beräknade driftkostnaden, med bergvärme, cirka 35 000 kronor per år.
Under sommaren nappade ett par i 50-årsåldern från Lund på annonsen. Och i början av augusti var affären klar: De köpte villan för det begärda priset på 37,5 miljoner kronor.
Det betyder att Krassowska villan är den dyraste villan i Skåne och den näst dyraste i Sverige de senaste åren. Enbart en villa i Dandyred har gått för ett högre pris: 40 miljoner kronor.
Köparna är ett gift par som idag bor i lägenhet i centrala Lund. Mannen har en chefsbefattning i det lokala näringslivet och kvinnan är forskare inom vården.
– Vi tyckte det var ett bra hus med ett bra läge, säger mannen, som av säkerhetsskäl vill vara anonym.
– Jag har tidigare bott många somrar i mina föräldrars sommarstuga i Båstad. Nu kommer vi att vara där en stor del av året, berättar han.
Rekordaffären förmedlades av Nadjafi och Kristensen fastighetsförmedling AB, som funnits i Båstad sedan 2010 och idag är en av de ledande mäklarna på Bjäre.
"Så kul och ett bevis på att Båstad har gjort rätt satsningar sedan 2000, då hotellet och tennisanläggningen rustades upp. Folk vill helt enkelt vara i Båstad och på Bjäre. Prisbilden är stabil här. Priserna ökar inte lika snabbt som i de större städerna, men minskar inte heller på samma sätt som på en vanlig marknad. Är det trögare marknad säljer man helt enkelt inte. Så en fastighetsinvestering på Bjäre är lite som att placera med säkerhet", skriver fastighetsmäklaren Djavad Kristensen, som för tillfället befinner sig utomlands, i en kommentar till affären.
Han fortsätter: "Idag har vi i Sverige, som i övriga världen, en stark urbanisering. Denna skapar i sig en befolkningsgrupp som lever i stadsmiljöer där tempot är högre, man satsar på karriären och vill ha en "get away". Och då står Båstad högt i kurs som är fungerande året runt, har en kontinental atmosfär och bra kommunikationer."
"Vidare har vi idag även en stark segregering, vilket gör att bra områden tenderar att bli bättre och de sämre områdena att bli sämre. Så ur alla synvinklar hamnar Båstad och Bjäre bra till med sin geografiska position, som även är begränsad till just en "trygg halvö"."
Enligt Djavad Kristensen kommer de största kundgrupperna från Skåne, Småland, Göteorg och Stockholm:
"Vi ser även en tydligare trend till att fler flyttar hit permanent. Vilket även det är ett bevis på att Båstad blivit en året runt-ort för många."
Han avslutar: "Detta hus slog rekord nu, men vi har fler rekordförsäljningar att vänta och en ny är nog inte långt borta."
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen